Regimul TVA pentru serviciile accesorii transportului
Raspuns oferit dePortal Codul Fiscal
11 Mai 2015
Din punct de vedere al taxei pe valoare adagata sunt operatuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditi:
a) operatunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei pe valoare adaugata, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133 din Codul fiscal;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2) din Codul fiscal.
Asadar, una dintre conditiile ce trebuie sa fie indeplinite pentru ca o operatiune sa fie impozabila in Romania din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata este ca locul prestarii serviciilor sa fie considerat a fi in Romania. Daca o operatiune este impozabila in Romania acesteia i se aplica cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal.
Locul prestarii serviciilor se determina conform prevederilor art. 133 din Codul fiscal, in functie de calitatea beneficiarului, respectiv persoana impozabila sau persoana neimpozabila. Pentru serviciile constand in activitati accesorii transportului, precum incarcarea, descarcarea, manipularea si servicii similare acestora la determinarea locului prestarii se aplica urmatoarele reguli:
1. Beneficiarul este o persoana impozabila:
Regula generala:
Ca regula generala, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, locul de prestare a serviciilor constand in activitati accesorii transportului, precum incarcarea, descarcarea, manipularea si servicii similare catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Exceptii:
Conform art. 133 alin. (7) lit. a) din Codul fiscal, pentru serviciile constand in activitati accesorii transportului locul prestarii este considerat a fi in Romania cand aceste servicii sunt prestate catre o persoana impozabila nestabilita pe teritoriul Comunitatii, daca utilizarea si exploatarea efectiva a serviciilor au loc in Romania, respectiv daca sunt prestate pe teritoriul Romaniei.
2. Beneficiarul este o persoana neimpozabila:
In cazul serviciilor constand in activitati accesorii transportului prestate catre persoane neimpozabile locul prestarii este considerat a fi locul in care se presteaza efectiv serviciile.
Scutiri de TVA pentru serviciile accesorii transportului:
Conform art. 143 alin.(1) lit. c) si d) din Codul fiscal sunt scutite de TVA:
- prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele prevazute la art. 141, legat direct de exportul de bunuri;
- prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele prevazute la art. 141, daca acestea sunt direct legate de importul de bunuri si valoarea acestora este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate potrivit art. 139;
Aceste scutiri se aplica si se justifica in conformitate cu prevederile Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin OMFP 2421/2007.
Scutiri speciale legate de traficul international de bunuri
Sunt scutite de TVA prestarile de servicii aferente livrarilor prevazute la art. 144 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal sau efectuate in locatiile prevazute la lit. a), pentru bunurile aflate in regimurile sau situatiile prevazute la lit. a).
In aplicarea acestor scutiri au fost emise Normele de aplicare a scutirilor de taxa pe valoarea adaugata pentru traficul international de bunuri, prevazute la art. 144 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal aprobate prin OMFP 2218/2006.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Intrebari similare din categoria TVA
Dec182015
Procedura de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata aplicabila incepand cu data de 1 ianuarie 2016
de
Portal Codul Fiscal
18 Dec 2015
Incepand cu 01 ianuarie 2016 erorile materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata se vor corecta in conformitate cu prevederile OANAF 3604/2015 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 926 din 15/12/2015.
Prin aceasta procedura pot fi corectate erori materiale de tipul:
a) erori de transcriere, cum sunt: preluarea eronata a sumelor din ...
Oct262015
Noul Cod fiscal. TVA datorata de catre persoanele impozabile care solicita cu intarziere inregistrarea in scopuri de TVA
de
Portal Codul Fiscal
26 Oct 2015
In prezent, conform Codului Fiscal, in cazul in care o persoana impozabila a atins sau a depasit plafonul de scutire de TVA pentru intreprinderile mici (65.000 euro/220.000 lei) si nu a solicitat inregistrarea in scopuri de TVA, organele fiscale competente vor proceda dupa cum urmeaza:
a) in cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele de inspectie fiscala ...
Oct232015
Regimul TVA pentru transferuri de afacere si operatiuni de reorganizare in anul 2016
de
Portal Codul Fiscal
23 Oct 2015
In prezent, conform legislatiei in materie de TVA transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor ...
Oct162015
Inregistrarea in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare
de
Portal Codul Fiscal
16 Oct 2015
Daca nu sunt inregistrate si nu au obligatia sa se inregistreze normal in scopuri de TVA (conform art. 153 din Codul fiscal) au obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare sau pentru servicii urmatoarele persoane:
a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila ...
Oct122015
Criterii pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA
de
Portal Codul Fiscal
12 Oct 2015
Criteriile in functie de care se conditioneaza inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile sunt:
a) persoana impozabila nu se afla in situatia prevazuta la art. 15 alin. (1) din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, ...