Se modifica tarifele pentru informatiile si documentele eliberate din Buletinul procedurilor de insolventa

21 Feb 2024
Pe fondul unei economii dinamice, in care procedurile de insolventa reprezinta un aspect important pentru mediul de afaceri, Ministerul Justitiei a emis Ordinul nr. 381/C/2024. Acest act normativ, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 136 din 19 februarie 2024, introduce o serie de modificari la tarifele pentru eliberarea de informatii si documente din Buletinul procedurilor de insolventa. Schimbarile vor deveni aplicabile incepand cu data de 20 martie 2024, marcand o etapa importanta in accesibilitatea datelor relevante pentru procedurile de insolventa.
Schimbari principale
Ordinul nr. 381/C/2024 redefineste structura tarifara pentru diverse servicii oferite de Oficiul National al Registrului Comertului si oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, astfel:
TARIFELE
Nr. crt. | Denumirea operatiunii |
Tarif - lei - |
|
1. | Eliberare certificat constatator - daca un act de procedura este sau nu este inregistrat si publicat in Buletinul procedurilor de insolventa | 30 | |
Eliberare raport istoric despre un debitor (de la deschiderea procedurii de insolventa pana la data solicitarii raportului sau pe anumite perioade) | |||
2. | Eliberare date statistice si informatii pentru serii de debitori grupate in functie de un criteriu*) | 3/criteriu/debitor | |
3. | Eliberare copii de pe Buletinul procedurilor de insolventa | 1,50/pagina copie | |
4. | Eliberare copii certificate de pe actele de procedura publicate | 10/debitor + 1,50/ pagina certificata |
Nivelul de tarifare se reduce in functie de numarul de debitori despre care se solicita informatii:
- intre 11 si 100 de debitori/creditori: 30%;
- intre 101 si 1.000 de debitori/creditori: 60%;
- peste 1.000 de debitori/creditori: 80%.
Vechile tarife sunt reglementate de Ordinul nr. 1878/2017 (in vigoare de la 14 iulie 2017 pana la 19 martie 2024).
Analiza modificarilor tarifare intre vechea si noua structura tarifara:
1. Eliberare certificat constatator si raport istoric despre un debitor:
- Tarif vechi: 30 lei
- Tarif nou: 30 lei
2. Eliberare date statistice si informatii pentru serii de debitori grupate in functie de un criteriu:
- Tarif vechi: 3 lei/criteriu/debitor
- Tarif nou: 3 lei/criteriu/debitor
3. Eliberare copii de pe Buletinul procedurilor de insolventa:
- Tarif vechi: 0,2 lei/pagina copie
- Tarif nou: 1,50 lei/pagina copie
4. Eliberare copii certificate de pe actele de procedura publicate:
- Tarif vechi: 4 lei/debitor + 0,2 lei/pagina certificata
- Tarif nou: 10 lei/debitor + 1,50 lei/pagina certificata
5. Reduceri in functie de numarul de debitori despre care se solicita informatii:
Reducerile pentru ambele seturi de tarife sunt identice, oferind 30% pentru 11-100 debitori/creditori, 60% pentru 101-1.000 debitori/creditori si 80% pentru peste 1.000 de debitori/creditori. Structura reducerilor ramane neschimbata.
Rezumatul analizei:
Tarifele pentru eliberarea certificatului constatator si raportului istoric, precum si pentru eliberarea datelor statistice si informatii pentru serii de debitori in functie de un criteriu, raman neschimbate.
A avut loc o majorare semnificativa a tarifelor pentru eliberarea copiilor de pe Buletinul procedurilor de insolventa si pentru eliberarea copiilor certificate ale actelor de procedura publicate, iar reducerile oferite in functie de volumul de informatii solicitate nu au suferit modificari.
Aceasta analiza evidentiaza o tendinta generala de crestere a tarifelor pentru serviciile care implica eliberarea de copii si copii certificate, in timp ce tarifele pentru serviciile de informatii raman stabile.
Implicatii si beneficii
Acest ordin vine in sprijinul transparentei si eficientei in domeniul procedurilor de insolventa, oferind autoritatilor, institutiilor publice, misiunilor diplomatice, precum si mass-mediei acces gratuit sau facilitati la informatii importante. De asemenea, simplificarea si ajustarea tarifelor reflecta angajamentul Ministerului Justitiei de a adapta serviciile publice la nevoile societatii si la dinamica economica actuala.
Modalitati de plata diversificate
Ordinul nr. 381/C/2024 faciliteaza plata tarifelor prin mai multe metode, inclusiv in numerar, prin POS, virament bancar, sau prin portalul de servicii online al Oficiului National al Registrului Comertului. Aceasta diversitate de optiuni de plata subliniaza dorinta de a face serviciile mai accesibile pentru toate categoriile de utilizatori.
Concluzie
Implementarea noilor tarife pentru eliberarea de informatii si documente din Buletinul procedurilor de insolventa reprezinta un pas important in directia eficientizarii accesului la date esentiale in domeniul insolventei. Aceste modificari sunt menite sa sprijine mediul de afaceri, autoritatile, precum si publicul larg, asigurand un cadru legal adaptat la cerintele actuale. Prin acest ordin, Ministerul Justitiei reafirma angajamentul sau de a oferi servicii publice transparente, accesibile si la standarde inalte de calitate.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre insolventa
23Mar2025
Factura emisa de administrator judiciar
de
Profeanu Laura
valabil la 23 Mar 2025
Intrebare:
Societatea a fost in insolventa din 2021-04.2024, avand un administrator judiciar, societatea fiind administrata tot de asociatul administrator. Instanta a stabilit un onorariu pentru administratorul judiciar. A fost aprobat prin adunarea creditorilor in decembrie 2023 un plan de reorganizare pentru care administratoul judicar a solicitat o suma in plus fata de onorariul stabilit de instanta. ...
28Feb2025
Factura ajustare TVA client in insolventa - transmitere in SPV
de
Gina Popescu
valabil la 28 Feb 2025
Intrebare:
Doresc sa scot din evidenta un client intrat in insolventa. Pentru ajustrea TVA-ului trebuie sa intocmesc o factura in care se mentioneaza: "Stornarea facturii nr. din data, ca urmare a falimentului beneficiarului conform Hotararii nr. .........din data? ? .., iar la rubrica TVA se mentioneaza: Ajustare TVA conform art. art. 287 lit. d) din Codul fiscal."
Intrebare, in acest ...
08Feb2025
Legaturi nepericuloase intre societati afiliate generate de achitare datorii ale unei filiale in insolventa
de
Otilia Roman
valabil la 08 Feb 2025
Intrebare:
Actionarul majoritar (societatea A) al societatii in insolventa (societatea B) incheie un contract de vanzare actiuni detinute la societatea in insolventa (participarea este de 99%) cu societatea C. Contractul de vanzare actiuni este incheiat sub conditie rezolutorie in sensul ca tranzactia de vanzare actiuni va fi anulata daca actionarul majoritar (societatea A) nu va scoate din insolventa ...
S-a modificat procedura privind cesiunea creantelor bugetare datorate de debitorii aflati in procedura insolventei
de
Profeanu Laura
12 Ian 2025
ANAF a oficializat recent o schimbare importanta privind cesiunea creantelor bugetare, prin adoptarea Ordinului nr. 7.045/2024, care modifica si completeaza OPANAF nr. 1.940/2023. Schimbarea introduce licitatia publica ca metoda principala de selectie a ofertantilor, pentru cesiunea creantelor bugetare datorate de cei in insolventa, aliniindu-se astfel cu procedura utilizata pentru ...
27Nov2024
Iesirea in cursul anului de la sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii
de
Alexandru Palaghia
valabil la 27 Nov 2024
Intrebare:
Societatea X este in insolventa si are 2 salariati. Este platitoare de impozit microintreprindere de 1% si are un asociat unic.
Societatea Y este administrata de acelasi asociat unic si are la randul ei salariati.
Poate societatea X sa opteze pentru impozit pe profit astfel incat societatea Y sa fie platitoare de impozit microintreprindere de 1%?
07Nov2024
Anulare partiala ajustare TVA facturi clienti in insolventa
de
Gina Popescu
valabil la 07 Nov 2024
Intrebare:
In cadrul procedurilor de insolventa ale unui client, incasam ocazional diferite sume. In cazul acestui partener am efectuat ajustarea bazei de impozitarea la intrarea in insolventa, asadar acum trebuie sa reversam partial aceasta ajustare. Aceasta procedura presupune emiterea unei autofacturi. Se inregistreaza aceasta factura in e-factura? Daca da, care sunt detaliile unei astfel de facturi.
Vezi toate studiile de caz despre insolventa keyboard_double_arrow_right