Regimul fiscal al cheltuielilor sociale

20 Oct 2015
Cheltuielile sociale sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii..
Intra sub incidenta acestei limite, cu prioritate:
- ajutoarele pentru nastere,
- ajutoarele pentru boli grave sau incurabile si protezele
- cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor activitati ori unitati aflate in administrarea contribuabililor: gradinite, crese, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti, pentru scolile pe care le au sub patronaj,
- alte cheltuieli efectuate in baza contractului colectiv de munca, respectov cheltuielile de natura sociala stabilite in cadrul contractelor colective de munca la nivel national, de ramura, grup de unitati si unitati, altele decat cele mai sus mentionate.
In cadrul acestei limite, pot fi deduse si cheltuielile reprezentand:
- tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare,
- cadouri in bani sau in natura oferite copiilor minori si salariatilor,
- cadouri in bani sau in natura acordate salariatelor,
- costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora,
- ajutoare pentru salariatii care au suferit pierderi in gospodarie si contributia la fondurile de interventie ale asociatiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;
Din punct de vedere al impozitului pe veniturile din salarii nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile doar cheltuielile de natura sociala astfel cum sunt prevazute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, respectiv:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Astfel, pentru a nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii, aceste beneficii trebuie sa fie acordate astfel cum este prevazut in contractul de munca (colectiv sau individual).
Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala si reprezentantii angajatilor, prin care se stabilesc clauze privind drepturile si obligatiile ce decurg din relatiile de munca. Prin incheierea contractelor colective de munca se urmareste promovarea si apararea intereselor partilor semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca, in vederea asigurarii pacii sociale.
Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.
Cheltuielile acordate in alte conditii decat cele mai sus redate sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe veniturile din salarii si al contributiilor sociale obligatorii.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre cheltuieli sociale
19Mar2025
Deductibilitate servicii de kinetoterapie
de
Florentina Buzea
valabil la 19 Mar 2025
Intrebare:
Serviciile de kinetoterapie a unui salariat sunt deductibile?
12Mar2025
Ajutor de inmormantare. Tratament fiscal
de
Nicolae Liviu
valabil la 12 Mar 2025
Intrebare:
Am acordat unui salariat ajutor de inmormantare in valoare de 500 lei (pentru decesul mamei), fiind prevazut in contractul colectiv de munca. Acesta a beneficiat si de ajutor de la casa de pensii. Cum se va include in statul de salarii? Care este monografia contabila? Este cheltuiala deductibila? Multumim mult.
03Mar2025
Salariat decedat. Ajutor de inmormantare
de
Nicolae Liviu
valabil la 03 Mar 2025
Intrebare:
Avem un salariat care a decedat din cauze naturale. Este posibil ca angajatorul sa acorde un ajutor familiei? Acest ajutor poate fi considerat cheltuiala sociala? Care este procedura de urmat? Multumesc.
14Feb2025
Ajutor pentru compensare consum energie termica si electrica
de
Vera Constantin
valabil la 14 Feb 2025
Intrebare:
Conform prevederilor CCM al unei societati platitoare de impozit pe profit, salariatii societatii beneficiaza de un ajutor in suma fixa pentru compensarea consumului de energie termica si electrica.
Din perspectiva stabilirii impozitului pe profit, aceste ajutoare pot fi considerate in categoria cheltuielilor sociale prevazute la art. 25 alin.(3) lit.b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul ...
22Ian2025
Decontare bilete de odihna
de
Gina Popescu
valabil la 22 Ian 2025
Intrebare:
Suntem un operator regional de servicii publice de alimentare cu apa si canalizare. Nu acordam vouchere de vacanta dar, suportam din cheltuielile sociale de 5% aplicabile fondului de salarii, conform CCM in vigoare, 50% din valoarea biletelor de odihna, dar nu mai mult de 1500 lei/salariat/an.
Conform OUG 156/2024 valoarea voucherelor de vacanta care se pot acorda in anul 2025 personalului ...
22Ian2025
Cafea, apa si ceai pentru salariati. Cheltuieli sociale. Avantaje salariale impozabile
de
Constanta Popa
valabil la 22 Ian 2025
Intrebare:
Societatea de productie materiale de constructii acorda angajatilor jetoane de cafea apa si ceai nu se poate tine evidenta nominala. Cheltuiala se trateaza la calculul impozitului pe profit - "profitului impozabil in limita prevazuta la art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 4, respectiv 5% din cheltuielile cu salariile, incadrandu-se la alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza ...
Vezi toate studiile de caz despre cheltuieli sociale keyboard_double_arrow_right