Regimul fiscal al asigurarilor voluntare de santate
09 Mai 2016
Asigurarile voluntare de sanatate reprezinta un sistem facultativ prin care un asigurator constituie, pe principiul mutualitatii, un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati expusi la producerea riscului de imbolnavire, si ii indemnizeaza, in conformitate cu clauzele stipulate in contractul de asigurare, pe cei care sufera un prejudiciu, din fondul alcatuit din primele incasate, precum si din celelalte venituri rezultate ca urmare a activitatii desfasurate de asigurator si fac parte din gama asigurarilor facultative conform Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
Asiguratii pot primi indemnizatii atat pentru acea parte a cheltuielilor cu serviciile medicale care excedeaza pachetului de servicii medicale de baza acoperite de sistemul de asigurari sociale de sanatate, cat si pentru coplati, daca acest lucru este prevazut in contractul de asigurare voluntara de sanatate.
Asigurarile voluntare de sanatate pot fi:
-
- asigurari de tip suplimentar.
Asigurarile voluntare de sanatate de tip suplimentar suporta total sau partial plata pentru orice tip de servicii necuprinse in pachetul de servicii medicale de baza, optiunea pentru un anumit personal medical, solicitarea unei a doua opinii medicale, conditii hoteliere superioare, alte servicii medicale specificate in polita de asigurare.
Nu fac obiectul Legii 95/2006 asigurarile pentru boli profesionale si accidente de munca si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament.
Trebuie facuta distinctie intre asigurarile voluntare de santate si serviciile medicale sub forma abonamentului.
Servicii medicale furnizate sub forma de abonament reprezinta servicii medicale preplatite pe care furnizorii le ofera in mod direct abonatilor si nu prin intermediul asiguratorilor, in afara serviciilor din pachetul de servicii medicale de baza din sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Asadar, spre deosebire de asigurarile voluntare de sanatate serviciile medicale sub forma abonamentului sunt achizitionate in mod direct de la furnizori si nu prin intermediul asiguratorilor.
Conform art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal primele de asigurare voluntara de sanatate conform Legii nr. 95/2006, republicata, suportate de angajator pentru angajatii proprii, sunt venituri neimpozabile in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana. Acestea nu intra in baza de calcul a impozitului pe salarii nici a contributiilor sociale obligatorii.
Sumele care depasesc limita de 400 euro anual pentru fiecare persoana intra in baza de calcul a impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii.
Indiferent de valoarea primelor de asigurare cheltuielile sunt deductibile la determinarea impozitului pe profit conform art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2016 primele de asigurare voluntara de sanatate conform Legii nr. 95/2006, republicata, suportate de angajati, se deduc din baza de calcul a impozitului pe salarii la locul unde se afla functia de baza astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
Si in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente impuse in sistem real primele de asigurare voluntara de sanatate, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, platite in scopul personal al contribuabilului sunt deductibile in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana, indiferent daca activitatea se desfasoara individual sau intr-o forma de asociere.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre asigurare voluntara de sanatate
Oct242024
Asigurare voluntara de sanatate si avantaje in natura acordate salariatilor
de
Gina Popescu
valabil la 24 Oct 2024
Intrebare:
Angajatorul a incheiat asigurare voluntara de sanatate pentru salariati, in limita a 400 euro/anual de fiecare salariat.
Suplimentar a negociat si cuprins in polita si asigurarea de sanatate si asigurarea voluntara de sanatate pentru copilul minor al unuia din angajati (dependent), intrucat oferta in cadrul acestui pachet era mult mai avantajoasa decat cea individuala.
Salariatul urmeaza ...
Apr202024
Beneficii extrasalariale acordate in CCC. Tratament fiscal. Completare in D112
de
Nicolae Liviu
valabil la 20 Apr 2024
Intrebare: Avem o salariata careia i s-a suspendat contractul individual de munca, intrand in CIC (Concediu de crestere si ingrijire copil). Ea beneficia de asigurare de sanatate, iar conducerea doreste sa plateasca prima de asigurare in continuare. Cum vom trata aceasta cheltuiala?
Mar092024
Asigurare voluntara de sanatate. Avantaj salarial
de
Vera Constantin
valabil la 09 Mar 2024
Intrebare: O societate comerciala plateste in luna martie 2024 suma de 3.360 catre o firma de asigurare (asigurare voluntara de sanatate), pentru un angajat de al ei (exista incheiat un act aditional intre firma si angajator in acest sens). Suma reprezinta asigurarea voluntara de sanatate pe 1 an. In acelasi timp, angajatul aduce in luna martie dovada achitarii unei polite de asigurare voluntara de sanatate ...
Nov042023
Asigurare voluntara de sanatate. Activitate prestata partial in an la angajator
de
Nicolae Liviu
valabil la 04 Nov 2023
Intrebare: Societatea are salariati care au incheiate asigurari voluntare de sanatate. La doi salariati, documentele justificative sunt prezentate pentru evidenta sociatatii lunar incepand cu luna Martie/ Aprilie 2023. Intrebarea este: se plafoneaza cei 400 EURO proportional din luna prezentarii primelor documente cu anul calendaristic (adica 400 EUR /12*9= 300 EUR venit neimpozabil - ceea ce inseamna ca ...
Aug182023
Tratamentul fiscal al sumelor ce depasesc limitele de neimpozitare conform art. 76 alin. 4 1
de
Alexandru Palaghia
valabil la 18 Aug 2023
Intrebare: Un angajator plateste pentru un salariat in fiecare luna asigurarea voluntara de sanatate, in suma de 600 lei/luna. 33% din salariul brut este 990 lei. In luna iulie se depaseste suma anuala neimpozabila de 400 euro. As vrea sa imi prezentati urmaroele: 1. Ce curs se foloseste pentru convertirea celor 400 euro in lei? 2. Care este monografia contabila in luna iulie, daca sa presupunem ca s-a ...
Iun302023
Asigurare voluntara de sanatate privata acordata salariatilor. Incadrarea sau neincadrarea in plafon
de
Profeanu Laura
valabil la 30 Iun 2023
Intrebare: Compania a decis sa acorde salariatilor o asigurare voluntara de sanatate privata in urma careia s-a semnat oferta finala incepand cu data de 19.06.2023. Decontul de plata s-a intocmit pe toata suma la care i s-a atasat o anexa cu fiecare membru, cost per membru/frecventa lei. Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila a inregistrarii decontului si a cheltuielii cu avantajele in natura ...
Vezi toate studiile de caz despre asigurare voluntara de sanatate keyboard_double_arrow_right