Solutii fiscale individuale anticipate pentru situatii fiscale de fapt viitoare

02 Aug 2023
Ordinul ministrului finantelor nr. 1178/2023 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea solutiei fiscale individuale anticipate a fost publicat in 30 martie 2023.
Potrivit acestui act normativ, contribuabilii pot solicita (exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta) emiterea unei solutii fiscale individuale anticipate prin depunerea unei cereri catre organul fiscal competent (Ministerul finantelor) cu cel putin 90 de zile inainte de data la care intentioneaza sa efectueze tranzactiile propuse.
Solutia fiscala individuala anticipata, produce efecte doar pentru solicitant, nu este aplicabila altor contribuabili si nu este opozabila organului fiscal in raport cu alti contribuabili, chiar daca exista circumstante similare.
Aceasta solutie se refera la reglementarea tratamentului fiscal aplicabil unei situatii fiscale de fapt viitoare, in legatura cu impozitele, taxele si contributii reglementate de Codul fiscal.
Cererea insotita de documentatia pentru emiterea solutiei fiscale, trebuie sa contina, pe langa datele de identificare ale contribuabilului si o prezentare generala / rezumat al tranzactiilor propuse, scopul fiscal sau nefiscal al fiecarei tranzactii, analiza completa a tranzactiilor din perspectiva scopului economic, temeiul de drept aplicabil, dovada achitarii taxei de emitere a solutiei fiscale, confirmarea incadrarii cererii pentru emiterea solutiei fiscale in una dintre categoriile prevazute de BEPS Action 5/DAC 3 si furnizarea completa a informatiilor referitoare la entitatile afiliate, etc. Aceasta confirmare se refera la obligatia contribuabilului de a identifica si clasifica tranzactiile in conformitate cu recomandarile BEPS (Baza Erosion and Profit Shifting) Action 5 si cu Directiva Asistentei Fiscale in probleme de Drept International (DAC 3).
BEPS este un proiect international al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) care vizeaza combaterea erodarii bazei fiscale si transferului de profituri (BEPS) prin practici fiscale agresive. BEPS Action 5 se refera la contracararea practicilor fiscale daunatoare si include obligatii privind transparenta fiscala si furnizarea de informatii relevante in legatura cu tranzactiile intre entitati afiliate.
DAC 3, pe de alta parte, este o directiva UE care abordeaza schimbul automat de informatii privind deciziile fiscale adoptate in cadrul grupurilor multinationale, pentru a combate evaziunea fiscala si planificarea fiscala agresiva.
Astfel, atunci cand contribuabilul depune cererea pentru emiterea solutiei fiscale, trebuie sa identifice si sa confirme in ce categorie din BEPS Action 5 sau DAC 3 se incadreaza tranzactiile propuse. De asemenea, trebuie sa furnizeze informatii complete referitoare la entitatile afiliate implicate in tranzactii, inclusiv structura organizationala, cotele de participare la capital si alte aspecte relevante pentru a permite organului fiscal sa inteleaga pe deplin relatiile dintre aceste entitati si sa evalueze impactul fiscal al tranzactiilor in cauza.
Cererea pentru emiterea solutiei fiscale se poate respinge, printre altele, in urmatoarele situatii:
- situatia fiscala de fapt viitoare prezentata cuprinde tranzactii identice sau similare care au facut obiectul unei declaratii fiscale anterioare, sau a facut obiectul unei cereri solutionata anterior, ori cuprinde tranzactii ipotetice sau care comporta un grad ridicat de incertitudine, iar tranzactiile se circumscriu unor prevederi legale in curs de revizuire;
- obiectul cererii vizeaza aspecte reglementate prin alte acte normative decat Codul fiscal sau are ca obiect reglementari contabile sau comerciale, ori se solicita confirmarea calculelor obligatiilor fiscale, sau stabilirea valorii de piata a unui activ, sau determinarea pretului bunurilor / serviciilor livrate/prestate catre o entitate afiliata;
- este in curs de desfasurare o procedura de administrare a creantelor fiscale, administrativa, judiciara sau o cercetare de natura penala sau documentatia depusa contine informatii incorecte sau ascund o alta situatie de fapt;
- situatia fiscala de fapt viitoare prezentata in cerere este similara unei situatii care a facut obiectul unei inspectii fiscale sau se incadreaza in categoria tranzactiilor care nu au un scop economic, etc.
Anterior emiterii solutiei fiscale (care se aproba prin ordin al ministrului finantelor) organul fiscal comunica solicitantului proiectul solutiei, in vederea formularii unui punct de vedere, iar solicitantul, daca nu este de acord cu solutia emisa, transmite organului fiscal o notificare, in termen de 30 de zile.
Solutia fiscala pentru care contribuabilul a transmis o notificare, nu produce niciun efect juridic.
Prin emiterea solutiilor fiscale individuale anticipate, contribuabilii pot obtine certitudine fiscala si clarificari cu privire la tratamentul fiscal aplicabil tranzactiilor sau evenimentelor planificate in viitor.
Aceasta poate contribui la evitarea ambiguitatilor sau interpretarilor neclare ale legislatiei fiscale si poate oferi o cale sigura de respectare a obligatiilor fiscale.
Dar, pentru a beneficia de aceste clarificari, contribuabilii trebuie sa plateasca o taxa de emitere a solutiei fiscale:
- 5.000 euro pentru contribuabilii mari si contribuabilii nerezidenti.
- 3.000 euro pentru celelalte categorii de contribuabili.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre modificari fiscale
Stabilirea din oficiu a TVA datorata de catre persoanele impozabile care aveau obligatia depunerii D311 si care nu si-au indeplinit aceasta obligatie
de
Profeanu Laura
11 Mai 2024
ANAF se pregateste sa implementeze noi masuri de monitorizare si impunere din oficiu a TVA pentru contribuabilii care nu isi indeplinesc obligatiile legale privind TVA in perioada in care sunt declarati inactivi sau in perioada in care le este anulat codul de TVA, conform art. 11 alin. 6 si 8 din Codul fiscal.
Conform art. 324 alin. 10) lit. a) si b) din Codul fiscal, persoanele impozabile al ...
Modificari importante privind deducerea TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare
de
Profeanu Laura
27 Apr 2024
In contextul adoptarii generalizate a sistemului e-Factura, Ministerul Finantelor propune eliminarea posibilitatii deducerii TVA din facturile emise pe numele salariatilor aflati in deplasare.
In acest sens, un proiect de Hotarare de Guvern initiat recent de Ministerul Finantelor, propune abrogarea alineatului 7) de la pct. 69 din Normele metodologice, care prevede ca o ...
Modificari privind ajustarea bazei de impozitare, in vigoare cu 08 martie 2024
de
Profeanu Laura
12 Mar 2024
Pe 8 martie 2024, Codul fiscal a fost modificat in privinta ajustarii bazei de impozitare pentru TVA, in contextul reducerilor de pret acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. Aceste schimbari reflecta o incercare de a alinia legislatia fiscala nationala cu cea a Uniunii Europene si jurisprudenta Curtii de Justitie a UE.
Inainte de aceasta actualizare, ajustarea bazei de ...
20Ian2024
Contract de inchiriere spatiu cu doi coproprietari (soti)
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 20 Ian 2024
Intrebare: Am inchiriat un spatiu si pe contractul de inchiriere apar ambii soti proprietari, cu cota parte de 50%. Prin prisma modificarilor din 2024 privind impozitul cu retinere la sursa, cum ar trebui sa procedez, sa impozitez suma virata lunar si apoi, sa declar la sfarsitul anului in D205 ambii soti, impartind venitul si impozitul la 2? Virarea venitului din chirie il fac intr-un singur cont comunicat ...
08Dec2023
Conditii 2024 pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderii
de
Alexandru Palaghia
valabil la 08 Dec 2023
Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca incepand cu anul 2024, pentru a ramane platitor impozit pe venit microintreprindere mai este conditionat de angajarea unei persoane? Cifra de afaceri la sfarsitul anului 2023 este 50,000 euro.
09Dec2023
Compensare intre drepturi si obligatii
de
Profeanu Laura
valabil la 09 Dec 2023
Intrebare: O microintreprindere care aplica sistemul de TVA la incasare doreste sa ofere sub forma de dividende un birou (amenajat ca locuinta) impreuna cu parcarea subterana catre asociatul unic. Biroul a fost achizitionat impreuna cu parcarea subterana in ian. 2022 prin taxare inversa, iar livrarea catre asociat se doreste cu TVA de 5% ca parte a politicii sociale. Pasii pe care dorim sa ii urmam sunt in ...
Vezi toate studiile de caz despre modificari fiscale keyboard_double_arrow_right