Schema de ajutor de stat pentru compensarea cresterii accizei la motorina utilizata drept combustibil
In contextul cresterii accizei la motorina utilizata drept combustibil pentru transport, guvernul a adoptat Hotararea nr. 153/2024, care instituie o schema de ajutor de stat menita sa sprijine operatorii economici care desfasoara activitati in acest domeniu. Masura vine in sprijinul transportatorilor rutieri si altor operatori economici care utilizeaza motorina pentru activitati de transport, fiind o solutie de reducere a poverii financiare, generata de nivelul ridicat al accizelor.
Potrivit art. 5 din HG 153/2024, nivelul redus al accizei este:
a) 1.650,95 lei/1.000 litri, pana la data de 30 iunie 2024 inclusiv;
c) 2.117,59 lei/1.000 litri, in perioada 1 ianuarie 2025-30 martie 2025 inclusiv.
Obiectivul schemei
Schema are ca scop restituirea diferentei dintre acciza standard si acciza redusa aplicabila motorinei, utilizata pentru:
- Transportul rutier de marfuri in cont propriu sau contra cost cu vehicule de cel putin 7,5 tone;
- Transportul de persoane, regulat sau ocazional, cu vehicule din categoriile M2 si M3, cu exceptia transportului public local de persoane.
Bugetul si durata
- Buget total estimat: 180 milioane lei.
- Perioada de aplicare: Inca din februarie 2024, ajutorul este disponibil pana la 30 martie 2025, iar platile se vor efectua pana la sfarsitul anului 2025.
- Numarul estimat de beneficiari este de aproximativ 4.000 de operatori economici.
Valoarea ajutorului
Compensarea acordata este de 20 bani pe litrul de motorina achizitionata, cu ajustari aplicate fractiunilor de bani.
Conditii de eligibilitate
Pentru a beneficia de aceasta schema, operatorii economici trebuie sa indeplinesca cumulative conditiile de la art. 6 din HG 153/2024, precum:
- Detinerea unei licente comunitare eliberate in Romania;
- Detinerea cel putin a unui vehicul eligibil;
- Absenta starii de inactivitate fiscala sau a insolventei;
- Alimentarea vehiculelor prin mijloace conforme, inclusiv utilizarea unui card de gestiune sau a unui inel emitator/receptor;
- Respectarea conditiilor legale privind documentatia justificativa pentru consumul de motorina. Facturile de achizitie a combustibilului nu pot constitui prin ele insele o justificare a consumului pentru acordarea ajutorului de stat, iar, potrivit art. 12 alin. 2 din HG 153/2024, completarea necorespunzatoare a cel putin uneia dintre informatiile privind o alimentare, prevazute in borderoul centralizator al cantitatilor de combustibil alimentate de fiecare vehicul eligibil in parte, atrage neluarea in calcul a respectivei alimentari pentru baza de compensare a cresterii accizei la motorina.
Documente necesare
Cererile de compensare trebuie insotite de documentele prevazute la art. 9 din HG 153/2024, precum:
a) copii ale facturilor de achizitie a combustibilului, precum si borderoul centralizator al cantitatilor de combustibil alimentate de fiecare vehicul eligibil in parte;
b) copie de pe contractul incheiat cu emitentul cardului de gestiune a alimentarilor ori cu emitentul inelului emitator sau receptor;
c) copie de pe dovada detinerii dispersorului electronic pentru distributie;
d) declaratie pe propria raspundere din care rezulta ca indeplinesc conditiile prevazute la art. 6 alin. (1) lit. d) din HG nr. 153/2024 (respectiv, nu beneficiaza de alte compensatii pentru activitatea de transport desfasurata cu vehiculele eligibile, cu exceptia celor care efectueaza transport public local de persoane);
e) declaratie pe propria raspundere privind incadrarea intreprinderii in categoria intreprinderilor mici si mijlocii.
Procedura de acordare a ajutorului de stat
Potrivit art. 8 din HG 153/2024, operatorii economici pot depune o cerere de compensare a cresterii accizei la motorina pentru un trimestru calendaristic, in primele 30 de zile ale trimestrului urmator celui pentru care se solicita plata ajutorului de stat.
Pentru alimentarile efectuate in perioada 1 octombrie - 15 noiembrie 2024, cererea de compensare a cresterii accizei la motorina, a avut termen de depunere in intervalul 15-30 noiembrie 2024;
Pentru alimentarile efectuate in perioada 16 noiembrie-31 decembrie 2024, cererea de compensare a cresterii accizei la motorina se va depune in intervalul 8-30 ianuarie 2025.
Important! Baza pentru obtinerea ajutorului de stat o reprezinta cantitatea in litri alimentata efectiv. Operatorii economici eligibili pot solicita ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile detinute in cursul trimestrului pentru care se solicita compensarea.
Documentele trebuie prezentate in format electronic si semnate electronic sau olograf. Cererile vor fi analizate in ordinea inregistrarii, iar verificarile vor fi efectuate de catre Autoritatea Rutiera Romana (A.R.R.).
In termen de 5 zile de la inregistrarea unei cereri de compensare a cresterii accizei la motorina, operatorul economic are posibilitatea sa solicite in sistemul informatizat de administrare a schemei returnarea cererilor in situatia in care constata in acestea existenta unor inexactitati.
Dupa inlaturarea cauzelor care au condus la solicitarea de returnare a cererii, operatorul economic depune o noua cerere de compensare a cresterii accizei la motorina.
Cererile de compensare a cresterii accizei la motorina se solutioneaza in ordinea inregistrarii acestora, potrivit art. 10 alin. 4) din HG 153/2024.
Beneficii
Masura ofera un sprijin financiar pentru transportatori, reducand costurile operationale asociate transportului rutier. Totodata, schema contribuie la competitivitatea sectorului de transport in contextul unei piete energofage. Operatorii eligibili sunt incurajati sa respecte termenii si conditiile pentru a beneficia de compensarile disponibile.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!