Salariul minim ar putea creste la 2.050 lei de la 01 ianuarie 2019

05 Oct 2018
Salariul minim ar putea creste la 2.050 lei de la 01 ianuarie 2019
Conform unui proiect de H.G. publicat pe site-ul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale salariul minim ar putea creste de la 01 ianuarie 2019 cu 150 lei. Astfel, proiectul propune ca incepand cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, sa se stabileasca la 2.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore,in medie, pe luna, in anul 2019, reprezentand 12,251 lei/ora.
Pentru angajatori aceasta majorare presupune o crestere a costurilor lunare cu salariile cu 153 lei.
An Salariu brut CAM 2,25% Total
2018 1.900 43 1.943
Pentru salariati cresterea se reflecta intr-un castig net de 85 lei pentru veniturile realizate la functia de baza, respectiv 88 lei pentru veniturile realizate in afara functiei de baza.
Alte influente ale cresterii salariului minim:
- cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate - modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate intrucat acest calcul se raporteaza la salariul minim.
- modificarea bazei anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente/drepturi de proprietate intelectuala - modificarea salariului de baza minim brut determina modificarea bazei anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente/drepturi de proprietate intelectuala intrucat venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decat decât nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice privind veniturile estimate.
- majorarea plafonului in functie de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligatia de a plati contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate. Modificarea salariului de baza minim brut determina majorarea plafonului in functie de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligatia de a plati contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate intrucat aceste plafoane se determina in functie de nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice pentru veniturile estimate.
- majorarea normelor de venit pentru veniturile din activitati independente impuse pe baza normelor de venit. Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.
- calculul elementelor salariului raportate la salariul de baza. In cazul salariatilor care beneficiaza de salariul de baza minim brut pe tara se va modifica cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si adaosurile al caror calcul se raporteaza la salariul de baza.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre spor
15Apr2025
Cod UIT pentru import marfuri pe cale maritima si transport pe teritoriul national
de
Gina Popescu
valabil la 15 Apr 2025
Intrebare:
Importam din China marfa in containere la sac, nepaletizata. Dupa efectuarea formalitatilor de import in portul Constanta, marfa pleaca in container la un depozit la 15 km de Constanta, unde se paletizeaza si se incarca pe alte camioane pentru a pleca catre depozitul nostru din Bucuresti. Intre momentul iesirii camioanelor din port si expedierea marfii paletizate catre Bucuresti pot trece 4-5 ...
15Apr2025
Achizitii intracomunitare de bunuri, locuri diferite de descarcare, generare cod UIT
de
Elena Garofil
valabil la 15 Apr 2025
Intrebare:
Achizitionam marfa din Tarile de Jos cu un camion complet de 22.500 kg, iar aceasta urmeaza sa fie descarcata in doua locuri: 10.000 kg la un client din Ramnicu Valcea si 12.500 kg in depozitul nostru din Bucuresti. Marfa este insotita de un CMR si o factura pentru toata cantitatea.
Intrebare: Facem doua UIT-uri pentru cele doua partitii de marfa, unul pentru 10.000 kg cu destinatie finala ...
15Apr2025
Facturare servicii transport marfa in UE
de
Gina Popescu
valabil la 15 Apr 2025
Intrebare:
As dori sa intreb daca transport marfa din Romania catre Ungaria pentru o firma din EU, cum trebuie sa emit e-factura pentru transportul efectuat, adica ce cod trebuie sa folosesc: 0% - SFDD, 0% - SDD, 0% TAXARE INVERSA?
16Apr2025
Exercitarea dreptului de deducere a TVA
de
Alexandru Palaghia
valabil la 16 Apr 2025
Intrebare:
Un furnizor X, ce furnizeaza servicii de transport rutier, in anul 2024, s-a conformat din proprie initiativa si corectat TVA din facturile de transport emise catre societatea noastra (transport container din Port Constanta catre clientul nostru din Romania) emise in perioada 2018-2020. ("Prin acest fapt se indreapta eroarea necolectarii TVA, avand in vedere ca X SRL a emis facturi pentru ...
15Apr2025
Comercializare produse la eveniment sportiv din Austria
de
Profeanu Laura
valabil la 15 Apr 2025
Intrebare:
O societate vinde produse promotionale la evenimente sportive (ex: tricouri, esarfe etc pt echipele de fotbal). Va rugam sa ne spuneti care este modalitatea prin care ar putea vinde aceste produse la evenimente in afara tarii (ex: meci de fotbal in Austria). Care sunt conditiile si modalitatea de inregistrare si fiscalizare a acestor vanzari de bunuri in cadrul evenimentelor. Multumesc!
15Apr2025
Facturare transport alternativ
de
Alexandru Palaghia
valabil la 15 Apr 2025
Intrebare:
O microintreprindere platitoare de TVA presteaza servicii de taximetrie prin platforma Bolt. Facturile emise de catre Bolt in numele societatii nu sunt intocmite corespunzator, nefiind purtatoare de tva. S-a luat legatura cu furnizorul Bolt, dar acesta nu a remediat situatia pana in prezent, continuand sa emita facturile in mod eronat, fara TVA. Cum ar trebui sa procedeze firma in aceasta ...
Vezi toate studiile de caz despre spor keyboard_double_arrow_right