Regimul fiscal al ajutoarelor acordate salariatilor

26 Aug 2016
In ceea ce priveste impozitul pe veniturile din salarii, codul fiscal exclude din categoria veniturilor impozabile urmatoarele ajutoare acordate in conditiile prevazute de contractul de munca:
- ajutoarele de inmormantare,
- ajutoarele pentru bolile grave si incurabile,
-
- ajutoarele pentru nastere
- ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale
Astfel, pentru aceste tipuri de ajutoare, pentru a nu fi incluse in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii, ajutoarele trebuie sa fie prevazute in contractul individual sau colectiv de munca.In cazul in care nu sunt prevazute in contractul de munca, ajutoarele vor intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale chiar daca sunt prevazute in regulamentul intern.
Orice alte ajutoare, care nu sunt mentionate la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal (spre exemplu primele acordate cu ocazia casatoriei) intra in baza de calcul al impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii.
In ceea ce priveste ajutorul de deces, facem mentiunea ca aceste prevederi vizeaza ajutoarele acordate din fondurile angajatorului si nu cele care se recupereaza de la casa de pensii conform Legii 263/2010. In ceea ce priveste ajutoarele care se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, conform art. 126 alin.(1) din Legea nr. 263/2010, asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului. Se considera membru de familie:
a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din castigul salarial mediu brut pe economie in vigoare la data decesului.
Ajutorul de deces se deduce din CAS datorat pentru luna respectiva. In cazul in care sumele cu titlu de contributie de asigurari sociale datorate lunar bugetului de asigurari sociale de stat sunt mai mici decat sumele cu titlu de ajutor de deces, pe care, potrivit legii, angajatorii le achita direct asiguratilor, platitorii depun la casele teritoriale de pensii sau la casele de pensii sectoriale, dupa caz, cerere pentru recuperarea din bugetul asigurarilor sociale de stat a diferentei respective, impreuna cu documentatia justificativa. Dupa efectuarea platii ajutorului de deces, platitorul are obligatia de a inscrie pe versoul certificatului de deces original, in baza caruia se solicit ajutorul de deces, mentiunea "ACHITAT", data, semnatura si stampila.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre impozit pe venit
Apr032025
Completare Declaratia Unica
de
Florentina Buzea
valabil la 03 Apr 2025
Intrebare:
PFA infiintat la data de 13.05.2024, cod CAEN 6201, a realizat venituri incepand cu luna iunie 2024, nu s-a depus declaratie unica cu venitul estimat, depun declaratia unica in 2025, la capitolul regularizare trec ceva? Sau trebuie sa fac o declaratie unica in aprilie 2025 cu venit estimat?
Apr022025
Premii acordate angajatilor partenerilor, in legatura cu performantele lor profesionale
de
Profeanu Laura
valabil la 02 Apr 2025
Intrebare:
Societatea intentioneaza sa faca o campanie de marketing prin care vrea sa premieze angajatii societatilor partenere, in sensul ca se ofera un premiu pentru cei care ating un anumit prag de vanzari.
In aceasta situatie se pot incadra veniturile obtinute de acele persoane fizice la articolul 110 din Codul Fiscal, respectiv venituri din premii si jocuri de noroc?
Daca campania se deruleaza ...
Apr022025
Obligatii declarative ale platitorilor de venituri cu retinere la sursa
de
Profeanu Laura
valabil la 02 Apr 2025
Intrebare:
Un clinet care se ocupa cu publicitate are doua fete care presteaza serivicii de marketing, de design grafic si copywriter. Fetele in general presteaza aceste tipuri de servicii ca si colaboratori prin contracte de drepturi de autori conform carora li se aplica acel 6% impozit.
Mai jos aveti scris cerintele clientului:
Speta 1: Ar fi vorba de o colaborare cu o fata pentru scrierea de ...
Fluturasul de salariu - intre optional si necesar: de ce ar trebui totusi emis lunar salariatilor
de
Profeanu Laura
30 Mar 2025
Desi legislatia muncii din Romania nu impune explicit angajatorilor obligatia de a emite fluturasul de salariu, acest document a devenit, in practica, un instrument valoros pentru transparenta in relatia dintre angajat si angajator. Recent, Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj a reiterat importanta furnizarii acestui document, chiar si in absenta unei prevederi legale exprese.
Ce este ...
Mar282025
Castiguri din criptomonede. Indemnizatie crestere copil
de
Vera Constantin
valabil la 28 Mar 2025
Intrebare:
Unei persoane aflata in concediu de crestere copil i se retine si vireaza din indemnizatie contributia la pensii (pilon 1 si pilon 2)? Daca aceasta persoana realizeaza castiguri din criptomonede pierde indemnizatia de crestere copil?
Mar282025
Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice
de
Profeanu Laura
valabil la 28 Mar 2025
Intrebare:
In situatia in care o persoana fizica are contracte de inchiriere spatii (chirie stabilita in euro), catre persoane juridice, ce trebuie sa declare in declaratia unica, avand in vedere ca impozitul s-a retinut la sursa?
La calculul plafonului CASS, se iau in calcul veniturile nete din chirii sau veniturile brute?
Mentionez ca declaratiile estimate au fost depuse pentru anul 2024, acum ...
Vezi toate studiile de caz despre impozit pe venit keyboard_double_arrow_right