Regulament UE privind comertul european al produselor provenite din defrisari
Uniunea Europeana a facut un pas important impotriva defrisarilor globale prin adoptarea Regulamentului (UE) 2023/1115, care va intra in vigoare la sfarsitul anului 2024. Regulamentul interzice comercializarea in spatiul comunitar si exportul catre alte piete, a produselor provenite din zone defrisate dupa 31 decembrie 2020. Masurile stricte sunt raspunsul necesar la alarmanta rata de pierdere a padurilor, care afecteaza biodiversitatea si accelereaza schimbarile climatice.
Detaliile regulamentului
Regulamentul UE (European Union Deforestation Regulation – EUDR) stabileste la art. 1, norme privind introducerea si punerea la dispozitie pe piata Uniunii si exportul din Uniune al produselor relevante, astfel cum sunt enumerate in anexa I, care contin, au fost hranite sau au fost fabricate folosind produse de baza relevante, si anume bovine, cacao, cafea, palmier pentru ulei, cauciuc, soia si lemn, avand ca scop:
(b) reducerea contributiei Uniunii la emisiile de gaze cu efect de sera si la declinul biodiversitatii la nivel mondial
Conform art. 3 din Regulament, produsele de baza relevante si produsele relevante, nu se introduc, nu se pun la dispozitie pe piata si nu se exporta decat daca sunt indeplinite toate conditiile urmatoare:
(a) nu implica defrisari;
(b) au fost obtinute in conformitate cu legislatia relevanta a tarii de productie si
(c) fac obiectul unei declaratii privind diligenta necesara.
Declaratia de diligenta
Potrivit art. 33 din Regulament, pana la 30 decembrie 2024, Comisia va institui si mentine un sistem de informatii care va contine declaratiile privind diligenta necesara, puse la dispozitie in temeiul art. 4 alin. (2). Prin urmare, operatorii economici vor fi obligati sa depuna o declaratie de diligenta prin portalul Comisiei Europene (pentru o verificare riguroasa a lantului de aprovizionare) oferind detalii precum:
- cantitatea, denumirea si tipul produselor relevante, iar in cazul produselor care contin lemn sau au fost fabricate utilizand lemn, denumirea comuna si denumirea stiintifica;
- tara de productie;
- geolocalizarea parcelelor de teren de pe care au fost obtinute produsele de baza pe care le contine produsul relevant sau care au servit la fabricarea produsului relevant, precum si data sau intervalul de timp corespunzator productiei;
- numele, adresa postala si de e-mail a persoanei de la care s-au aprovizionat cu produse relevante, precum si datele persoanei careia i-au fost furnizate produsele relevante;
- informatii concludente si verificabile conform carora produsele relevante, produsele de baza relevante, au fost obtinute in conformitate cu legislatia tarii de productie, inclusiv orice acord care confera dreptul de utilizare a zonei respective in vederea obtinerii produsului de baza relevant si nu implica defrisari.
Aceste cerinte in materie de informare, sunt prevazute in art. 9 din Regulament, care prevede ca operatorul economic colecteaza, organizeaza si pastreaza aceste informatii, timp de cinci ani de la data introducerii pe piata sau a exportului produselor relevante, insotite de dovezi, referitoare la fiecare produs relevant.
Sistemul de monitorizare si sanctiuni
Nerespectarea regulamentului atrage sanctiunile severe prevazute la art. 25, respectiv amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri anuala a companiei, confiscarea produselor si a veniturilor obtinute din aceste tranzactii, excluderea temporara, pentru o perioada de 12 luni, de la procedurile de achizitii publice si de la accesul la finantare publica, inclusiv de la procedurile de licitatii publice, granturi si concesiuni, etc.
UE planuieste de asemenea dezvoltarea unui sistem electronic pentru monitorizarea si verificarea declaratiilor de diligenta, pentru a asigura conformitatea efectiva a operatorilor si comerciantilor.
Conform art. 22 al Regulamentului, procesul de raportare este vital in monitorizarea aplicarii regulamentului. Statele membre sunt obligate sa publice pana la data de 30 aprilie a fiecarui an un raport detaliat despre aplicarea regulamentului in anul anterior. Aceste rapoarte includ:
- Planurile de control si criteriile de risc utilizate;
- Numarul si rezultatele controalelor efectuate, tipurile de neconformitate identificate, si masurile corective luate;
- Cantitatea de produse relevante controlate, exprimata in kilograme sau alte unitati masura, in raport cu totalul produselor relevante pe piata sau exportate, si tarile de productie;
- Procentul de controale efectuate cu instiintare prealabila si justificarea utilizarii acestora.
In plus, pana la 30 octombrie, Comisia Europeana va compila si publica o situatie generala la nivelul Uniunii, pe baza datelor furnizate de statele membre, oferind o imagine clara asupra eficacitatii si uniformitatii aplicarii regulamentului in intreaga UE.
Impactul asupra afacerilor europene
Intrarea in vigoare a regulamentului va avea un impact asupra modului in care companiile europene opereaza si isi gestioneaza lanturile de aprovizionare. Intreprinderile mari si mijlocii vor fi primele vizate, urmand ca de la 30 iunie 2025, reglementarile sa fie aplicabile si microintreprinderilor si companiilor mici.
Concluzie
Adoptarea Regulamentului UE privind produsele provenite din defrisari subliniaza angajamentul Europei fata de protectia mediului si gestionarea sustenabila a resurselor naturale. Companiile trebuie sa isi reevalueze si sa adapteze lanturile de aprovizionare, astfel incat produsele sa respecte noile cerinte, contribuind astfel la combaterea defrisarilor globale si la protectia ecosistemelor.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!