Regimul fiscal al marfurilor expirate
04 Apr 2016
Incepand cu 01 ianuarie 2016, conform art. 25 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal aprobat prin legea 227/2015, nu sunt deductibile cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata. Aceste cheltuieli sunt deductibile pentru cazul in care stocurile/mijloacele fixe amortizabile se inscriu in oricare dintre urmatoarele situatii/conditii:
1. au fost distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme;
2. au fost incheiate contracte de asigurare;
3. au fost degradate calitativ si se face dovada distrugerii;
4. au termen de valabilitate/expirare depasit, potrivit legii;
Asadar, in cazul marfurilor cu termen de valabilitate/expirare depasit scoase din evidenta dupa data de 01 ianuarie 2016 cheltuielile inregistrate sunt deductibile la determinarea rezultatului fiscal. Acestea se scot din evidenta in baza listelor de inventariere, a procesului verbal a comisiei de inventar si a procesului verbal de distrugere/predare catre unitati specializate.
Pana la data de 01 ianuarie 2016 cheltuielile cu marfurile cu termen de valabilitate/expirare depasit nu erau deductibile la determinarea profitului impozabil.
Pentru marfurile constatate minus la inventarul efectuat la 31 decembrie 2015, expirate, degradate se aplica tratamentul fiscal in vigoare la aceasta data, respectiv prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal.
Conform art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal aprobat prin Legea 571/2003 privind Codul fiscal, nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata. Nu intra sub incidenta acestor prevederi stocurile si mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora.
In ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata nici in anul 2015 nu se efectuau ajustari pentru bunurile de natura stocurilor degradate calitativ daca erau indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente;
2. se face dovada ca bunurile au fost distruse.
In cazul contribuabililor pentru care anul fiscal este diferit de anul calendaristic, pentru determinarea rezultatului fiscal al anului fiscal modificat care cuprinde atat perioade din anul 2015, cat si din anul 2016, se au in vedere urmatoarele:
a) pentru veniturile, cheltuielile sau orice alte elemente, inregistrate pana la data de 31 decembrie 2015, se aplica regimul fiscal prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; pentru determinarea bazei de calcul a rezultatului fiscal se iau in considerare veniturile, cheltuielile si elementele inregistrate pana la data de 31 decembrie 2015;
b) pentru veniturile, cheltuielile sau orice alte elemente, inregistrate incepand cu 1 ianuarie 2016, al caror regim fiscal, limita de deducere si/sau metodologie de calcul au fost modificate, se aplica prevederile in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2016 luand in considerare regimul fiscal, limita de deducere si/sau metodologia de calcul, astfel cum au fost reglementate incepand cu aceasta data; pentru determinarea bazei de calcul a rezultatului fiscal se iau in considerare veniturile, cheltuielile si elementele inregistrate incepand cu data de 1 ianuarie 2016.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre regim fiscal
Oct242024
Regim fiscal TVA pentru servicii design interior, beneficiar din alt stat membru
de
Amelia Dumitras
valabil la 24 Oct 2024
Intrebare:
O persoana impozabila din Romania, neinregistrata in scopuri de TVA, presteaza servicii (design interior) care o persoana impozabila din Belgia, inregistrata in scopuri de TVA.
Inainte de prestarea serviciilor, entitatea din Romania solicita codul special de TVA, obtine acest cod special de TVA; ulterior emite factura catre benefciarul din Belgia utilizand acest cod special de tva.
...
Oct172024
Achizitie intracomunitara de la un neplatitor de TVA
de
Gina Popescu
valabil la 17 Oct 2024
Intrebare:
Firma din Romania platitor de TVA, platitor impozit pe profit cumpara marfa din Ungaria de la o firma neplatitor de TVA, marfa este facturata fara tva, nu are cod UE valabil pentru achizitie intracomunitara. Va rog monografia contabila pentru aceasta achizitie, daca se declara in declaratia 390 si 300 si la ce rand. multumim.
Oct082024
Regim fiscal TVA servicii transport bunuri pentru beneficiar din stat tert
de
Amelia Dumitras
valabil la 08 Oct 2024
Intrebare:
Societatea X inregistrata in scop de tva in Romania, inregistrata in VIES, cod CAEN 4941 primeste de la societatea Y (VAT-GB 296262669) din Marea Britanie o comanda de transport (incarcare Spania-descarcare Franta).
Cum emite societatea X factura din punct de vedere al TVA-ului? Rog tratament fiscal.
Sep232024
Regim fiscal TVA pentru export de bunuri cu locul in alt stat membru
de
Amelia Dumitras
valabil la 23 Sep 2024
Intrebare:
Societatea A din Germania livreaza bunuri catre o societate C din USA. Pentru aceasta livrare, A emite factura catre societatea B din Romania. A asigura transportul, conditia de livrare find DAP USA. Pe declaratia vamala de export A este trecut la caseta 2, exportator dpvd vamal. Daca scutirea de TVA pentru export se aplica doar de catre A, cum va emite B factura catre clientul sau din USA?
Iul262024
Servicii legate de importul de bunuri, regim TVA
de
Elena Garofil
valabil la 26 Iul 2024
Intrebare:
Societatea cu sediul in Romania, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, a efectuat un import de bunuri din Japonia. Transportul s-a facut pe cale maritima pana in Constanta si a fost platit de catre partenerul din Japonia, cu exceptia taxelor de depozitare a marfii in portul din Constanta, care au fost facturate de catre tramsportator, firmei din Romania. Factura emisa de catre ...
Iul262024
Servicii consultanta. Prestator din Slovenia
de
Vera Constantin
valabil la 26 Iul 2024
Intrebare:
Avem o factura de servicii consultanta emisa de un furnizor persoana juridica cu sediul in Slovenia. O parte din serviciile de consultanta au fost prestate la sediul nostru din Romania si o alta parte a fost prestata online.
Avand in vedere conventia de evitare a dublei impuneri existenta intre Romania si Slovenia, ar trebui retinut impozit la sursa pentru aceste venituri din consultanta? Ce ...
Vezi toate studiile de caz despre regim fiscal keyboard_double_arrow_right