Regimul fiscal al cheltuielilor de cazare pe durata deplasarii salariatilor

23 Nov 2019
Conform Codului muncii atat salariatul delegat, cat si cel detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Cheltuielile de cazare efectuate de salariati pe durata deplasarilor, justificate cu documente, nu intra in baza de calcul a impozitului pe salarii, nici a contributiilor sociale si sunt cheltuieli deductibile pentru angajator.
Astfel, conform art. 76 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului sunt venituri impozabile pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i)in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
Din aceasta prevedere legala rezulta ca orice alta suma ce depaseste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice reprezinta venit impozabil, cu exceptia sumelor acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare. Asadar, cheltuielile de cazare nu sunt raportate la nivelul celor prevazute pentru institutiile publice. Insa, pentru ca o cheltuiala sa fie considerata ca a fost efectuata pentru cazare este necesar document justificativ. In lipsa documentului justificativ, organele fiscale pot reconsidera sumele astfel acordate drept venituri impozabile. Astfel, in lipsa unui document justificativ din care sa rezulte cazarea pe durata deplasarii, sumele acordate nu reprezinta cheltuieli de cazare si nu sunt exceptate din baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si contributiilor sociale obligatorii. Acestea se cumuleaza cu indemnizatiile de deplasare si alte sume primite pe perioada delegarii si sunt impozabile (impozit pe salarii si contributii obligatorii) peste plafonul stabilit la art. 76 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal (2,5 x nivel institutii publice) .
Din punctul de vedere a TVA, deplasarile fiind efectuate in folosul activitatii economice a angajatorului, acesta isi poate exercita dreptul de deducere a TVA daca activitatile sunt efectuate in folosul unor operatiuni care dau drept de deducere a TVA conform art. 297 din Codul fiscal si daca detine o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319 din Codul fiscal. Facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare in interesul serviciului pentru transport sau cazarea in hoteluri, ori in alte unitati similare, permit deducerea taxei pe valoarea adaugata de catre persoana impozabila daca sunt insotite de decontul de deplasare. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul personalului pus la dispozitie de o alta persoana impozabila sau pentru administratorii unei societati comerciale.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre regim fiscal
Noi actualizari privind listele tarilor riscante din perspectiva spalarii banilor si a necooperarii fiscale
de
Profeanu Laura
28 Feb 2025
Firmele romanesti trebuie sa fie atente la schimbarile legislative privind obligatiile fiscale si de raportare. La fiecare actualizare a listelor internationale privind jurisdictiile considerate riscante, firmele din Romania trebuie sa se conformeze noilor cerinte.
Doua astfel de liste importante, sunt:
Lista tarilor riscante din punct de vedere al spalarii banilor, elaborata de ...
17Feb2025
Facturare servicii prestate
de
Profeanu Laura
valabil la 17 Feb 2025
Intrebare:
Facturare sume forfetare prevazute intr-un contract. In contract, este prevazuta si Instruirea personalului pentru o suma globala de 100 mii lei. In descrierea pretului se precizeaza ca suma cuprinde instruirea personalului, cazarea si masa personalului, transportul, pliante, pixuri, anunturi in presa locala.
Pentru aprobarea sumei, Prestatorul va intocmi un Raport Justificativ care va ...
17Feb2025
Regimul fiscal al costurilor cu amenajarea unui imobil de la terti
de
Alexandru Palaghia
valabil la 17 Feb 2025
Intrebare:
O firma face amenajare la un apartament pe care il foloseste ca sediul social. Apartamentul este proprietatea administratorului pus la dispozitia firmei de catre administrator in baza unui contract de comodat. Valoarea amenajarii este estimata la 35000-40000 euro. Ce tratament fiscal se aplica cheltuielilor cu amenajarea la firma?
30Ian2025
Regim fiscal si monografie contabila scadere din gestiune mijloc fix
de
Alexandru Palaghia
valabil la 30 Ian 2025
Intrebare:
In anul 2003 s-a achizitionat si s-a dat in folosinta gardul in valoare de 9.332,90 lei (confectie metalica) la sediu social al societati - complect amortizat. In luna Octombrie 2024 s-a achizitionat alt gard (confectie metalica), gardul vechi a fost luat de furnizorul care ne-a livrat si montat gardul nou. La casarea gardului vechi cum procedam cu TVA in situatia in care nu avem dovada ...
14Ian2025
PFA versus SRL
de
Profeanu Laura
valabil la 14 Ian 2025
Intrebare:
PFA versus SRL in anul 2025, va rog sa eplicati detaliat avantaje si dezavantaje.
Multumesc!
24Oct2024
Regim fiscal TVA pentru servicii design interior, beneficiar din alt stat membru
de
Amelia Dumitras
valabil la 24 Oct 2024
Intrebare:
O persoana impozabila din Romania, neinregistrata in scopuri de TVA, presteaza servicii (design interior) care o persoana impozabila din Belgia, inregistrata in scopuri de TVA.
Inainte de prestarea serviciilor, entitatea din Romania solicita codul special de TVA, obtine acest cod special de TVA; ulterior emite factura catre benefciarul din Belgia utilizand acest cod special de tva.
...
Vezi toate studiile de caz despre regim fiscal keyboard_double_arrow_right