Regularizarea contributiilor sociale pentru anul 2017
25 Mai 2018
Pentru veniturile realizate in anul 2017, obligatiile fiscale sunt cele in vigoare la data realizarii venitului si se aplica urmatoarele reguli:
a) contribuabilii care aveau obligatia depunerii declaratiei privind venitul realizat, din Romania si din strainatate, potrivit reglementarilor in vigoare la data realizarii venitului, au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 15 iulie 2018 inclusiv;
b) organul fiscal stabileste impozitul anual datorat prin emiterea deciziei de impunere pe baza declaratiei unice, potrivit reglementarilor in vigoare la data realizarii venitului. La stabilirea venitului net anual impozabil/castigului net anual impozabil vor fi avute in vedere pierderile fiscale reportate pentru fiecare sursa de venit, precum si metodele de evitare a dublei impuneri, dupa caz. In cazul persoanelor fizice care pana la data intrarii in vigoare a OUG 18/2018 au depus la organul fiscal declaratia privind veniturile realizate din Romania - formular 200 sau declaratia privind veniturile realizate din strainatate - formular 201 nu mai au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate in anul 2017. In cazul in care, pentru veniturile realizate in anul 2017, se depune si declaratia unica organul fiscal utilizeaza pentru definitivarea anului 2017 datele declarate in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Potrivit prevederilor art.179 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, aplicabile in anul 2017, organul fiscal competent stabileste contributia anuala de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din urmatoarele categorii:
b) venituri din activitati agricole, silvicultura, piscicultura;
c) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016,
d) venituri din cedarea folosintei bunurilor.
De asemenea, potrivit art.178 alin.(1) din aceeasi lege, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din investitii si/sau din alte surse, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia rivind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz.
In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale, potrivit prevederilor art.152 din lege, pentru anul fiscal 2017, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente, determinate in sistem real, organul fiscal competent are obligatia de a stabili obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale prin decizie de impunere anuala, pe baza careia se definitiveaza contributia de asigurari sociale.
Asadar, pentru veniturile realizate in anul 2017, stabilirea si regularizarea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice se realizeaza de organul fiscal central competent prin emiterea unei decizii de impunere, pe baza datelor declarate de contribuabili in declaratia privind veniturile realizate din Romania (formular 200), declaratia privind veniturile realizate din strainatate (formular 201) sau in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, Capitolul I „Date privind veniturile realizate in anul 2017”, dupa caz.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre contributii
Nov222024
Cesiune drept de autor catre o asociatie
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 22 Nov 2024
Intrebare:
O persoana fizica realizeaza servicii de editare video. Poate cesiona dreptul de autor catre o asociatie? Care sunt implicatiile din punct de federe fiscal?
Nov182024
Suprataxarea contract de munca part time salariat pensionar M.A.I.
de
Profeanu Laura
valabil la 18 Nov 2024
Intrebare:
Pentru salariatul cu norma partiala, salariat care este pensionar M.A.I., se calculeaza contributii salariale la nivelul salariului minim sau la nivelul venitului salarial realizat (care este mai mic decat salariul minim pe economie?
Nov182024
Cadouri oferite salariatilor si copiilor minori. Cumul valoare de Craciun
de
Vera Constantin
valabil la 18 Nov 2024
Intrebare:
Limita de 300 de lei reprezentand cadouri bani oferite angajatilor cu ocazia Craciunului se calculeaza separat de limita de 300 de lei cadou in bani oferit copiiilor acestora cu ocazia Craciunului? Sau cumulate per angajat si copii nu au voie sa depaseasca 300 de lei?
Astfel, se poate oferi unui angajat si copilului minor al acestui, suma de 600 de lei cu ocazia Craciunului?
Desigur, se ...
Nov172024
Plata chirie si utilitati pentru managerul general
de
Vera Constantin
valabil la 17 Nov 2024
Intrebare:
Ref. Avantaje acordate salariatilor
Societatea noastra plateste lunar chirie utilitati pentru Managerul General, valoarea platita depaseste plafonul lunar de 33% neimpozabil pentru avantajele oferite salariatilor. Taxele si impozitele salariale aferente sunt suportate de catre societate.
Care sunt monografiile contabile?
Multumesc.
Nov192024
Obligatii fiscale declarative si de plata privind veniturile din activitati independente
de
Dani Cucu
valabil la 19 Nov 2024
Intrebare:
Va rog sa imi spuneti, conform OUG 128/2024, cotele de contributii PFA pentru anul 2025, cu venituri peste 300.000 lei, sunt:
- CAS - nivelul a 24 salarii minime = 24300 lei (sal minim 4050 lei)
- CASS - nivelul a 60 salarii minime = 24300 lei
- impozit = 300000 - 24300 - 24300 = 25140 lei
Nov142024
Distribuire dividende si CASS. Asociat nou din Republica Moldova
de
Anastasia Bogaciuc
valabil la 14 Nov 2024
Intrebare:
In societatea X, incepand cu octombrie 2024 sunt doi asociati: cetatean roman care detine 20% din capitalul social si cetatean din Republica Moldova (cu permis de sedere in Romania) care detine 80% din capitalul social. In cursul lunii noiembrie se decide repartizarea profitului anilor precedenti catre asociatii actuali, conform cotelor detinute.
Care sunt obligatiile ...
Vezi toate studiile de caz despre contributii keyboard_double_arrow_right