Regimul fiscal al premiilor acordate in natura

28 Iun 2016
Veniturile din premii obtinute de persoane fizice sunt venituri impozabile conform art. 108 din Codul fiscal.
Veniturile din premii cuprind veniturile din concursuri, altele decat cele neimpozabile, sumele primite ca urmare a participarii la Loteria bonurilor fiscale, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 166/2015, precum si din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale.
Nu sunt venituri impozabile materialele publicitare, pliantele, mostrele, punctele bonus acordate cu scopul stimularii vanzarilor.
Veniturile sub forma de premii se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 16% aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu. Venitul net este diferenta dintre venitul din premii si suma reprezentand venit neimpozabil. Sunt neimpozabile veniturile din premii in bani sau in natura sub valoarea sumei neimpozabile stabilite in suma de 600 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare premiu.
Veniturile impozabile pot fi venituri in numerar si/sau in natura.
Astfel, pentru bunurile acordate drept premii in cadrul unor concursuri, campanii promotionale pentru promovarea produselor, venitul brut se stabileste pe baza pretului de piata pentru bunurile respective si nu pe baza costurilor de achizitie/productie al persoanei care le acorda.
In ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata, nu constituie livrare de bunuri iar persoana care le acorda nu are obligatia de a colecta TVA pentru bunurile acordate in mod gratuit in scopul stimularii vanzarilor in urmatoarele conditii:
a) bunurile care sunt produse de persoana impozabila in vederea vanzarii sau sunt comercializate in mod obisnuit de catre persoana impozabila, acordate in mod gratuit clientului, numai in masura in care sunt bunuri de acelasi fel ca si cele care sunt, au fost ori vor fi livrate clientului. Atunci cand bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor nu sunt produse de persoana impozabila si/sau nu sunt bunuri comercializate in mod obisnuit de persoana impozabila si/sau nu sunt de acelasi fel ca si cele care sunt ori au fost livrate clientului, acordarea gratuita a acestora nu se considera livrare de bunuri daca:
1. se poate face dovada obiectiva a faptului ca acestea pot fi utilizate de catre client in legatura cu bunurile/serviciile pe care le-a achizitionat de la respectiva persoana impozabila; sau
2. bunurile/serviciile sunt furnizate catre consumatorul final si valoarea bunurilor acordate gratuit este mai mica decat valoarea bunurilor/serviciilor furnizate acestuia;
b) bunurile oferite in mod gratuit in cadrul campaniilor promotionale, mostre acordate pentru incercarea produselor sau pentru demonstratii la punctele de vanzare, s.a. bunuri acordate in scop de reclama.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre livrare de bunuri
08Apr2025
Emitere si incasare factura in valuta
de
Gina Popescu
valabil la 08 Apr 2025
Intrebare:
O companie straina care are cod de TVA de Romania si care vinde produse catre clienti din Romania, poate emite facturile in alta moneda decat RON si sa incaseze in moneda in care s-a emis factura? Bunurile se livreaza din Romania.
Multumesc!
05Apr2025
Dreptul la ajustarea taxei deductibile
de
Profeanu Laura
valabil la 05 Apr 2025
Intrebare:
O societate de transport achizitioneaza o remorca in baza unui contract de vanzare cumparare cu plata in rate.
Contractul se semneaza la data de 27.05.202x si se mentioneza ca valoarea remorcii este de 9630 EUR+TVA, acesta se incheie pe o perioada de 18 luni.
La data de 27.06.202x se primeste prima factura aferenta ratei 1: 535 EUR+TVA. Pe factura se mentioneaza si suma in lei: ...
03Apr2025
Operatiuni taxabile pentru care locul livrarii este in Romania
de
Profeanu Laura
valabil la 03 Apr 2025
Intrebare:
Firma noastra vinde marfa catre o firma din Franta, neinregistrata in scopuri de TVA. Factura se emite in moneda Euro, cu TVA 19%, la curs BNR din ziua facturarii, iar marfa se trimite intr-un depozit din Romania, urmand ca beneficiarul din Franta sa se ocupe mai departe de transport. Intrebare: cum declaram aceasta livrare in decontul de TVA (300) si in declaratia 394? Multumesc.
26Mar2025
Vanzare sub pret
de
Profeanu Laura
valabil la 26 Mar 2025
Intrebare:
Un ONG are cod de TVA pentru activitate economica, tipareste ziare pe care le vinde si/sau le distribuie gratuit. ONG-ul deduce 100% TVA pentru cheltuielile aferente tiparirii ziarelor. Ziarele se vand la un pret de 2 lei, sub cel de cost de 5 lei. Este corect ca pentru ziarele oferite gratuit sa se emita autofactura la acelasi pret de vanzare de 2 lei sau trebuie sa emita autofactura la pret ...
19Mar2025
Data emitere factura de reducere comerciala
de
Elena Garofil
valabil la 19 Mar 2025
Intrebare:
Acordam reduceri comerciale ulterioare livrarii bunurilor (reduceri off-invoice). Care este data pana la care exista obligatia de a emite facturile de reduceri comerciale?
11Mar2025
Contract consignatie, declarare transport
de
Elena Garofil
valabil la 11 Mar 2025
Intrebare:
Bunuri intrate in regim de consignment.
Societatea noastra are incheiate contracte de consignment pentru materii prime cu furnizori din CE.
Bunurile nu sunt livrate (direct din tara furnizorului) pe baza avizului de expeditie, intrarea in contabilitatea noastra se face doar cantitativ.
Retragerea din consignment se face masura ce bunurile sunt consumate in productie - se intocmesc ...
Vezi toate studiile de caz despre livrare de bunuri keyboard_double_arrow_right