Regimul special pentru aurul de investitii
02 Mai 2024
Aurul de investitii este definit la art. 313 din Codul Fiscal, ca:
- aur, sub forma de lingouri sau plachete, cu o puritate minima de 995 la mie, care sunt tranzactionate pe pietele de metale pretioase;
- monedele de aur care indeplinesc anumite conditii de puritate si istoric, si care sunt vandute la un pret care nu depaseste cu mai mult de 80% valoarea de piata a aurului continut.
Criterii care trebuie indeplinite:
1. Aurul sub forma de lingouri sau plachete:
- puritatea aurului trebuie sa fie de cel putin 995 la mie, respectiv o puritate extrem de inalta, specifica aurului folosit pentru investitii;
- aurul poate fi reprezentat fizic, in forma de lingouri sau plachete, sau poate fi reprezentat prin instrumente financiare, cum ar fi certificate sau alte hartii de valoare;
- exceptiile la aceasta regula sunt lingourile sau plachetele cu greutate de cel mult 1 gram, care nu sunt considerate aur de investitii, din cauza valorii si utilizarii lor limitate in scopuri investitionale majore.
2. Monedele de aur:
- Titlul: sa aiba un titlu de puritate de cel putin 900 la mie;
- Fabricatie: sa fie reconfectionate dupa anul 1800, eliminand astfel monedele antice sau de colectie din categoria aurului de investitii;
- Statut legal: sa fie sau sa fi fost moneda legala de schimb in tara de origine (legitimitatea si recunoasterea lor ca mijloc de schimb valutar);
- Pret: vanzarea lor trebuie sa se faca la un pret care nu depaseste cu mai mult de 80% valoarea de piata libera a aurului continut. Pretul trebuie sa reflecte valoarea reala a aurului si nu trebuie sa includa o suprataxa pentru raritate, colectie sau alte caracteristici non-investitionale.
Aceasta definitie a aurului clarifica ce tipuri de aur sunt considerate adecvate pentru investitii si sunt eligibile pentru regimurile fiscale preferentiale, cum ar fi scutirile de TVA pentru anumite tranzactii. Scopul este de a incuraja investitiile in aur de puritate inalta si de a oferi o cale clara si reglementata pentru tranzactiile cu aur care sustin stabilitatea economica si financiara.
Tranzactii cu aur de investitii care beneficiaza de scutirea de TVA (art. 313 alin. 3 din Codul fiscal):
a) livrarile, achizitiile intracomunitare si importul de aur de investitii, inclusiv investitiile in hartii de valoare, pentru aurul nominalizat sau nenominalizat ori negociat in conturi de aur si cuprinzand mai ales imprumuturile si schimburile cu aur care confera un drept de proprietate sau de creanta asupra aurului de investitii, precum si operatiunile referitoare la aurul de investitii care constau in contracte la termen futures si forward, care dau nastere unui transfer al dreptului de proprietate sau de creanta asupra aurului de investitii;
b) serviciile de intermediere in livrarea de aur de investitii, prestate de agenti care actioneaza in numele si pe seama unui mandant.
Operatiunile referitoare la aurul de investitii care constau in contracte la termen futures si forward sunt forme de tranzactii financiare utilizate pe pietele de marfuri si metale pretioase, cum ar fi aurul. Aceste contracte implica un acord intre doua parti de a cumpara sau vinde o cantitate specificata de aur la un pret fixat, la o data viitoare determinata.
Aspectele cheie ale acestor operatiuni sunt urmatoarele:
1. Contracte Futures: sunt contracte standardizate, tranzactionate pe o bursa reglementata, prin care se stabileste cumpararea sau vanzarea unei anumite cantitati de aur la un pret specificat, la o data viitoare. Partile se angajeaza sa finalizeze tranzactia la termenul stabilit, indiferent de pretul pietei la acea data.
2. Contracte Forward: sunt similare cu contractele futures, dar sunt personalizate intre parti si, de obicei, nu sunt tranzactionate pe o piata reglementata. Acestea permit mai multa flexibilitate in ceea ce priveste cantitatea de aur, pretul si data tranzactiei.
3. Transferul dreptului de proprietate sau de creanta: in contextul acestor contracte, "transferul dreptului de proprietate sau de creanta" se refera la obligatia contractuala de a livra aurul sau valoarea echivalenta la momentul scadentei contractului. Chiar daca schimbul fizic al aurului nu are loc imediat, drepturile legate de aceste contracte (de a primi aur sau echivalentul sau in bani) sunt considerate active financiare. Dreptul de proprietate sau creanta asupra aurului se transfera de la vanzator la cumparator in conformitate cu termenii contractului, chiar daca posesia fizica a aurului poate sa nu se schimbe.
Aceste instrumente sunt folosite frecvent pentru hedging (protectie impotriva fluctuatiilor de pret) si speculatie, permitand investitorilor sa gestioneze riscul asociat cu pretul aurului. Scutirea de TVA pentru aceste operatiuni ajuta la reducerea costurilor tranzactionale si la facilitarea accesului la pietele de aur pentru investitori.
Dreptul de deducere a taxei
In cazul in care livrarea de aur de investitii este scutita de taxa, conform art. 313 din Codul fiscal, persoana impozabila are dreptul sa deduca:
a) taxa datorata sau achitata, pentru achizitiile de aur de investitii efectuate de la o persoana care si-a exercitat optiunea de taxare;
b) taxa datorata sau achitata, pentru achizitiile intracomunitare sau importul de aur, care este ulterior transformat in aur de investitii de persoana impozabila sau de un tert in numele persoanei impozabile;
c) taxa datorata sau achitata, pentru serviciile prestate in beneficiul sau, constand in schimbarea formei, greutatii sau puritatii aurului, inclusiv aurului de investitii.
Scutirea de TVA si posibilitatea deducerii acesteia sunt menite sa stimuleze piata aurului de investitii prin minimizarea sarcinii fiscale si incurajarea tranzactiilor.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre investitii
Nov122024
Cheltuieli de intretinere sau investitii
de
Profeanu Laura
valabil la 12 Nov 2024
Intrebare:
O societate, X, detine o cladire de birouri pe care o inchiriaza. S-au facut lucrari de reparatii si amenajari, in baza contractelor incheiate s-au primit in contabilitate urmatoarele facturi:
1. factura pentru reparatii si inlocuire geam termopan in valoare de 150.000 lei;
2. factura pentru prestari servicii de amenajare spatiu in valoare de 200.000 lei.
Rog monografie contabila. Este ...
Nov012024
Recunoasterea investitiilor
de
Alexandru Palaghia
valabil la 01 Nov 2024
Intrebare:
In luna acesta (Octombrie) s-a reparat gardul de la sediul firmei, valoarea contabila a acestuia a fost de 9332,90 lei conform ultimei reevaluari din decembrie 2012. Reevalualare care s-a inregistrat si in contabilitate, durata de utilizare a gardului a fost de 20 ani, amortizat complet in septembrie 2023. Factura din 04.10.2024 este de 29857,80 lei, conform situatiei de lucrari.
...
Oct252024
Modificari aduse unei cladiri nerezidentiale
de
Profeanu Laura
valabil la 25 Oct 2024
Intrebare:
Firma A care detine un spatiu, da in chirie firmei B spatiul. Firma B amenajeaza spatiul (birourile) pe cheltuiala lui, pe care o amortizeaza pe durata contractului valabil.
Intrebare: Firma A mai trebuie sa declare la primarie marirea valorii cladirii si sa se inregistreze in contabilitate cu valoarea amenajarii? Daca da, pe baza a ce se inregistreaza si ce monografie contabila? Mentionam ...
Oct222024
Cesiune parti sociale. Obligatii
de
Florentina Buzea
valabil la 22 Oct 2024
Intrebare:
Asociat unic si administrator (numit generic "X") al unei persoane juridice, platitoare de impozit pe profit, cesioneaza in luna august 2024 partile sociale in totalitate (100%) unei alte persoane juridice. Obtine in baza acestei cesiuni un venit de 3.500 lei, suma pe care o incaseaza in contul personal.
Intrebare: care sunt obligatiile fiscale ale persoanei X pentru aceasta suma ...
Oct152024
Cheltuieli cu investitiile suportate de catre chirias
de
Gina Popescu
valabil la 15 Oct 2024
Intrebare:
Va rugam opinie referitoare la urmatoarea speta: entitatea noastra are in derulare un contract de inchiriere spatiu (cladire teren) pentru care factureaza lunar chirie. Chiriasul amenajeaza o Copertina metalica (o imbunatatire la constructia noastra) si pentru aceasta cheltuie o suma X. In vederea obtinerii autorizatiilor necesare, entitatea noastra il imputerniceste pe chirias sa obtina ...
Oct102024
Amenajare teren
de
Gina Popescu
valabil la 10 Oct 2024
Intrebare:
Societatea a amenajat spatiile libere din curtea fabricii cu rulouri de gazon si instalatia aferenta, valoarea investitiei fiind de 30.000 RON. Va rugam sa ne indicati monografia contabila si incadrarea investitiei in catalogul mijloacelor fixe.
Vezi toate studiile de caz despre investitii keyboard_double_arrow_right