Romania s-a angajat pe calea disciplinei fiscale stricte ceruta de Germania.
Basescu: Romania trebuie sa semneze Tratatul fiscal, chiar daca este dur
Presedintele Traian Basescu a facut "un apel" catre intreaga clasa politica sa priveasca atent la noul tratat de consolidare a disciplinei bugetare pe care Romania va trebui sa-l ratifice, precizand ca politicienii trebuie "sa puna armele bataliei jos" .
"Dat fiind momentul extrem de important, decizia extrem de importanta luata in Consiliu, cred ca este un moment in care politicienii, cel putin pe aceasta tema, trebuie sa puna armele bataliei jos si sa vada care sunt optiunile pentru anii urmatori", a spus el.
Basescu a facut in acest sens un apel catre toti politicienii.
"Reiterez apelul la toata clasa politica sa priveasca la acest tratat pe care va trebui sa-l ratificam sau nu. Optiunea mea este sa mergem inainte cu Europa. Numai impreuna putem face fata proceselor de globalizare", a precizat el.
Presedintele Basescu a mai spus ca suntem in fata unei optiuni fundamentale, respectiv daca "lasam copiilor nostri" o casa sau o datorie.
Basescu: Ce lasam copiilor, o casa sau o datorie?
Seful statului a mentionat ca, daca se ia decizia de a se lasa copiilor "o casa si nu o datorie", "mergem impreuna cu cei 24", el referindu-se la cele 24 de tari carora Romania li s-a alaturat in sustinerea acestui tratat.
Statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat luni seara un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar, a anuntat presedintele.
Referindu-se la procesul de ratificare a tratatului, pre¬sedintele a mai explicat ca la summit-ul din 1-2 martie statele care vor il semneaza, apoi incepe procesul de ratificare. "Da¬ca 12 state din zona euro il ratifica pana la 1 ianuarie 2013, atunci automat intra in vigoare. Daca nu intra in vigoare inainte de 1 ianuarie 2013, intra atunci prin decizia liderilor po¬litici ai tarilor din UE la aceasta data", a spus Traian Basescu.
Presedintele Traian Basescu a mai declarat ieri ca Romania are cea mai mica datorie pe cap de locuitor dintre statele UE, totalul datoriei externe fiind de 97,9 miliarde de euro, dintre care 22 de miliarde de euro datorie publica.
"Apropo de datorii, vreau sa stie romanii cum stam din punctul de vedere al datoriilor noastre. Romania are cea mai mica datorie pe cap de locuitor din UE", a spus presedintele.
Traian Basescu a precizat ca se refera atat la datoria privata, cat si la cea publica.
"Vorbesc de datoria publica si datoria privata, iar statul nu plateste decat datoria publica. Avem o datorie totala de 97,9 mld. euro, din care 22 de miliarde datorie publica, iar restul datorie privata, datorii apartinand cetatenilor, fir¬melor, nerezidentilor care se afla in Romania", a explicat Traian Basescu, precizand ca statul plateste numai datoria publica.
"Romanii au fiecare in spatele lor de plata 4.570 de euro datorie, inclusiv cea privata", a spus presedintele, adaugand ca, potrivit acestor cifre, Romania este "statul cu cea mai mica datorie pe cap de locuitor din UE.
Pretul la gaze pentru populatie, liberalizat in 2018-2020
Presedintele a mai spus ieri ca cea mai importanta parte a discutiilor de ieri cu delegatia FMI a fost despre liberalizarea pretului la gaze.
"Rezultatul discutiilor este ca avem sanse in ceea ce priveste populatia sa modificam calendarul libaralizarii pretului la gaze, sa ajungem la pretul pietei abia in 2018-2020 si nu in 2013 asa cum era prevazut. Va trebui ca guvernul sa intocmeasca un program esalonat. Argumentul principal a plecat de la salariul net. Am incercat o demonstratie cu un salariu net de 5.400 de lei (salariul presedintelui -n. red.) sa vedem cat ar costa. Se vede din capul locului ca si eu as avea dificultati la plata daca nu as avea facilitatile functiei de presedinte", a spus Basescu.
Extrase din proiectul pactului fiscal adoptat de liderii UE
"Prin acest tratat, partile contractante, ca state membre ale Uniunii Europene, convin sa consolideze segmentul economic al Uniunii Economice si Monetare prin adoptarea unui set de reguli destinate intaririi disciplinei bugetare printr-un compact fiscal, pentru intarirea coordonarii politicilor economice si imbunatatirea guvernantei in zona euro."
"Pozitia bugetara a guvernului va fi echilibrata sau pe surplus. Aceasta regula este respectata daca balanta structurala anuala a guvernului se incadreaza in obiectivul pe termen mediu specific al statului asa cum este definit de Pactul de Crestere si Stabilitate cu un nivel al deficitului structural mai mic de 0,5% din PIB la pretul pietei."
"Partile contractante pot devia temporar de la obiectivul pe termen mediu sau de la calea de ajustare doar in conditii exceptionale... Circumstantele exceptionale se refera la cazul evenimentelor neobisnuite care nu pot fi controlate de parti, care au un impact major asupra pozitiei financiare a guvernului, sau la perioade de turbulente economice severe."
"In cazul observarii unor deviatii semnificative de la obiectivul pe termen mediu sau de la calea spre ajustare, se va declansa automat un mecanism de corectie. Mecanismul va include obligatia partilor avute in vedere de a implementa masuri pentru corijarea deviatiilor."
"Regulile vor produce efecte in legislatia nationala la cel mult un an de la intrarea in vigoare a acestui tratat prin angajamente obligatorii si cu caracter permanent."
"In cazul in care Curtea Europeana de Justitie gaseste ca o parte contractanta nu a respectat deciziile instantei, aceasta poate impune plata unei amenzi potrivit circumstantelor, dar care nu va depasi 0,1% din PIB-ul tarii."
Sursa: www.zf.ro
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!