Romania se aliniaza la Directiva UE 2020/284 pentru a combate frauda in materie de TVA in comertul online

09 Feb 2024
In cadrul procesului legislativ actual din Romania, se discuta un proiect de lege ce contine mai multe modificari ale prevederilor Codului fiscal.
Unul dintre elementele cheie ale acestui proiect de lege este transpunerea in legislatia nationala a Directivei (UE) 2020/284 in ceea ce priveste introducerea anumitor cerinte pentru prestatorii de servicii de plata.
Modificarile propuse urmeaza sa fie implementate in legislatia nationala (Legea 227/2015 privind Codul fiscal):
Dupa articolul 321^1 se introduce un nou articol, art. 321^2 , cu urmatorul cuprins:
„Art. 321^2 Obligatiile generale ale prestatorilor de servicii de plata
si privesc in principal obligatiile prestatorilor de servicii de plata in ceea ce priveste pastrarea si furnizarea de evidente detaliate ale platilor transfrontaliere. Aceste masuri sunt concepute pentru a facilita autoritatilor fiscale detectarea si combaterea fraudei in materie de TVA in tranzactiile online transfrontaliere.
Definirea notiunilor cheie
In vederea transpunerii in legislatia nationala a prevederilor Directivei (UE) 2020/284 a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste introducerea anumitor cerinte pentru prestatorii de servicii de plata, proiectul de lege propune urmatoarele:
- definirea notiunilor de „serviciu de plata”, „plata”, „platitor”, „beneficiar al platii”, „stat membru de origine”, „stat membru gazda”, „cont de plati” prin trimitere la prevederile Legii nr. 209/2019 privind serviciile de plata;
- definirea notiunilor „IBAN” si „BIC” prin trimitere la prevederile Regulamentului (UE) nr. 260/2012 al Parlamentului European si al Consiliului din 14 martie 2012 de stabilire a cerintelor tehnice si comerciale aplicabile operatiunilor de transfer de credit si de debitare directa in euro si de modificare a Regulamentului (CE) nr. 924/2009;
Evidentele platilor transfrontaliere
Prestatorii de servicii de plata vor fi obligati sa pastreze evidente detaliate ale platilor si ale beneficiarilor acestora, pentru fiecare trimestru calendaristic. Aceste evidente vor fi pastrate in format electronic, pentru o perioada de trei ani calendaristici (de la sfarsitul anului calendaristic al datei platii) si vor fi puse la dispozitie autoritatilor fiscale prin intermediul unui formular electronic standard (pana cel tarziu la sfarsitul lunii care urmeaza dupa expirarea trimestrului calendaristic la care se refera informatiile).
Important: Sfarsitul lunii care urmeaza dupa incheierea trimestrului calendaristic se va considera a fi ultima zi calendaristica a respectivei luni, chiar daca aceasta este o zi nelucratoare.
Obligatii noi pentru prestatorii de servicii de plata
Noile reglementari, impun prestatorilor de servicii de plata pastrarea evidentelor platilor si ale beneficiarilor acestor plati. Scopul este de a facilita autoritatilor competente efectuarea de controale pentru combaterea fraudei in domeniul TVA.
Doua conditii esentiale trebuie indeplinite pentru aplicabilitatea acestor prevederi:
1. Platile trebuie sa aiba caracter transfrontalier.
2. Trebuie sa fie depasit plafonul de 25 de plati transfrontaliere catre acelasi beneficiar in cadrul unui trimestru calendaristic.
In contextul acestor reglementari, o plata va fi considerata transfrontaliera daca prestatorul de servicii de plata al platitorului se afla intr-un stat membru, iar prestatorul de servicii de plata al beneficiarului platii se afla intr-un alt stat membru, un teritoriu tert sau o tara terta.
Aceasta masura este menita sa imbunatateasca supravegherea si controlul fluxurilor financiare transfrontaliere, contribuind astfel la eforturile de prevenire si combatere a evaziunii fiscale in comertul electronic si in alte domenii ale economiei digitale.
Obligatiile de pastrare a evidentelor
Un aspect important al proiectului de lege privind modificarile fiscale, se refera la obligatiile de pastrare a evidentelor pentru platile transfrontaliere.
In situatia in care, pentru o anumita plata, cel putin unul dintre prestatorii de servicii de plata ai beneficiarului se afla intr-un stat membru, obligatia de pastrare a evidentelor referitoare la platile transfrontaliere, va reveni prestatorului de servicii de plata al beneficiarului platii. Pe de alta parte, daca pentru o anumita plata, niciunul dintre prestatorii de servicii de plata ai beneficiarului nu se afla intr-un stat membru, obligatia de pastrare a evidentelor referitoare la platile transfrontaliere, va reveni prestatorului de servicii de plata al platitorului.
Aceste prevederi vizeaza asigurarea unei mai bune transparente si facilitarea combaterii fraudei de TVA in tranzactiile transfrontaliere. Prin aceasta se urmareste sa se creeze un cadru fiscal robust si adaptat la realitatile economiei digitale si ale comertului online.
Impactul Socio-economic
Implementarea acestei directive este asteptata sa aduca beneficii semnificative mediului de afaceri, prin crearea unor conditii de concurenta echitabile si facilitarea detectarii fraudei in materie de TVA in sectorul comertului electronic. De asemenea, va oferi autoritatilor fiscale unelte eficiente pentru colectarea TVA suplimentara.
Concluzii
Aceasta initiativa legislativa reprezinta un pas important in alinierea Romaniei la standardele europene in materie de fiscalitate si combaterea fraudei in domeniul TVA. Prin aceste masuri, se urmareste imbunatatirea transparentei in tranzactiile online si asigurarea unei colectari eficiente a taxelor, elemente esentiale intr-o economie digitala in continua expansiune.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre comert online
02Apr2025
CAEN comert online
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 02 Apr 2025
Intrebare:
Care ar fi CAEN-ul potrivit pentru o societate care doreste sa comercializeze online orice tip de produs? La ce ar trebui sa fie atent pentru ca negocierea preturilor sa fie libera fara justificari. Multumesc frumos!
20Mar2025
Infiintare societate comert online
de
Gina Popescu
valabil la 20 Mar 2025
Intrebare:
Pentru infiintarea unei societati cu CAEN 4791 - drop shipping, care sunt pasii legali din punct de vedere juridic si fiscal, si monografiile contabile aferente achizitiilor, plafoane tva, cod special tva, mod incasare de la clienti?
11Mar2025
TVA pentru operatiuni neimpozabile in Romania, comert online cu locul in stat tert
de
Amelia Dumitras
valabil la 11 Mar 2025
Intrebare:
Un SRL infiintat in Romania desfasoara activitati de comert ON LINE cu bunuri achizitionate de la o firma din SUA, acestea sunt vandute mai departe pe teritoriul SUA catre persoane fizice, vanzator fiind SRL-ul din Romania; deci marfurile respective nu ajung in Romania si nu parasesc teritoriul SUA.
Intrebari:
1. Cum se emite factura catre firma din Romania, cu TVA sau fara?
2. Cum se ...
15Ian2025
Obligativitate casa de marcat in cazul incasarilor de la persoane fizice - comert online
de
Gina Popescu
valabil la 15 Ian 2025
Intrebare:
Societatea are si activitate de comert online si cu clienti persoane fizice. Comenzile in general se livreaza prin curier, care face si incasarea daca este ramburs, dar avem si urmatoarea situatie: datorita volumului, marfa este livrata si cu mijloacele proprii de transport, iar in unele cazuri ar trebui sa se incaseze numerar de la persoane fizice care nu au posibilitatea de plata on line pe ...
20Nov2024
Obligatia inregistrarii in scopuri de TVA pentru comert online si achizitie metale pretioase din afara UE
de
Gina Popescu
valabil la 20 Nov 2024
Intrebare:
1. Pentru comert online - UE si nonUE - poate obtine cod intracomunitar fara a fi platitor de TVA?
2. Este obligatoriu sa se inregistreze ca platitor de TVA?
*___________________________________
Produse vandute - bijuterii argint (achizitionate din Armenia)
In comertul cu Ag este nevoie de avizul ANPC?
14Nov2024
Legislatie comert online
de
Vera Constantin
valabil la 14 Nov 2024
Intrebare:
Solicitam punerea la dispozitie a legislatiei aferente comertului online in Romania. Pentru situatia depasirii plafonului livrarilor UE, care sunt normele legale pentru functionarea platformei de vanzari online?
Vezi toate studiile de caz despre comert online keyboard_double_arrow_right