Regimul fiscal al ajutoarelor acordate salariatilor
26 Aug 2016
In ceea ce priveste impozitul pe veniturile din salarii, codul fiscal exclude din categoria veniturilor impozabile urmatoarele ajutoare acordate in conditiile prevazute de contractul de munca:
- ajutoarele de inmormantare,
- ajutoarele pentru bolile grave si incurabile,
-
- ajutoarele pentru nastere
- ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale
Astfel, pentru aceste tipuri de ajutoare, pentru a nu fi incluse in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii, ajutoarele trebuie sa fie prevazute in contractul individual sau colectiv de munca.In cazul in care nu sunt prevazute in contractul de munca, ajutoarele vor intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale chiar daca sunt prevazute in regulamentul intern.
Orice alte ajutoare, care nu sunt mentionate la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal (spre exemplu primele acordate cu ocazia casatoriei) intra in baza de calcul al impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii.
In ceea ce priveste ajutorul de deces, facem mentiunea ca aceste prevederi vizeaza ajutoarele acordate din fondurile angajatorului si nu cele care se recupereaza de la casa de pensii conform Legii 263/2010. In ceea ce priveste ajutoarele care se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, conform art. 126 alin.(1) din Legea nr. 263/2010, asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului. Se considera membru de familie:
a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din castigul salarial mediu brut pe economie in vigoare la data decesului.
Ajutorul de deces se deduce din CAS datorat pentru luna respectiva. In cazul in care sumele cu titlu de contributie de asigurari sociale datorate lunar bugetului de asigurari sociale de stat sunt mai mici decat sumele cu titlu de ajutor de deces, pe care, potrivit legii, angajatorii le achita direct asiguratilor, platitorii depun la casele teritoriale de pensii sau la casele de pensii sectoriale, dupa caz, cerere pentru recuperarea din bugetul asigurarilor sociale de stat a diferentei respective, impreuna cu documentatia justificativa. Dupa efectuarea platii ajutorului de deces, platitorul are obligatia de a inscrie pe versoul certificatului de deces original, in baza caruia se solicit ajutorul de deces, mentiunea "ACHITAT", data, semnatura si stampila.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre impozit pe venit
Nov222024
Cesiune drept de autor catre o asociatie
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
O persoana fizica realizeaza servicii de editare video. Poate cesiona dreptul de autor catre o asociatie? Care sunt implicatiile din punct de federe fiscal?
Nov242024
Deducerea personala suplimentara
de
Rodica Mantescu
valabil la 24 Nov 2024
Intrebare:
Daca un angajat aduce adeverinta de la scoala copilului unde este inscris, beneficiaza in acest caz de deducere suplimentara de impozit, pentru copil?
Nov202024
Calcul salariu constructii cu facilitati
de
Rodica Mantescu
valabil la 20 Nov 2024
Intrebare:
SRL care aplica facilitatile in constructii.
Cum calculam impozitul pe salarii si venitul net in urmatoarea situatie:
Salariu realizat luna octombrie 10200 lei, salariatul nu a optat pentru Pilonul 2.
Pensie privata suportata de salariat 300 lei.
Multumesc.
Nov182024
Cadouri oferite salariatilor si copiilor minori. Cumul valoare de Craciun
de
Vera Constantin
valabil la 18 Nov 2024
Intrebare:
Limita de 300 de lei reprezentand cadouri bani oferite angajatilor cu ocazia Craciunului se calculeaza separat de limita de 300 de lei cadou in bani oferit copiiilor acestora cu ocazia Craciunului? Sau cumulate per angajat si copii nu au voie sa depaseasca 300 de lei?
Astfel, se poate oferi unui angajat si copilului minor al acestui, suma de 600 de lei cu ocazia Craciunului?
Desigur, se ...
Nov172024
Plata chirie si utilitati pentru managerul general
de
Vera Constantin
valabil la 17 Nov 2024
Intrebare:
Ref. Avantaje acordate salariatilor
Societatea noastra plateste lunar chirie utilitati pentru Managerul General, valoarea platita depaseste plafonul lunar de 33% neimpozabil pentru avantajele oferite salariatilor. Taxele si impozitele salariale aferente sunt suportate de catre societate.
Care sunt monografiile contabile?
Multumesc.
Nov072024
Facilitati fiscale in domeniul constructiilor
de
Profeanu Laura
valabil la 07 Nov 2024
Intrebare:
O societate comerciala din domeniul constructiilor factureaza servicii finalizate de constructii, dar si avans catre diversi parteneri.
Facturile de avans se iau in calcul in anexa de la declaratia 112 pe care o completam lunar pentru facilitatile la contributiile salariale?
Vezi toate studiile de caz despre impozit pe venit keyboard_double_arrow_right