Regimul TVA pentru servicii de reparatii autoturisme pentru persoane care nu sunt stabilite in Romania
31 Oct 2016
Din punctul de vedere al taxei pe valoare adaugata sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) operatiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2) din Codul fiscal.
Astfel, pentru ca operatiunea sa fie impozabila in Romania trebuie ca locul prestarii sa fie considerat a fi in Romania.
Pentru serviciile de reparatii prestate pe teritoriul Romaniei regimul TVA difera in functie de locul in care este stabilit beneficiarul, respectiv in Uniunea Europeana sau in afara Uniunii Europene.
Servicii de reparatii auto prestate in Romania catre persoane impozabile stabilite in Comunitate
Serviciilor de reparatii efectuate catre persoane impozabile stabilite in Comunitate li se aplica regula generala prevazuta la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.Potrivit acesteia, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Astfel, daca serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau un sediu fix aflat in alt stat membru decat Romania iar prestatorul poate sa faca dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in Uniunea Europeana serviciile nu sunt impozabile in Romania, factura se emite fara TVA si se declara in Decontul de TVA (Randul 3, cu preluarea la Randul 3.1) si in Formularul 390.
Daca nu dispune de informatii contrare, prestatorul poate considera ca un client stabilit in alt stat membru are statutul de persoana impozabila:
a) atunci cand respectivul client i-a comunicat codul sau individual de inregistrare in scopuri de TVA si daca prestatorul obtine confirmarea validitatii codului de inregistrare respectiv, precum si a numelui si adresei aferente acestuia;
b) atunci cand clientul nu a primit inca un cod individual de inregistrare in scopuri de TVA, insa il informeaza pe prestator ca a depus o cerere in acest sens, si daca prestatorul obtine orice alta dovada care demonstreaza ca clientul este o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila care trebuie sa fie inregistrata in scopuri de TVA, precum si daca efectueaza o verificare la un nivel rezonabil a exactitatii informatiilor furnizate de client, pe baza procedurilor de securitate comerciale normale, cum ar fi cele legate de verificarea identitatii sau a platii.
Pentru prestarea acestor servicii intracomunitare prestatorul trebuie sa fie inscris in Registrul Operatorilor Intracomunitari.
Servicii de reparatii auto prestate in Romania catre persoane impozabile stabilite in afara Uniunii Europene
Serviciile de reparatii prestate in Romania catre persoane impozabile care nu sunt stabilite in Uniunea Europeana au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (6) lit. a) din Codul fiscal. Aceste servicii sunt impozabile in Romania iar facturile se emit cu TVA colectat in Romania.
Servicii de reparatii auto prestate in Romania catre persoane neimpozabile
Serviciile de reparatii prestate in Romania catre persoane neimpozabile au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (5) lit. d) pct. 2 din Codul fiscal. Aceste servicii sunt impozabile in Romania iar facturile se emit cu TVA colectata in Romania.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre operatiune impozabila
Oct152020
Vanzare catre o societate din Bulgaria. Marfuri transportate in Romania. TVA
de
Irina Dumitrescu
valabil la 15 Oct 2020
Intrebare: O societate comerciala livreaza in cadrul unui contract comercial marfa catre un partener din Bulgaria. Marfa insa nu este livrata direct in Bulgaria, ci catre un depozit al partenerului, depozit aflat in Romania. In acest caz aceasta livrare se considera intracomunitara. Multumesc.
Mai202020
Achizitie cu montaj. TVA
de
Irina Dumitrescu
valabil la 20 Mai 2020
Intrebare: Firma SC XYZ SRL are contract incheiat cu o firma YZX din UE. Obiectul contractului este confectionarea de balustrade din inox si montarea lor. Conform contractului se factureaza in felul urmator: balustrada de inox montaj. Intrebarea mea este ca aceasta operatiune la care rand ar trebui sa apara in decontul de TVA. Va multumesc.
Mai112020
Prestari servicii pe teritoriul Romaniei. Tratament fiscal TVA
de
Ionut Jinga
valabil la 11 Mai 2020
Intrebare: Care este regimul de TVA (scutire) aplicabil pentru urmatoarea operatiune: prestare servicii / descarcare bunuri sosite din China, in portul Constanta? Ulterior acestea vor parasi Romania. Clientul este o compania inregistrata in Romania. Multumesc. Zi frumoasa.
Nov162017
Incasare garantii pentru spatii inchiriate
de
Dana Hristu
valabil la 16 Nov 2017
Intrebare: O societate inchiriaza spatiul aflat in proprietatea unor clienti chiriasi. In contractele de inchiriere, pentru indeplinirea tuturor obligatiilor contractuale ale chiriasului, se prevede, cu ocazia predarii spatiului ca se va incasa o garantie in bani de la chiriasi in contul curent bancar al societatii. Fara a fi prevazut in contractul de inchiriere, societatea a folosit aceasta garantie pentru ...
Sep102017
Raportare achizitiilor ce compun serviciul unic la o agentie de turism
de
Serju Dumitrescu
valabil la 10 Sep 2017
Intrebare: Cum raporteaza in D394 (la ce rubrica) o agentie de turism, organizatoare a unor excursi in tara, facturile primite de la furnizorii de transport si de cazare? Precizez ca aceste facturi sunt purtatoare de TVA, iar agentia aplica regimul special al agentiilor de turism.
Iun302017
Anulare datorie furnizor
de
Dana Hristu
valabil la 30 Iun 2017
Intrebare: Care este tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA al unei iertari de datorii?
Un furnizor ne-a comunicat ca ne iarta de plata unei facturi in valoare de 1.190 RON (facura inital primita a fost emisa cu TVA de 19%). Nu ne-a emis nicio factura de corectie, doar ne-a anuntat ca ne iarta de datorie.
Care este nota contabila: 401 furnizori (debit) = 7588 alte venituri din exploatare (credit) ...
Vezi toate studiile de caz despre operatiune impozabila keyboard_double_arrow_right