Regimul fiscal al marfurilor expirate

04 Apr 2016
Incepand cu 01 ianuarie 2016, conform art. 25 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal aprobat prin legea 227/2015, nu sunt deductibile cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata. Aceste cheltuieli sunt deductibile pentru cazul in care stocurile/mijloacele fixe amortizabile se inscriu in oricare dintre urmatoarele situatii/conditii:
1. au fost distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme;
2. au fost incheiate contracte de asigurare;
3. au fost degradate calitativ si se face dovada distrugerii;
4. au termen de valabilitate/expirare depasit, potrivit legii;
Asadar, in cazul marfurilor cu termen de valabilitate/expirare depasit scoase din evidenta dupa data de 01 ianuarie 2016 cheltuielile inregistrate sunt deductibile la determinarea rezultatului fiscal. Acestea se scot din evidenta in baza listelor de inventariere, a procesului verbal a comisiei de inventar si a procesului verbal de distrugere/predare catre unitati specializate.
Pana la data de 01 ianuarie 2016 cheltuielile cu marfurile cu termen de valabilitate/expirare depasit nu erau deductibile la determinarea profitului impozabil.
Pentru marfurile constatate minus la inventarul efectuat la 31 decembrie 2015, expirate, degradate se aplica tratamentul fiscal in vigoare la aceasta data, respectiv prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal.
Conform art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal aprobat prin Legea 571/2003 privind Codul fiscal, nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata. Nu intra sub incidenta acestor prevederi stocurile si mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora.
In ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata nici in anul 2015 nu se efectuau ajustari pentru bunurile de natura stocurilor degradate calitativ daca erau indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente;
2. se face dovada ca bunurile au fost distruse.
In cazul contribuabililor pentru care anul fiscal este diferit de anul calendaristic, pentru determinarea rezultatului fiscal al anului fiscal modificat care cuprinde atat perioade din anul 2015, cat si din anul 2016, se au in vedere urmatoarele:
a) pentru veniturile, cheltuielile sau orice alte elemente, inregistrate pana la data de 31 decembrie 2015, se aplica regimul fiscal prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; pentru determinarea bazei de calcul a rezultatului fiscal se iau in considerare veniturile, cheltuielile si elementele inregistrate pana la data de 31 decembrie 2015;
b) pentru veniturile, cheltuielile sau orice alte elemente, inregistrate incepand cu 1 ianuarie 2016, al caror regim fiscal, limita de deducere si/sau metodologie de calcul au fost modificate, se aplica prevederile in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2016 luand in considerare regimul fiscal, limita de deducere si/sau metodologia de calcul, astfel cum au fost reglementate incepand cu aceasta data; pentru determinarea bazei de calcul a rezultatului fiscal se iau in considerare veniturile, cheltuielile si elementele inregistrate incepand cu data de 1 ianuarie 2016.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre regim fiscal
Noi actualizari privind listele tarilor riscante din perspectiva spalarii banilor si a necooperarii fiscale
de
Profeanu Laura
28 Feb 2025
Firmele romanesti trebuie sa fie atente la schimbarile legislative privind obligatiile fiscale si de raportare. La fiecare actualizare a listelor internationale privind jurisdictiile considerate riscante, firmele din Romania trebuie sa se conformeze noilor cerinte.
Doua astfel de liste importante, sunt:
Lista tarilor riscante din punct de vedere al spalarii banilor, elaborata de ...
17Feb2025
Facturare servicii prestate
de
Profeanu Laura
valabil la 17 Feb 2025
Intrebare:
Facturare sume forfetare prevazute intr-un contract. In contract, este prevazuta si Instruirea personalului pentru o suma globala de 100 mii lei. In descrierea pretului se precizeaza ca suma cuprinde instruirea personalului, cazarea si masa personalului, transportul, pliante, pixuri, anunturi in presa locala.
Pentru aprobarea sumei, Prestatorul va intocmi un Raport Justificativ care va ...
17Feb2025
Regimul fiscal al costurilor cu amenajarea unui imobil de la terti
de
Alexandru Palaghia
valabil la 17 Feb 2025
Intrebare:
O firma face amenajare la un apartament pe care il foloseste ca sediul social. Apartamentul este proprietatea administratorului pus la dispozitia firmei de catre administrator in baza unui contract de comodat. Valoarea amenajarii este estimata la 35000-40000 euro. Ce tratament fiscal se aplica cheltuielilor cu amenajarea la firma?
30Ian2025
Regim fiscal si monografie contabila scadere din gestiune mijloc fix
de
Alexandru Palaghia
valabil la 30 Ian 2025
Intrebare:
In anul 2003 s-a achizitionat si s-a dat in folosinta gardul in valoare de 9.332,90 lei (confectie metalica) la sediu social al societati - complect amortizat. In luna Octombrie 2024 s-a achizitionat alt gard (confectie metalica), gardul vechi a fost luat de furnizorul care ne-a livrat si montat gardul nou. La casarea gardului vechi cum procedam cu TVA in situatia in care nu avem dovada ...
14Ian2025
PFA versus SRL
de
Profeanu Laura
valabil la 14 Ian 2025
Intrebare:
PFA versus SRL in anul 2025, va rog sa eplicati detaliat avantaje si dezavantaje.
Multumesc!
24Oct2024
Regim fiscal TVA pentru servicii design interior, beneficiar din alt stat membru
de
Amelia Dumitras
valabil la 24 Oct 2024
Intrebare:
O persoana impozabila din Romania, neinregistrata in scopuri de TVA, presteaza servicii (design interior) care o persoana impozabila din Belgia, inregistrata in scopuri de TVA.
Inainte de prestarea serviciilor, entitatea din Romania solicita codul special de TVA, obtine acest cod special de TVA; ulterior emite factura catre benefciarul din Belgia utilizand acest cod special de tva.
...
Vezi toate studiile de caz despre regim fiscal keyboard_double_arrow_right