Regimul fiscal si modalitatea de declarare a remuneratiei acordata in cadrul programului de internship
01 Iul 2019
Programul de internship reprezinta activitatea specifica desfasurata de intern pe o perioada de timp limitata in cadrul unei organizatii-gazda, care are ca scop aprofundarea cunostintelor teoretice, imbunatatirea abilitatilor practice si/sau dobandirea de noi abilitati sau competente. Programul de intership poate fi organizat de catre orice persoana juridica in baza unui contract de internship.
Internshipul este reglementat de Legea nr. 176/2018. Aceasta lege reglementeaza modalitatea de efectuare a programelor de internship in scopul:
- dezvoltarii abilitatilor profesionale ale internilor in indeplinirea atributiilor si responsabilitatilor din domeniul in care se organizeaza programul de internship;
-
- cunoasterii de catre interni a specificului activitatii organizatiei-gazda in cadrul caruia isi desfasoara activitatea, precum si a exigentelor acesteia;
- dobandirii de experienta profesionala, abilitati practice si/sau competente;
- facilitarii tranzitiei de la sistemul de educatie catre piata muncii.
Persoana care presteaza o activitate specifica, precizata in fisa de internship, in cadrul unei organizatii-gazda, in baza unui contract de internship este denumita ”intern”.
Internul are dreptul la o indemnizatie pentru internship, platita de organizatia-gazda, al carei cuantum este stipulat in contractul de internship.
Indemnizatia pentru internship reprezinta suma de bani lunara la care are dreptul internul, ca urmare a participarii acestuia la programul de internship, supusa prevederilor art. 61 lit. b) si art. 76 alin. (2) lit. s) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, indemnizatia de internship reprezinta un venit asimilat salariului urmand regimul fiscal specific veniturilor asimilate salariilor.
Indemnizatia se declara in Formularul nr.112 pe tip asigurat 10 ”persoane fizice care presteaza o activitate specifica (contract de internship, potrivit Legii internschip nr.176/2018)”.
Cuantumul indemnizatiei pentru internship nu poate fi mai mic decat cel putin 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata.
Organizatia-gazda are obligatia completarii si transmiterii datelor si informatiilor din contractul de internship, cel tarziu in ultima zi lucratoare anterioara inceperii activitatii in cadrul programului de internship, in Registrul de evidenta a contractelor de internship pe portalul https://www.internship.anofm.ro/. Accesul organizatiei-gazda la registrul electronic de evidenta se face pe baza de parola proprie, utilizata cu titlu gratuit.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre regim fiscal
Oct242024
Regim fiscal TVA pentru servicii design interior, beneficiar din alt stat membru
de
Amelia Dumitras
valabil la 24 Oct 2024
Intrebare:
O persoana impozabila din Romania, neinregistrata in scopuri de TVA, presteaza servicii (design interior) care o persoana impozabila din Belgia, inregistrata in scopuri de TVA.
Inainte de prestarea serviciilor, entitatea din Romania solicita codul special de TVA, obtine acest cod special de TVA; ulterior emite factura catre benefciarul din Belgia utilizand acest cod special de tva.
...
Oct172024
Achizitie intracomunitara de la un neplatitor de TVA
de
Gina Popescu
valabil la 17 Oct 2024
Intrebare:
Firma din Romania platitor de TVA, platitor impozit pe profit cumpara marfa din Ungaria de la o firma neplatitor de TVA, marfa este facturata fara tva, nu are cod UE valabil pentru achizitie intracomunitara. Va rog monografia contabila pentru aceasta achizitie, daca se declara in declaratia 390 si 300 si la ce rand. multumim.
Oct082024
Regim fiscal TVA servicii transport bunuri pentru beneficiar din stat tert
de
Amelia Dumitras
valabil la 08 Oct 2024
Intrebare:
Societatea X inregistrata in scop de tva in Romania, inregistrata in VIES, cod CAEN 4941 primeste de la societatea Y (VAT-GB 296262669) din Marea Britanie o comanda de transport (incarcare Spania-descarcare Franta).
Cum emite societatea X factura din punct de vedere al TVA-ului? Rog tratament fiscal.
Sep232024
Regim fiscal TVA pentru export de bunuri cu locul in alt stat membru
de
Amelia Dumitras
valabil la 23 Sep 2024
Intrebare:
Societatea A din Germania livreaza bunuri catre o societate C din USA. Pentru aceasta livrare, A emite factura catre societatea B din Romania. A asigura transportul, conditia de livrare find DAP USA. Pe declaratia vamala de export A este trecut la caseta 2, exportator dpvd vamal. Daca scutirea de TVA pentru export se aplica doar de catre A, cum va emite B factura catre clientul sau din USA?
Iul262024
Servicii legate de importul de bunuri, regim TVA
de
Elena Garofil
valabil la 26 Iul 2024
Intrebare:
Societatea cu sediul in Romania, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, a efectuat un import de bunuri din Japonia. Transportul s-a facut pe cale maritima pana in Constanta si a fost platit de catre partenerul din Japonia, cu exceptia taxelor de depozitare a marfii in portul din Constanta, care au fost facturate de catre tramsportator, firmei din Romania. Factura emisa de catre ...
Iul262024
Servicii consultanta. Prestator din Slovenia
de
Vera Constantin
valabil la 26 Iul 2024
Intrebare:
Avem o factura de servicii consultanta emisa de un furnizor persoana juridica cu sediul in Slovenia. O parte din serviciile de consultanta au fost prestate la sediul nostru din Romania si o alta parte a fost prestata online.
Avand in vedere conventia de evitare a dublei impuneri existenta intre Romania si Slovenia, ar trebui retinut impozit la sursa pentru aceste venituri din consultanta? Ce ...
Vezi toate studiile de caz despre regim fiscal keyboard_double_arrow_right