S-a eliminat pragul minim de 1.000 de lei pentru ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital

23 Iun 2024
La data de 21 iunie 2024, Guvernul a adoptat un proiect de OUG, prin care, incepand cu 01 iulie 2024, se elimina pragul de 1.000 de lei pentru ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital.
Contextul modificarii
In prezent, art. 305, alin. (9) din Codul fiscal, stabileste ca ajustarile taxei deductibile pentru bunurile de capital nu se efectueaza daca suma rezultata din aceste ajustari era considerata neglijabila, adica mai mica de 1.000 de lei. Prevederea a fost initial introdusa pentru a simplifica administrarea fiscala, evitandu-se astfel efortul administrativ pentru sume considerate ”neglijabile”.
Eliminarea acestei prevederi vine in contextul unei analize a impactului sau asupra echitatii fiscale. Prin mentinerea unui prag minim, anumite intreprinderi puteau sa fie dezavantajate din cauza ajustarilor de TVA pentru sume sub acest prag. Prin urmare, eliminarea pragului are ca scop asigurarea unui tratament fiscal uniform si echitabil pentru toti operatorii economici, indiferent de valoarea ajustarilor taxei deductibile, in cazul bunurilor de capital.
Ce reprezinta bunurile de capital
In sensul prevederilor art. 305 alin. 1, lit. a) si b) din Codul fiscal:
a) bunurile de capital reprezinta toate activele corporale fixe, definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, precum si operatiunile de transformare sau modernizare a bunurilor imobile/partilor de bunuri imobile, exclusiv reparatiile ori lucrarile de intretinere a acestora, chiar in conditiile in care astfel de operatiuni sunt realizate de beneficiarul unui contract de inchiriere, leasing sau al oricarui altui tip de contract prin care bunurile imobile/partile de bunuri imobile se pun la dispozitia unei alte persoane cu conditia ca valoarea fiecarei transformari sau modernizari sa fie de cel putin 20% din valoarea bunului imobil/partii de bun imobil dupa transformare/modernizare. Bunurile imobile sunt considerate bunuri de capital indiferent daca in contabilitatea persoanelor impozabile sunt inregistrate ca stocuri sau ca imobilizari corporale;
b) bunurile care fac obiectul unui contract de inchiriere, de leasing, de concesionare sau oricarui altui tip de contract prin care bunurile se pun la dispozitia unei persoane sunt considerate bunuri de capital apartinand persoanei care le inchiriaza, le da in leasing sau le pune la dispozitia altei persoane. Operatiunile de transformare sau modernizare a bunurilor imobile/partilor de bunuri imobile care sunt considerate bunuri de capital conform lit. a), efectuate de beneficiarul unui astfel de contract, apartin beneficiarului pana la sfarsitul contractului respectiv;
In sensul prevederilor art. 266 alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal, active corporale fixe reprezinta orice imobilizare corporala amortizabila, constructiile si terenurile de orice fel, detinute pentru a fi utilizate in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru scopuri administrative;
Forma actuala a alin. 9) propus spre abrogare
Codul fiscal
Art. 305. - Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital
(9) Prevederile prezentului articol nu se aplica in cazul in care suma care ar rezulta ca urmare a ajustarilor este neglijabila, conform prevederilor din normele metodologice.
Norme de aplicare:
CAPITOLUL X Regimul deducerilor - SECTIUNEA a 8-a Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital - 79. -
(4) In sensul art. 305 alin. (9) din Codul fiscal, nu se efectueaza ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital in situatia in care suma care ar rezulta ca urmare a fiecarei ajustari aferente unui bun de capital, efectuata in situatiile prevazute la art. 305 alin. (4) lit. a) -d) din Codul fiscal, este mai mica de 1.000 lei.
Implementare
Dupa publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, propunerea de modificare a Codului fiscal va intra in vigoare incepand cu 1 iulie 2024, prin derogare de la prevederile art. 4 alin. 1) Codului fiscal care cer ca modificarile sa intre in vigoare in termen de minimum sase luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Masura de accelerare a intrarii in vigoare este justificata de necesitatea urgenta de a corecta disparitatile existente in tratamentul fiscal aplicat ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor de capital.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre bunuri de capital
05Feb2025
Ajustare TVA, monografie contabila - gard metalic
de
Costin A. Istrate
valabil la 05 Feb 2025
Intrebare:
In Septembrie 2003 s-a dat in folosinta sediul social al Societatii AGEXIMCO cu un gard in valoare de 9.332,90 lei (confectie metalica), complet amortizat in anul 2023. In Octombrie 2024 s-a achizitionat alt gard (confectie metalica) in valoare de 24.881,50 lei, gardul vechi a fost luat de furnizorul care a livrat si montat gardul nou. La casarea gardului vechi cum procedam cu TVA dedus din ...
29Nov2024
Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital
de
Profeanu Laura
valabil la 29 Nov 2024
Intrebare:
Societate platitoare de tva si impozit pe profit detine un autoturism M1 folosinta mixta, achizitionat in anul 2020 din Germania, aplicand taxarea inversa (tva dedus 50%), perioada ramasa de amortizare 2 ani. In luna octombrie a suferit o dauna incadrata de asigurator ca dauna totala, pentru care vom incasa de la asigurator o suma stabilita conform suma asigurata.Totodata se vor valorifica ...
26Nov2024
Ajustarea TVA in cazul bunurilor de capital
de
Profeanu Laura
valabil la 26 Nov 2024
Intrebare:
Revin asupra spetei din data 25.11.2024 cu rugamintea sa imi precizati cum se face ajustarea TVA in cazul vanzarii doar a etajului 9 din blocul construit, in cazul in care facturam cu cota de tva 0. Multumesc anticipat.
24Sep2024
Ajustarea TVA in cazul bunurilor de capital
de
Profeanu Laura
valabil la 24 Sep 2024
Intrebare:
Dorim sa vindem schele amortizate in totalitate din patrimoniul firmei la pret de piata.
Societatea a fost platitoare de TVA si a dedus TVA la achizitia schelelor insa, o perioada, a fost inactiv fiscal si dupa reactivare nu i s-a restituit codul de TVA, In prezent fiind neplatitoare de TVA. In aceste conditii in urma vanzarii mijlocelor fixe trebuie ajustata TVA? Unde trebuie declarat?
...
29Iun2024
Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital
de
Profeanu Laura
valabil la 29 Iun 2024
Intrebare: Societatea a achizitionat acum 12 ani un autoturism pentru care a dedus TVA in procent de 50%. Acum, administratorul doreste sa cumpere autoturismul la pretul de piata stabilit de un evaluator. Va rog sa precizati daca mai trebuie ajustat TVA-ul dedus la achizitie.
27Feb2024
Ajustare TVA bunuri de capital la scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA
de
Profeanu Laura
valabil la 27 Feb 2024
Intrebare: Societatea doreste vanzarea a 2 autoturisme din patrimoniu pentru care a exercitat deducerea de tva la momentul achizitiei lor. Cum se factureaza vanzarea autoturismelor din punct de vedere al tva-lui avand in vedere ca societatea este acum neplatitoare de tva?
Vezi toate studiile de caz despre bunuri de capital keyboard_double_arrow_right