Salariul minim ar putea fi majorat la 3.300 de lei de la 1 octombrie 2023
21 Sep 2023
Propunerea Guvernului privind cresterea salariului minim la suma de 3.300 de lei lunar este discutata acum cu confederatiile patronale si sindicale. Aceasta initiativa a venit in contextul unei strategii de majorare treptata a salariului minim pe economie pana in 2025. Daca propunerea va fi adoptata, cresterea va interveni mai devreme cu aproape sase luni decat se anticipase initial.
Proiectul de Hotarare de Guvern stipuleaza ca salariul de baza minim brut pe tara "se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.300 de lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,33 ore pe luna, reprezentand 19,96 lei/ora". Aceasta discutie are loc in cadrul sedintei Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social.
Reamintim ca, la inceputul anului 2023, salariul minim a crescut in toate domeniile de activitate, insa cel mai semnificativ avans l-a avut sectorul constructiilor. Momentan, salariul minim general este de 3.000 de lei, iar in constructii atinge suma de 4.000 de lei.
O noua majorare este asteptata pentru anul 2024, atunci cand se preconizeaza un salariu minim de 3.900 de lei. Surpriza acestui an vine din faptul ca se ia in considerare o crestere a salariului minim chiar in toamna acestui an, mult inainte de planificarile initiale.
Inainte de a deveni aplicabila, propunerea va trebui sa fie supusa dezbaterilor publice si adoptata de Guvern.
Reactii anticipate in functie de interesele si preocuparile fiecarei parti:
Salariatii:
- Receptie pozitiva: Majoritatea salariatilor ar primi cu entuziasm orice majorare a salariului minim, intrucat aceasta ar putea imbunatati nivelul lor de trai, capacitatea de economisire sau de a face fata datoriilor.
- Sperante si asteptari: Salariatii care castiga in jurul valorii salariului minim, spera sa beneficieze direct de pe urma acestei cresteri.
- Ingrijorari: Exista insa si temeri ca, in urma cresterii salariului minim, preturile produselor si serviciilor ar putea creste, anuland astfel beneficiile majorarii salariale. De asemenea, exista riscul ca unele companii sa reduca numarul de ore de lucru sau sa angajeze mai putin personal pentru a compensa cresterea costurilor salariale.
Angajatorii:
- Preocupari privind costurile: Multi angajatori ar putea fi ingrijorati de impactul financiar al cresterii salariului minim, in special companiile mici si mijlocii sau cele cu marje de profit reduse. Acestea ar putea considera ca o crestere a salariului minim ar putea sa conduca la majorarea costurilor operationale.
-Posibile restructurari: Unele companii ar putea lua in considerare reducerea numarului de angajati, automatizarea unor procese sau restrangerea afacerii pentru a compensa cresterea cheltuielilor salariale.
-Beneficii pe termen lung: Pe de alta parte, o crestere a salariului minim poate avea si efecte pozitive pentru angajatori. Salariati bine remunerati pot fi mai motivati, mai productivi si mai putin predispusi sa paraseasca compania, reducand astfel costurile de angajare si formare pentru noii veniti. De asemenea, cu un salariu minim mai mare, puterea de cumparare a consumatorilor poate creste, beneficiind afacerile in sectoarele orientate catre consum.
Concluzie: Majorarile salariului minim sunt adesea subiecte controversate, cu argumente valide de ambele parti. Este important ca orice decizie luata in acest sens sa fie bine fundamentata, avand in vedere atat nevoile salariatilor, cat si sustenabilitatea afacerilor angajatorilor. De asemenea, un dialog constructiv intre sindicate, angajatori si guvern este esential pentru a ajunge la un consens care sa beneficieze societatea ca intreg.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre modificari fiscale
Stabilirea din oficiu a TVA datorata de catre persoanele impozabile care aveau obligatia depunerii D311 si care nu si-au indeplinit aceasta obligatie
de
Profeanu Laura
11 Mai 2024
ANAF se pregateste sa implementeze noi masuri de monitorizare si impunere din oficiu a TVA pentru contribuabilii care nu isi indeplinesc obligatiile legale privind TVA in perioada in care sunt declarati inactivi sau in perioada in care le este anulat codul de TVA, conform art. 11 alin. 6 si 8 din Codul fiscal.
Conform art. 324 alin. 10) lit. a) si b) din Codul fiscal, persoanele impozabile al ...
Modificari importante privind deducerea TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare
de
Profeanu Laura
27 Apr 2024
In contextul adoptarii generalizate a sistemului e-Factura, Ministerul Finantelor propune eliminarea posibilitatii deducerii TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare.
In acest sens, un proiect de Hotarare de Guvern initiat recent de Ministerul Finantelor, propune abrogarea alineatului 7) de la pct. 69 din Normele metodologice, care prevede ca o ...
Modificari privind ajustarea bazei de impozitare, in vigoare cu 08 martie 2024
de
Profeanu Laura
12 Mar 2024
Pe 8 martie 2024, Codul fiscal a fost modificat in privinta ajustarii bazei de impozitare pentru TVA, in contextul reducerilor de pret acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. Aceste schimbari reflecta o incercare de a alinia legislatia fiscala nationala cu cea a Uniunii Europene si jurisprudenta Curtii de Justitie a UE.
Inainte de aceasta actualizare, ajustarea bazei de ...
Ian202024
Contract de inchiriere spatiu cu doi coproprietari (soti)
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 20 Ian 2024
Intrebare: Am inchiriat un spatiu si pe contractul de inchiriere apar ambii soti proprietari, cu cota parte de 50%. Prin prisma modificarilor din 2024 privind impozitul cu retinere la sursa, cum ar trebui sa procedez, sa impozitez suma virata lunar si apoi, sa declar la sfarsitul anului in D205 ambii soti, impartind venitul si impozitul la 2? Virarea venitului din chirie il fac intr-un singur cont comunicat ...
Dec082023
Conditii 2024 pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderii
de
Alexandru Palaghia
valabil la 08 Dec 2023
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca incepand cu anul 2024, pentru a ramane platitor impozit pe venit microintreprindere mai este conditionat de angajarea unei persoane? Cifra de afaceri la sfarsitul anului 2023 este 50,000 euro.
Dec092023
Compensare intre drepturi si obligatii
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Dec 2023
Intrebare: O microintreprindere care aplica sistemul de TVA la incasare doreste sa ofere sub forma de dividende un birou (amenajat ca locuinta) impreuna cu parcarea subterana catre asociatul unic. Biroul a fost achizitionat impreuna cu parcarea subterana in ian. 2022 prin taxare inversa, iar livrarea catre asociat se doreste cu TVA de 5% ca parte a politicii sociale. Pasii pe care dorim sa ii urmam sunt in ...
Vezi toate studiile de caz despre modificari fiscale keyboard_double_arrow_right