Regimul fiscal al veniturilor realizate de administratorii societatilor in anul 2018

23 Feb 2018
In ceea ce priveste impozitul pe venit, in temeiul art. 76 alin. (2) lit. o) din Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si remuneratiei administratorilor societatilor.
Remuneratia administratorului constituie venituri in afara functiei de baza, fapt pentru care, incepand cu 01 ianuarie 2018 impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii, cu respectarea prevederilor Uniunii Europene sau ale conventiilor/acordurilor privind coordonarea sistemelor de securitate sociala in care Romania este parte, pe fiecare loc de realizare a acestora fara posibilitatea deducerii vreunui alt venit cum ar fi, spre exemplu, pensia facultativa.
Avantajele in natura suportate de societate pentru administrator vor fi supuse, din punct de vedere fiscal, prevederilor legale care reglementeaza remuneratia administratorului.
Administratorii au dreptul la diurna neimpozabila intocmai ca si salariatii. Astfel, administratorii pot beneficia de diurna neimpozabila si fara a intra in baza de calcul al contributiilor sociale in cuantum de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice.
In acest sens, art. 76 alin. (4) lit. j) din Codul fiscal prevede ca nu reprezinta venit impozabil, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada deplasarii, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul desfasurarii activitatii, astfel cum este prevazut in raportul juridic, de catre administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat, de catre directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, de catre membrii directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, si de catre manageri, in baza contractului de management prevazut de lege, in limita plafonului neimpozabil stabilit la alin. (2) lit. m), precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.
a) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
b) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar;
Plafonul zilnic neimpozabil se acorda numai daca durata deplasarii este mai mare de 12 ore, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de deplasare in interesul desfasurarii activitatii.
De asemenea, cheltuielile efectuate de societate pentru pregatirea profesionala si perfectionarea administratorului legata de activitatea desfasurata pentru societate astfel cum este prevazut in contractul de mandat/administrare nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.
Atat in cazul diurnei cat si in cazul cheltuielilor pentru pregatirea profesionala este necesar ca acestea sa fie prevazute in contractul de mandat/administrare intrucat Codul fiscal le scoate din sfera veniturilor impozabile numai daca sunt acordate in conditiile prevazute de aceste contracte.
Pentru remuneratia administratorului de societate de datoreaza urmatoarele contributii sociale:
1. Contributia de asigurari sociale
Baza lunara de calcul al contributiei la sistemul asigurarilor sociale de stat o reprezinta remuneratia bruta acordata administratorului.
Cota contributiei de a asigurari sociale este de 25%.
In perioada in care administratorul beneficiaza de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate potrivit OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul al contributiilor la sistemul asigurarilor sociale de stat o reprezinta suma de 35% din castigul salarial mediu brut corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.
2. Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate
Baza lunara de calcul al contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate o reprezinta remuneratia bruta acordata administratorului.
Cota contributiei la sistemul de sanatate este de 10%.
3. Contributia asiguratorie pentru munca
Societatea datoreaza pentru remuneratia administratorului contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25%.
Societatea platitoare a remuneratiei administratorului, in calitate de entitate asimilata angajatorului are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira contributiile sociale obligatorii.
Remuneratia administratorilor se declara in formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre avantaj in natura
Mar202025
Acordare bunuri cu titlu gratuit
de
Gina Popescu
valabil la 20 Mar 2025
Intrebare:
Societatea ofera cu titlu gratuit angajatilor bunuri (arpagic) care este achizitionat de societate ca marfa in vederea revanzarii. Bunurile se impoziteaza ca si venit salarial. Va rog sa-mi specificati inregistrarile contabile, modul de inregistrare pe salariu si valoarea la care se inregistreaza (este corect la pretul de achizitie?) si cum se contabilizeaza TVA-ul. Multumesc.
Feb052025
Evaluarea avantajelor in natura
de
Profeanu Laura
valabil la 05 Feb 2025
Intrebare:
O societate are incheiat contract de prestari servicii cu o alta societate care are sediul in alta localitate, unde se vor desfasura activitatile prestate de furnizor. Conform contractului, beneficiarul asigura cazare angajatilor furnizorului in locuitele de serviuciu detinute de beneficiar. In aceasta situatie trebuie declarate cumva aceste beneficii acordate angajatilor? Mentionez faptul ca ...
Dec222024
Acordare cadou directorului salariat. Monografie contabila avantaj salarial
de
Constanta Popa
valabil la 22 Dec 2024
Intrebare:
Cadou pe firma directorului general (angajat), 5000 lei. Monografie contabila? Baza legala? Avantaj? Protocol? Beneficiu? Multumesc.
Dec122024
Servicii medicale sub forma de abonament pentru salariati si membrii de familie. Tratament fiscal
de
Nicolae Liviu
valabil la 12 Dec 2024
Intrebare:
Compania noastra asigura, in baza contractului colectiv de munca, abonamente medicale la o clinica privata pentru angajati si membrii familiilor acestora (sot/sotie si copii). Abonamentul se plateste lunar. In vederea impozitarii avantajelor acordate salariatilor, cum consideram valoarea abonamentelor lunare platite de angajator pentru un angajat in ceea ce priveste incadrarea in plafonul ...
Dec062024
Vanzare frigidere catre salariati
de
Vera Constantin
valabil la 06 Dec 2024
Intrebare:
Societatea noastra produce frigidere si doreste sa vanda catre angajatii proprii atat frigidere first choice (produse finite fara defect), dar si second choice (produse finite cu mici defecte).
Mentionez ca societatea nu are o procedura/flow pentru aceasta situatie.
Va rugam sa ne spuneti ce documente interne trebuie generate si ce implicatii sunt din punct de vedere fiscal/tva/venituri de ...
Nov152024
Cheltuieli cu petrecerea de Craciun a firmei. Tratament fiscal
de
Nicolae Liviu
valabil la 15 Nov 2024
Intrebare:
Cum sunt considerate din punct de vedere fiscal, cheltuielile efectuate de firma cu ocazia sarbatorilor de iarna - "Chrismas Party" (ex. inchirierea unei pensiuni pe 3 zile cu masa asigurata si alte facilitati) exclusiv pentru angajati? Inchirierea este de vineri pana duminica, iar angajatii nu lucreaza in weekend conform contractului de munca.
Se considera avantaj salarial, ...
Vezi toate studiile de caz despre avantaj in natura keyboard_double_arrow_right