Regimul fiscal al remuneratiei acordata in cadrul programului de internship

23 Iul 2018
In M.Of. nr. 626 din data de 19 iulie 2018 a fost publicata Legea nr. 176/2018 privind internshipul. Aceasta lege reglementeaza modalitatea de efectuare a programelor de internship in scopul:
- dezvoltarii abilitatilor profesionale ale internilor in indeplinirea atributiilor si responsabilitatilor din domeniul in care se organizeaza programul de internship;
- desfasurarii unor activitati si familiarizarea cu cerintele organizatiei-gazda;
-
- dobandirii de experienta profesionala, abilitati practice si/sau competente;
- facilitarii tranzitiei de la sistemul de educatie catre piata muncii.
Programul de internship reprezinta activitatea specifica desfasurata de intern pe o perioada de timp limitata in cadrul unei organizatii-gazda, care are ca scop aprofundarea cunostintelor teoretice, imbunatatirea abilitatilor practice si/sau dobandirea de noi abilitati sau competente. Programul de intership poate fi organizat de catre orice persoana juridica in baza unui contract de internship.
Contractul de internship este contractul incheiat intre intern si organizatia-gazda, pe durata determinata, in temeiul caruia un intern se obliga sa se pregateasca profesional si sa desfasoare o activitate specifica pentru si sub autoritatea unei organizatii-gazda, care se obliga sa ii asigure o indemnizatie pentru internship si toate conditiile necesare realizarii scopului programului de internship.
Internul are dreptul la o indemnizatie pentru internship, platita de organizatia-gazda, al carei cuantum este stipulat in contractul de internship.
Indemnizatia pentru internship reprezinta suma de bani lunara la care are dreptul internul, ca urmare a participarii acestuia la programul de internship, supusa prevederilor art. 61 lit. b) si art. 76 alin. (2) lit. s) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, indemnizatia de internship reprezinta un venit asimilat salariului urmand regimul fiscal specific veniturilor asimilate salariilor.
Cuantumul indemnizatiei pentru internship nu poate fi mai mic decat cel putin 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata.
Organizatia-gazda are obligatia completarii si transmiterii datelor si informatiilor din contractul de internship, cel tarziu in ultima zi lucratoare anterioara inceperii activitatii in cadrul programului de internship, in registrul de evidenta a contractelor de internship, infiintat de agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca sau a municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala aceasta isi desfasoara activitatea, tinut in forma electronica.
Pana la infiintarea registrului electronic de evidenta a contractelor de internship, evidenta este tinuta de organizatia-gazda intr-un sistem propriu de centralizare, care sa cuprinda cel putin elementele care se inregistreaza in registru.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre internship
24Feb2025
Obligatii privind veniturile platite pe perioada internshipului
de
Dani Cucu
valabil la 24 Feb 2025
Intrebare:
Firma de avocatura (partida simpla) a incheiat un contract de internship cu o studenta din Franta pentru perioada 17 februarie - 11 aprilie. Internshipul este remunerat cu 2000 lei brut, iar veniturile sunt considerate din activitati dependente, conform Legii 176/2018. In acest sens, am initiat procedura de obtinere a codului de identificare fiscala (formular 030).
In ceea ce priveste ...
14Aug2024
Fond de handicap. Contract de internship
de
Nicolae Liviu
valabil la 14 Aug 2024
Intrebare:
La o societate se organizeaza un internship cu durata de o luna, fiecare desfasurand un numar de 52 ore. Intrebarea este: la calcularea numarului mediu de salariati se iau in calcul si internii sau nu? (ne intereseaza pentru calculul sumei de plata la Fondul de Handicap personal neincadrat). Multumesc.
26Aug2023
Sponsorizarea in cadrul programelor de internship
de
Profeanu Laura
valabil la 26 Aug 2023
Intrebare: Societatea noastra doreste sa sponsorizeze, prin intermediul unui ONG, renovarea unei incaperi din cadrul unei universitati cu scopul de a deveni mai vizibili pentru studenti (absorbtie de personal calificat in cadrul companiei). Societatea ofera programe de internship pentru acestia. Renovarea se refera la: lucrari de reparatii, mobilier, lipire stickere decorative cu sigla companiei, etc. In ce ...
31Mai2023
Contract de internship. Registru. Taxe. Declaratii
de
Rodica Mantescu
valabil la 31 Mai 2023
Intrebare: SRL incheie contract de internship cu un cetatean olandez. Unde se inregistreaza contractul de internship? Indemnizatia de internship se asimileaza veniturilor din salarii pentru care se va plati impozit si contributii? Se va declara in D112? Multumesc.
19Iun2021
Contracte internship. Declarare contributii
de
Vera Constantin
valabil la 19 Iun 2021
Intrebare: In cazul in care am incheiat contracte de internship cu studenti, mentionez ca e vorba de o companie cu facilitati fiscale, maximum 3 luni, cu program de 8h, acesti angajati beneficiaza de facilitati fiscale? Au fost declarati la ANOFM in registrul special. In cazul contractelor de internship care sunt conditiile de acordare a facilitatilor fiscale? (aplicarea facilitatilor fiscale acordate ...
Regimul fiscal si modalitatea de declarare a remuneratiei acordata in cadrul programului de internship
de
Portal Codul Fiscal
01 Iul 2019
Programul de internship reprezinta activitatea specifica desfasurata de intern pe o perioada de timp limitata in cadrul unei organizatii-gazda, care are ca scop aprofundarea cunostintelor teoretice, imbunatatirea abilitatilor practice si/sau dobandirea de noi abilitati sau competente. Programul de intership poate fi organizat de catre orice persoana juridica in baza unui contract de ...
Vezi toate studiile de caz despre internship keyboard_double_arrow_right