Salariul minim ar putea creste la 2.050 lei de la 01 ianuarie 2019
05 Oct 2018
Salariul minim ar putea creste la 2.050 lei de la 01 ianuarie 2019
Conform unui proiect de H.G. publicat pe site-ul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale salariul minim ar putea creste de la 01 ianuarie 2019 cu 150 lei. Astfel, proiectul propune ca incepand cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, sa se stabileasca la 2.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore,in medie, pe luna, in anul 2019, reprezentand 12,251 lei/ora.
Pentru angajatori aceasta majorare presupune o crestere a costurilor lunare cu salariile cu 153 lei.
An Salariu brut CAM 2,25% Total
2018 1.900 43 1.943
Pentru salariati cresterea se reflecta intr-un castig net de 85 lei pentru veniturile realizate la functia de baza, respectiv 88 lei pentru veniturile realizate in afara functiei de baza.
Alte influente ale cresterii salariului minim:
- cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate - modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate intrucat acest calcul se raporteaza la salariul minim.
- modificarea bazei anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente/drepturi de proprietate intelectuala - modificarea salariului de baza minim brut determina modificarea bazei anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente/drepturi de proprietate intelectuala intrucat venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decat decât nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice privind veniturile estimate.
- majorarea plafonului in functie de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligatia de a plati contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate. Modificarea salariului de baza minim brut determina majorarea plafonului in functie de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligatia de a plati contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate intrucat aceste plafoane se determina in functie de nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice pentru veniturile estimate.
- majorarea normelor de venit pentru veniturile din activitati independente impuse pe baza normelor de venit. Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.
- calculul elementelor salariului raportate la salariul de baza. In cazul salariatilor care beneficiaza de salariul de baza minim brut pe tara se va modifica cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si adaosurile al caror calcul se raporteaza la salariul de baza.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre spor
Noi termene pentru amenzile privind monitorizarea GPS a transporturilor: aplicabile din 1 aprilie 2025
de
Profeanu Laura
22 Nov 2024
Odata cu intrarea in vigoare a OUG 129/2024 (de la 11 noiembrie 2024) sistemul RO e-Transport primeste un nou termen pentru aplicarea sanctiunilor, respectiv 1 aprilie 2025. Decizie reflecta eforturile Guvernului de a sprijini operatorii economici in procesul de adaptare la cerintele legale complexe, avand in vedere impactul considerabil pe care monitorizarea transporturilor il are asupra ...
Nov212024
Declarare facturi Bolt emise in numele furnizorului roman
de
Anastasia Bogaciuc
valabil la 21 Nov 2024
Intrebare:
Societatea M SRL primeste o factura de servicii de calatorie (taxi) in urmatoarea configuratie:
"Factura emisa de Bolt Operation Estonia, VAT:EE102090374 in numele SDM SRL din Romania, cod unic de inregistrare:4984..., cod TVA: 4993....
Cum se inregistreaza corect factura si in ce declaratii fiscale se evidentiaza?
Nov212024
Factura despagubire marfa deteriorata la transport
de
Gina Popescu
valabil la 21 Nov 2024
Intrebare:
Societatea noastra a vandut marfa unui client. In timpul transportului, marfa a fost deteriorata de catre transportator (costul de transport este asigurat de catre societatea noastra avand contract cu furnizorul de transport).
Ce factura trebuie sa emit transportatorului pentru prejudiciul adus? Cum se emite aceasta factura? Ce explicatii se scriu?
Cum se face descarcarea de gestiune ...
Nov212024
Declarare in RO e-Transport
de
Gina Popescu
valabil la 21 Nov 2024
Intrebare:
1. Returnam ambalaje (europaleti) firmei furnizoare de marfa din Ungaria cu aviz de insotire a marfurilor si CMR. Nu emitem factura pentru livrare intracomunitara, deoarece furnizorul emite factura cu semnul minus.
Ce "tip operatiune" trebuie selectat pentru obtinerea codului UIT la returnarea ambalajelor pe baza de aviz? In cazul nostru, europaleti.
2. Emitem factura pentru ...
Nov182024
Transporturi. Completarea CMR
de
Alexandru Palaghia
valabil la 18 Nov 2024
Intrebare:
Efectuam transporturi pe teritoriul Romaniei, extracomunitare si intracomunitar. Intrebarea este: pentru toate cele 3 situatii, stampila transportatorului in original, mai este necesara pe CMR?
Nov182024
Obtinere cod UIT pentru achizitie intracomunitara
de
Gina Popescu
valabil la 18 Nov 2024
Intrebare:
In luna octombrie am receptionat o comanda (teava) din Italia - factura a fost emisa catre noi SC X SRL dar livrarea s-a efectuat din Italia direct catre clientul nostru SC Y SRL din Romania. SC X SRL a emis cod UIT si l-a comunicat furnizorului din Italia. La receptie s-a constatat ca marfa nu corespundea cu dimensiunile facturate - a fost facturat teava 160 insa s-a receptionat teava 190. ...
Vezi toate studiile de caz despre spor keyboard_double_arrow_right