Regimul TVA pentru matritele utilizate de furnizorii de bunuri ori prestatorii de servicii
19 Iun 2017
In industria de prelucrare a bunurilor de multe ori bunurile contractate sunt produse cu ajutorul unor matrite puse la dispozitia furnizorilor de catre persoana care a contractat realizarea acestor bunuri. Incepand cu anul 2016 prin normele metodologice date in aplicarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal s-a reglementat tratamentul din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata pentru aceste situatii.
Astfel, in cazul contractelor prin care o persoana impozabila avand calitatea de furnizor de bunuri/prestator de servicii, pentru realizarea unor bunuri in beneficiul altei persoane, utilizeaza o matrita sau alte echipamente destinate realizarii comenzilor clientului sau, din punct de vedere al TVA, in functie de natura contractului se pot distinge urmatoarele situatii:
1. daca se face transferul de proprietate a matritei sau a echipamentelor de catre furnizor/prestator catre persoana cu care aceasta a contractat realizarea unor bunuri, are loc o livrare de bunuri in sensul art. 270 din Codul fiscal.
In acest caz achizitia acestor matrite/echipamente este considerata a fi efectuata in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile care a contractat realizarea unor bunuri cu furnizorul/prestatorul, chiar daca aceste bunuri sunt utilizate de furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii.
2. daca nu se face transferul de proprietate a matritei sau a echipamentelor de catre furnizor/prestator, dar furnizorul/prestatorul recupereaza contravaloarea acestora de la persoana cu care aceasta a contractat realizarea unor bunuri, se considera ca recuperarea contravalorii matritelor/ echipamentelor este accesorie operatiunii principale, respectiv livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, care urmeaza acelasi regim fiscal ca si operatiunea principala. Daca operatiunea este impozabila in Romania aceste cheltuieli accesorii efectuate de persoana care realizeaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se includ in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata. Cheltuielile accesorii beneficiaza de tratamentul fiscal al tranzactiei principale referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile ca si livrarea/prestarea de care sunt legate.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre prelucrare bunuri
Iul172023
Vanzare cherestea. Tratament contabil produse trimise spre prelucrare la terti
de
Ionut Jinga
valabil la 17 Iul 2023
Intrebare: Aceasta firma vinde cherestea si placaje en-gros. Cheresteaua cu calitate mai slaba este trimisa la un tert pentru confectionare panouri. Cheresteaua se transporta cu un aviz care nu se factureaza. Firma prelucratoare factureaza numai manopera. Din materialul trimis rezulta cam 30% produs si 70% deseu. Avizul a fost contabilizat 357=371. Cum se procedeaza la primirea panourilor, deseurilor si ...
Iun272019
Prelucrare bunuri mobile corporale cu aplicarea si fara aplicarea masurilor de simplificare
de
Elena Garofil
valabil la 27 Iun 2019
Intrebare: Societatea A, cu sediul in Franta, achizitioneaza materiale de la societatea B, cu sediul in Romania. Livrarea acestora se face la societatea C din Romania pentru prelucrare. Ambele societati din Romania sunt platitoare de TVA. Societatea B (Rom) va factura societatea A ( FR) pentru aceste materiale. Societatea C (Rom) va factura societatea A (FR) pentru serviciile de prelucrare. Produsele ...
Vezi toate studiile de caz despre prelucrare bunuri keyboard_double_arrow_right