Repartizarea trimestriala a dividendelor – avantaje si dezavantaje
21 Sep 2018
Incepand cu trimestrul III al anului 2018, conform modificarilor aduse prin Legea nr. 163/2018 societatile, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste pot opta pentru repartizarea trimestriala de dividende.
Conform modificarilor aduse de aceasta lege societatile, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste pot opta pentru repartizarea trimestriala de dividende in urmatoarele conditii:
- entitatile care opteaza pentru repartizarea trimestriala de dividende vor avea obligatia sa intocmeasca situatii financiare interimare.
- repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se va putea efectua optional, in cursul exercitiului financiar, pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.
- repartizarea trimestriala a profitului se va efectua in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare.
Regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun in acest scop.
Recent, prin OMFP nr. 3067/2018 pentru completarea unor reglementari contabile publicat in M.Of. nr. 792 din 17 septembrie 2018 au fost aduse clarificari cu privire la situatiile financiare interimare ce se intocmesc de catre entitatile care opteaza pentru repartizarea trimestriala de dividende. De asemenea, in planul de conturi general s-a introdus contul 463 "Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar" cu ajutorul caruia se va tine evidenta dividendelor repartizate, conform legii, in cursul exercitiului financiar si care urmeaza sa se regularizeze dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.
Conform preverilor acestui ordin, entitatile care au optat, potrivit legii, pentru repartizarea trimestriala de dividende, intocmesc situatii financiare interimare formate din bilant si contul de profit si pierdere. Aceste componente au aceeasi structura cu cea aplicabila situatiilor financiare anuale intocmite conform prezentelor reglementari. Veniturile si cheltuielile astfel raportate se stabilesc cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele trimestrului pentru care entitatea a optat sa repartizeze dividende.
In vederea intocmirii situatiilor financiare interimare se procedeaza la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, conform prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, si a evaluarii acestor elemente, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
Rezultatele inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie se inregistreaza in contabilitatea entitatii, potrivit reglementarilor contabile aplicabile. Situatiile financiare interimare se intocmesc pe baza balantei de verificare in care sunt cuprinse rezultatele inventarierii.
Situatiile financiare interimare se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.
Vom vedea in continuare care sunt avantajele si dezavantajele in cazul in care se opteaza pentru repartizarea trimestriala a dividendelor.
Avantaje
Avantajul major al acestei masuri este ca detinatorii partilor sociale/actiunilor pot dispune de dividendele cuvenite in cursul anului nu doar in anul urmator celui de realizare a profitului, astfel cum prevedea legislatia anterioara. Aceasta masura este benefica atat pentru detinatorii titlurilor – persoane fizice, cat si pentru detinatorii persoane juridice care pot dispune in cursul anului de profiturile societatilor la care detin actiuni/parti sociale in vederea sustinerii/dezvoltarii afacerilor derulate, asigurandu-se astfel o finantare mai rapida in intre societatile afiliate.
Dezavantaje
Principalul dezavantaj il constituie alocarea unor resurse financiare suplimentare.
Astfel, entitatile care repartizeaza dividende in cursul anului trebuie sa aloce resurse suplimentare pentru indeplinirea obligatiilor privind inventarierea patrimoniului, intocmirea si depunerea situatiilor financiare interimare. Costurile vor fi semnificative in special in cazul societatilor care au obligatia de auditare a situatiilor financiare, intrucat, conform modificarilor aduse Legii 82/1991 prin Legea 163/2018, situatiile financiare interimare intocmite in vederea repartizarii trimestriale a dividendelor sunt supuse auditului, in situatia in care persoanele care le intocmesc au obligatia de auditare statutara a situatiilor financiare anuale sau opteaza pentru auditarea acestora, potrivit legii. De asemenea, situatiile financiare interimare sunt supuse verificarii de catre cenzori in cazul in care situatiile financiare anuale fac obiectul verificarii de catre cenzori, potrivit legii.
Un alt dezavantaj il constituie faptul ca aceste dividende nu sunt „definitive” iar in cazul in care la inchiderea exercitiului financiar societatea inregistreaza piredere sau un profit mai mic decat cel repartizat in cursul anului dividendele repartizate si platite in plus vor trebui restituite in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. Conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun in acest scop.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre repartizare
Nov192024
Repartizarea profitului reportat la dividende
de
Alexandru Palaghia
valabil la 19 Nov 2024
Intrebare:
Sumele aflate in contul 117 - Rezultat reportat, reprezentand profituri nerepartizate (aferente anilor 2018-2023), pot fi oricand repartizate la dividende, impozitate si platite sau intervine vreun termen de prescriptie a acestui drept?
Sep122024
Completarea D 100 cu sume de plata zero
de
Profeanu Laura
valabil la 12 Sep 2024
Intrebare:
O societate din Romania repartizeaza dividende catre societatea-mama, care conform Codului fiscal este scutita la plata impozitului pe dividende. Dividendele ridicate si scutite la impozitare se declara in Declaratia 100? Multumesc!
Iun212024
Constituirea rezervei legale, acoperirea pierderii contabile, majorare capital prin incorporarea primelor de emisiune
de
Elena Ionescu
valabil la 21 Iun 2024
Intrebare: O societate, platitoare de impozit pe profit, are urmatoarea situatie patrimoniala la 31.12.2023: Terenuri 4.000 lei, Disponibilitati in banca 6.000 lei, Furnizori 2.000 lei, Capital social 6.000 lei, Rezerve legale 1.000 lei, Rezultat reportat (pierdere) 2.000 lei, Rezultatul exercitiului curent - 2023 (profit) 3.000 lei. Intrebare: 1. Cum constituim si care va fi suma rezervei legale la finalul ...
Mai102024
Repartizare profit. Documente, monografie contabila
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 10 Mai 2024
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu o monografie pentru repartizarea profitului contabil al anului 2023, care sa cuprinda data operatiunilor, documentele care stau la baza inregistrarilor contabile, sumele aferente, avand in vedere urmatoarele: - Profit net de repartizat 1.261.962,50 lei; - Rezerva legala constituita in anul 2023 (129=1061) 9.418,80 lei; - Pierdere contabila ani precedenti (an 2022) ...
Apr262024
Schimbare asociati administrator. Consecinte
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 26 Apr 2024
Intrebare: In anul 2024 s-a marit capitalul social, s-a schimbat Administratorul si s-au schimbat asociatii. Bilantul aferent an 2023 nu s-a intocmit si depus inca. Termenul legal este 29.05.2024. Cine va aproba in AGA Bilantul 2023, vechii asociati sau noii asociati? Catre cine se va repartiza profitul anului 2023, catre vechii asociati sau catre noii asociati? Cine va semna Bilantul aferent an 2023 in ...
Apr172024
Acoperire pierdere curenta din profitul reportat din perioada precedenta
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 17 Apr 2024
Intrebare: O societate comerciala a trecut incepand cu anul 2023 la impozit pe profit, iar la finalul anului 2023 inregistreaza pierdere. In anii anteriori cand a fost platitoare de impozit pe venit a avut profit are inregistrat profit nerepartizat. Intrebarea este daca poate sa repartizeze dividende aferente profitului din anii anteriori cand era platitoare de impozit pe venit sau trebuie sa recupereze ...
Vezi toate studiile de caz despre repartizare keyboard_double_arrow_right