Salariul minim ar putea creste de la 01 ianuarie 2020

29 Oct 2019
Conform unui proiect de H.G. publicat pe site-ul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, salariul minim ar putea creste de la 01 ianuarie 2020 cu 182 lei. Astfel, proiectul propune ca incepand cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Codul muncii sa se stabileasca in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri la suma de 2.262 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 13,518 lei/ora.
Pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, proiectul propune majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, la 2.620 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 15,657 lei/ora.
Pentru angajatori aceasta majorare presupune o crestere a costurilor lunare cu salariile cu 186 lei.
An |
Salariu brut |
CAM 2,25% | Total |
2019 | 2.080 | 47 | 2.127 |
2020 | 2.262 | 51 | 2.313 |
Pentru salariati cresterea se reflecta intr-un castig net de 100 lei pentru veniturile realizate la functia de baza, respectiv 106 lei pentru veniturile realizate in afara functiei de baza.
Daca hotararea se va publica in Monitorul Oficial, incepand cu 1 ianuarie 2020, toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii se vor determina prin raportare la nivelul de 2.262 lei al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Astfel, vom avea si alte influente ale cresterii salariului minim, cum ar fi:
- cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate - modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate, intrucat acest calcul se raporteaza la salariul minim.
- majorarea plafonului in functie de care persoanelor fizice care obtin venituri non-salariale le poate reveni obligatia de a plati contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate. Modificarea salariului de baza minim brut determina majorarea plafonului in functie de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligatia de a plati contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate intrucat aceste plafoane se determina in functie de nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice pentru veniturile estimate.
- modificarea bazei anuala de calcul al contributiilor de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri non-salariale si carora le revine obligatia platii acestor contributii.
- majorarea normelor de venit pentru veniturile din activitati independente impuse pe baza normelor de venit. Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.
- calculul elementelor salariului raportate la salariul de baza. In cazul salariatilor care beneficiaza de salariul de baza minim brut pe tara se va modifica cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si adaosurile al caror calcul se raporteaza la salariul de baza.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre proiect de lege
Birocratia statistica ramane: propunerea de limitare a solicitarilor INS, respinsa definitiv
de
Profeanu Laura
03 Apr 2025
Un proiect legislativ care ar fi putut reduce considerabil sarcinile birocratice ale firmelor si ale persoanelor fizice in raport cu Institutul National de Statistica (INS) a fost respins definitiv de Parlament. Initiativa urmarea ca INS sa nu mai poata solicita date de la contribuabili in situatiile in care aceste informatii sunt deja disponibile din surse administrative. Cu toate acestea, ...
Valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe ar putea creste automat odata cu salariul minim
de
Profeanu Laura
17 Feb 2025
Un nou proiect de lege, ajuns recent la Senat (12 februarie 2025) propune actualizarea automata a valorii minime de intrare a mijloacelor fixe prin raportare la salariul minim brut pe tara. Daca aceasta initiativa legislativa va fi adoptata, pragul valoric al mijloacelor fixe nu va mai ramane constant ani la rand, ci va fi ajustat periodic, in functie de evolutia economica.
De ce este ...
Bonificatia de 5% pentru contribuabilii bun-platnici: intre oportunitate si incertitudine
de
Profeanu Laura
28 Dec 2024
Parlamentul Romaniei a initiat un proiect legislativ pentru majorarea bonificatiei acordate contribuabililor corecti de la 3% la 5% din impozitele datorate pentru anul 2024. Propunerea, inclusa in legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta nr. 107/2024, urmeaza sa fie analizata de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), desi contestatia nu vizeaza direct aceasta masura.
Ce presupune ...
Bonificatia majorata pentru contribuabilii corecti: de la 3% la 5% in 2024
de
Profeanu Laura
12 Nov 2024
Un nou proiect de lege vine cu vesti bune pentru contribuabilii romani care si-au respectat obligatiile fiscale in mod exemplar: bonificatia acordata acestora va creste de la 3% la 5% din valoarea impozitelor datorate si achitate in termen, pentru anul 2024. Parlamentul intentioneaza sa aprobe aceasta modificare in curand, proiectul fiind deja adoptat de comisiile Camerei Deputatilor si ...
Proiect de lege: Scutirea de impozit si CASS pentru biletele de valoare
de
Profeanu Laura
16 Sep 2024
Un nou proiect de lege depus recent la Senat propune scutirea de impozit pe venit si de CASS (CASS in cazul tichetelor de masa si al voucherelor de vacanta) urmarind o crestere indirecta a salariului net pentru angajatii care beneficiaza de astfel de bilete de valoare.
Cadrul legislativ actual pentru tichetele de valoare
Conform art. 2 alin. (1) ...
TVA redusa pentru hrana albinelor - proiect de lege care sprijina apicultura
de
Profeanu Laura
16 Sep 2024
Un nou produs, hrana pentru albine, va beneficia de o cota redusa de TVA de 9%, conform unui proiect de lege pentru modificarea art. 291 alin. (2) din Codul fiscal, adoptat de Parlament la data de 11 septembrie 2024. Intrucat in prezent hrana pentru albine se incadreaza la produsele cu mult zahar adaugat, pentru care TVA este de 19%, modificarea legislativa vine sa corecteze aceasta ...
Vezi toate studiile de caz despre proiect de lege keyboard_double_arrow_right