Romania a suspendat Conventia cu Federatia Rusa pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital
Incepand cu 14 octombrie 2024, Romania a suspendat in totalitate aplicarea prevederilor Conventiei pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, semnata cu Federatia Rusa la Moscova, pe 27 septembrie 1993. Decizia vine ca urmare a Memorandumului initiat de Ministerul Finantelor si aprobat in sedinta de guvern din 14 august 2024, fiind oficializata prin Ordinul Ministerului Afacerilor Externe nr. 2009/30.09.2024, publicat in Monitorul Oficial nr. 1027 din 14 octombrie 2024.
Context
Suspendarea acestei conventii reprezinta un raspuns al Romaniei la masurile luate de Federatia Rusa, care, la 8 august 2023, a decis suspendarea partiala a aplicarii articolelor 5-23 si 25 din conventie. Aceste articole reglementau aspecte precum alocarea impozitarii intre cele doua state in legatura cu veniturile din proprietati imobiliare, profituri ale intreprinderilor, venituri provenite din transporturi internationale, dividende, dobanzi, redevente, castiguri de capital, venituri provenite din exercitarea unei profesii independente, venituri provenite din exercitarea unei profesii dependente, remuneratiile membrilor consiliului de administratie, venituri obtinute de artisti si sportivi, pensii, remuneratii platite pentru exercitarea de functii guvernamentale, plati primite de studenti si practicanti, remuneratii primite de profesori si cercetatori, alte venituri si impunerea capitalului.
Implicatiile suspendarii pentru Romania si contribuabili
Prin aceasta suspendare, Romania va inceta sa mai aplice prevederile conventiei fiscale bilaterale, ceea ce afecteaza atat autoritatile fiscale (ANAF), cat si contribuabilii romani. Concret, regulile de alocare a dreptului de impozitare a veniturilor prevazute in conventie si limitarile privind retinerea la sursa a impozitelor in cazul veniturilor pasive nu se vor mai aplica.
In plus, nu vor mai fi eliberate certificate de atestare a impozitului platit in Romania de catre rezidentii rusi si nici certificate de atestare a rezidentei fiscale pentru contribuabilii romani. Aceste documente, emise anterior pentru a asigura aplicarea regulilor conventiei, isi vor pierde relevanta in urma acestei decizii.
Concluzie
Masura suspendarii este una importanta in contextul relatiilor bilaterale dintre Romania si Federatia Rusa, avand impact atat asupra contribuabililor, cat si asupra colaborarii economice dintre cele doua state. Ramane de vazut daca aceasta suspendare va deschide calea catre renegocieri sau alte forme de acorduri fiscale intre cele doua tari in viitor. Decizia subliniaza angajamentul Romaniei de a-si proteja interesele fiscale si de a raspunde prompt la actiuni unilaterale din partea partenerilor externi.
Ordinul nr. 2009/2024 privind suspendarea aplicarii prevederilor Conventiei dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, semnata la Moscova la 27 septembrie 1993
In vigoare de la 14 octombrie 2024
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1027 din 14 octombrie 2024.
In temeiul art. 38 alin. (4) din Legea nr. 590/2003 privind tratatele si al art. 5 alin. (7) din Hotararea Guvernului nr. 16/2017 privind organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Externe, cu modificarile si completarile ulterioare,
constatand ca au fost indeplinite conditiile pentru suspendarea unui tratat international,
ministrul afacerilor externe emite prezentul ordin.
Art. 1. -
La data de 14 octombrie 2024 se suspenda aplicarea Conventiei dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, semnata la Moscova la 27 septembrie 1993, ratificata prin Legea nr. 38/1994, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 158 din 24 iunie 1994.
Art. 2. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Bucuresti, 30 septembrie 2024.
Nr. 2.009.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!