Restituirea impozitului pe dividende

28 Apr 2024
Legea societatilor nr. 31/1990, un pilon central in reglementarea societatilor comerciale din Romania, stabileste baza legala pentru distribuirea dividendelor. Dividendele reprezinta cota-parte din profitul net al unei companii care se distribuie actionarilor sau asociatilor, proportional cu participarea lor la capitalul social varsat. Conform art. 67, acestea pot fi platite:
- Optional Trimestrial: Pe baza situatiilor financiare interimare.
- Anual: Dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale.
Impozitarea dividendelor
Impozitarea dividendelor (venituri din investitii) este reglementata la art. 97 alin. 7 din Codul Fiscal, potrivit caruia, dividendele sunt supuse unui impozit de 8% pentru persoanele fizice rezidente. Impozitul este retinut la sursa de catre compania care distribuie dividendele, inainte de plata efectiva catre actionari.
Procedura de recuperare a impozitului pe dividende
In situatiile in care impozitul pe dividende a fost platit in plus sau in mod eronat, art. 170^1 din Codul de procedura fiscala, prevede modalitatile privind restituirea impozitului pe dividende.
Astfel, in cazul in care din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului, rezulta sume de restituit de la buget, platitorul de dividend poate depune la organul fiscal o declaratie de regularizare sau cerere de restituire, dupa restituirea de catre asociati sau actionari a dividendelor platite, sau dupa aprobarea situatiilor financiare anuale in cazul dividendelor interimare distribuite neplatite, pana la implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere restituirea.
Pentru diferentele de restituit sunt aplicabile prevederile art. 167 (Compensarea - cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor) sau art. 168 (restituirea de sume) dupa caz.
Diferentele de impozit de restituit, mai mici de 10 lei, raman in evidenta fiscala spre a fi compensate cu datorii viitoare, urmand sa se restituie atunci cand suma cumulata a acestora depaseste limita mentionata, dar, se pot restitui in numerar numai la solicitarea contribuabilului/platitorului.
Procedura de restituire a impozitului pe dividende rezultat din regularizarea anuala a dividendelor distribuite partial in cursul anului, este aprobata prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 765/2022 si prevede:
-in situatia in care din regularizarea anuala a dividendelor platite ca urmare a distribuirii partiale in cursul anului a acestora, rezulta sume de restituit de la buget, platitorul de dividende poate solicita restituirea acestora;
-in situatia in care platitorul de dividende constata ca sumele distribuite au fost mai mari decat dividendele datorate, acesta corecteaza debitele reprezentand impozit pe dividende declarate la organul fiscal competent, prin depunerea unei declaratii rectificative in care se evidentiaza suma reprezentand impozit pe dividende rezultata ca fiind platita in plus ca urmare a regularizarii anuale a dividendelor, dupa restituirea de catre asociati/actionari a dividendelor.
Depunerea cererii de restituire
Dupa corectarea declaratiei, platitorul de dividende trebuie sa depuna la ANAF o cerere de restituire a impozitului pe dividende: "Declaratie de regularizare/Cerere de restituire a impozitului pe dividende" (Anexa 2 la Ordinul ANAF nr. 765/2022) pana la implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere restituirea prevazut la art. 219 din Codul de procedura fiscala, respectiv de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire. Aceasta cerere trebuie sa fie insotita de documentatia justificativa necesara.
Evaluarea si raspunsul organului fiscal
Autoritatile fiscale vor evalua cererea si documentatia atasata pentru a verifica validitatea acesteia. Daca cererea este aprobata, se initiaza procedura de restituire a sumelor datorate. Potrivit punctului 10 din procedura, ”in vederea efectuarii compensarii/restituirii potrivit pct. 7 - 9, dispozitiile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1899/2004 pentru aprobarea Procedurii de restituire si de rambursare a sumelor de la buget, precum si de acordare a dobanzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depasirea termenului legal se aplica in mod corespunzator”.
Restituirea sumelor:
Suma de restituit va fi transferata in contul bancar al platitorului de dividende, sau compensata cu alte datorii fiscale, in functie de situatia specifica a contribuabilului. Termenul de solutionare a cererii, este prevazut de art. 77 din Codul de procedura fiscala, care prevede:
”cererile depuse de catre contribuabil/platitor la organul fiscal se solutioneaza de catre acesta in termen de 45 de zile de la inregistrare”.
Concluzii
Platitorii de dividende ar trebui sa fie proactivi in gestionarea obligatiilor fiscale, anticipand potentialele necesitati de corectie si restituire, prin monitorizarea modificarilor legislative, care pot influenta procesul de impozitare a dividendelor si procedurile de restituire. Acest demers sprijina integritatea si transparenta fiscala, contribuind la consolidarea increderii intre mediul de afaceri si stat.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre restituire
Mar212025
Baza legala restituire sau compensare sume achitate in plus la bugetul local
de
Ela Dumitra
valabil la 21 Mar 2025
Intrebare:
Este o baza legala prin care sa pot solicita spre restituire ceea ce a fost achitat in plus la Impoztite si taxe locale? Sau exista varianta de compensare intre taxele locale si datoriile de la ANAF?
Mar132025
Solicitare restituire sume de plata conform decizie ANAF
de
Vera Constantin
valabil la 13 Mar 2025
Intrebare:
Care este procedura de restituire a sumelor in cazul proceselor castigate de contribuabil? In anul 2021 societatea a depus o contestatie la o decizie ANAF privind impozitul pe profit si judecatoria i-a dat dreptate contribuabilului (tot in anul 2021). Care este termenul de prescriptie si cum se procedeaza pentru restituirea sumei platita de contribuabil in baza somatiei ANAF inainte de ...
Modificari fiscale 27 ianuarie - 02 februarie 2025
de
Irina Dumitrescu
03 Feb 2025
1. O.A.N.A.F. nr. 102/2025 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 179/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 ''Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit'' si 207 ''Declaratie informativa privind impozitul retinut ...
Dec022024
Operatiuni economico - financiare
de
Profeanu Laura
valabil la 02 Dec 2024
Intrebare:
O firma de distributie A vinde un produs catre un magazin B. Magazinul B vinde produsul mai departe catre clientul final persoana fizica. Persoana fizica nu este multumita de produs si il returneaza magazinului B. Conform campaniei de promovare a acestui produs firma de distributie A ar trebui sa restituie contravaloarea produsului direct clientului final persoana fizica. Exista aceasta ...
Normele privind restituirea TVA cumparatorilor (persoane fizice) care nu sunt stabiliti in Uniunea Europeana
de
Profeanu Laura
30 Nov 2024
Conform legislatiei fiscale din Romania, cumparatorii persoane fizice care nu au domiciliul stabil in UE pot beneficia de restituirea taxei pe valoarea adaugata pentru bunurile achizitionate in Romania, cu respectarea anumitor conditiilor reglementate de Normele privind restituirea TVA, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor nr. 101/2016.
Conditii generale pentru scutirea de ...
Nov292024
Restituirea taxei pe valoarea adaugata cumparatorilor, persoane fizice, care nu sunt stabiliti in Uniunea Europeana
de
Profeanu Laura
valabil la 29 Nov 2024
Intrebare:
O societate comerciala, platitoare de tva, a vandut catre o persoana fizica cetatean din Republica Moldova, piese de schimb pentru cutii de viteze cu TVA, persoana respectiva la vama, a declarat ca doreste recuperare TVA. Vama l-a trimis la vanzator.
Intrebare: Societatea vanzatoare ce obligatie are, in procedura de recuperare a tva-ului, initiata de cetateanului din Republica ...
Vezi toate studiile de caz despre restituire keyboard_double_arrow_right