S-a publicat noua procedura privind redirectionarea impozitului pe profit pentru efectuarea de sponsorizari si acte de mecenat
ANAF a aprobat recent o noua procedura pentru redirectionarea impozitului pe profit in vederea efectuarii de sponsorizari si acte de mecenat. Procedura este destinata exclusiv platitorilor de impozit pe profit, excluzand astfel platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Aplicabilitate
Potrivit art. 5 din Ordinul presedintelui ANAF nr. 3.562/2024, noua procedura se aplica incepand cu redirectionarea impozitului pe profit datorat pentru anul fiscal 2024/anul fiscal modificat care incepe in anul 2024.
Platitorii de impozit pe profit pot dispune redirectionarea unor sume din impozitul datorat, pana la termenele legale de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit.
Calculul sumei redirectionate
Potrivit art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:
- valoarea calculata prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri;
- valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.
Valoarea impozitului pe profit, care poate fi redirectionata, se calculeaza prin scaderea din valoarea minima, a sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, acordate entitatilor beneficiare in anul pentru care s-a depus declaratia anuala de impozit pe profit, astfel cum au fost inscrise in formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" a anului respectiv.
In situatia in care se datoreaza impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, nu se aplica prevederile art. 42 alin. 4) din Codul fiscal, respectiv contribuabilii nu pot dispune redirectionarea impozitului pe profit stabilit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
Pentru stabilirea limitei de 20% din impozitului pe profit datorat se va avea in vedere si scaderea din acesta a sumelor aferente creditului fiscal si a impozitului pe profit scutit/redus.
Entitati eligibile pentru sponsorizare
Redirectionarea impozitului pe profit pentru sponsorizarea persoanelor juridice fara scop lucrativ, inclusiv a unitatilor de cult, poate fi efectuata doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
In cazul redirectionarii impozitului pe profit catre UNICEF si catre alte organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte, nu exista obligatia inscrierii entitatii beneficiare respective in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Entitatea beneficiara poate fi persoana juridica fara scop lucrativ, unitate de cult, UNICEF, orice organizatie internationala care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte, alti beneficiari prevazuti de Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, si de Legea bibliotecilor nr. 334/2002.
Termenul de solutionare a cererilor
Termenul de solutionare a cererilor privind redirectionarea impozitului pe profit este de 45 de zile de la data depuneri, dar nu mai tarziu de 45 de zile de la data expirarii termenului legal de exercitare a optiunii de redirectionare.
Depunerea cererilor privind redirectionarea impozitului pe profit
Contribuabilii isi exercita optiunea de redirectionare a impozitului pe profit prin completarea si depunerea formularului 177 "Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit", iar optiunea de redirectionare poate fi exercitata pentru una sau mai multe entitati. In cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, redirectionarea poate fi dispusa numai de persoana juridica responsabila.
Rectificarea cererii de redirectionare
Potrivit punctului 4 din instructiunile privind completarea formularului 177 "Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit", in cazul in care contribuabilul corecteaza formularul depus, cererea rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, inscriind "X" in spatiul special prevazut in acest scop, completand elementele de identificare a cererii care se rectifica, respectiv data si numarul de inregistrare. Casuta "Cerere rectificativa" se bifeaza in situatia in care formularul depus se corecteaza la initiativa contribuabilului. Cererea rectificativa nu se poate depune mai tarziu de 45 de zile de la termenul legal de exercitare a optiunii de redirectionare.
Rectificarea ca urmare a unei notificari
Casuta "Cerere rectificativa ca urmare a unei notificari" se bifeaza in situatia in care formularul depus se corecteaza ca urmare a primirii de catre contribuabil a unei notificari privind erorile identificate in cererea de redirectionare si/sau a unei notificari privind contul bancar al entitatii beneficiare. Cererea se poate rectifica in termen de 15 zile de la primirea notificarii.
Concluzii
Aprobarea si publicarea acestei noi proceduri reflecta modificarile introduse la 1 ianuarie 2024 prin OUG 115/2023 si are scopul de a clarifica si eficientiza procesul de redirectionare a impozitului pe profit pentru sponsorizari.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!