Split TVA – ce facilitati au cei ce opteaza pentru aplicarea sistemului si cum mai pot renunta ulterior?
01 Mai 2018
Incepand cu 01 martie 2018 anumiti contribuabili aplica mecanismul platii defalcate a TVA, fie prin efectul legii, fie prin optiune.
Sunt obligate sa aplice acest sistem persoanele impozabile si institutiile publice inregistrate inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
1. inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedura fiscala, neachitate in termen de 60 de zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;
2. se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
Si in anul 2018 se acorda facilitati fiscale pentru cei ce opteaza pentru aplicarea acestui sistem, sub forma reducerii cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul. Aceasta facilitate se aplica si pentru persoanele care au optat pentru aplicarea mecanismului platilor defalcate a TVA in anul 2017, pe toata perioada in care aplica sistemul.
Daca nu se afla in niciuna dintre situatiile ce impun aplicarea obligatorie a sistemului, persoanele care opteaza pentru Split TVA pot renunta la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA la sfarsitul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la data la care au fost inscrisi in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA. In acest sens vor depune notificarea la organul fiscal competent – formular 086 Notificare privind aplicarea/renuntarea la aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA . Radierea din Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii notificarii iar mecanismul platii defalcate a TVA nu se mai aplica incepand cu data radierii din registru.
Astfel, persoanele care opteaza pentru Split TVA in cursul anului 2018 vor putea sa renunte la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA la sfarsitul anul 2019. In toata perioada in care aplica sistemul aceste persoane vor beneficia de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre Split TVA
Split TVA va fi abrogat de la 01 februarie 2020!
de
Portal Codul Fiscal
24 Dec 2019
In Monitorul Oficial nr. 1031 din 23/12/2019 a fost publicata O.U.G. nr. 78/2019 privind modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri in domeniul agriculturii, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare.
Prin acest act normativ se abroga prevederile O.U.G. nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA incepand cu data de 01 februarie 2020.
Pana la data ...
Iun012019
Split TVA, incetarea aplicarii sistemului
de
Amelia Dumitras
valabil la 01 Iun 2019
Intrebare: Referitor la iesirea de la Split TVA: plata defalcata nu se mai efectueaza incepand cu data publicarii datei radierii in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA si in cazul facturilor primite inainte de aceasta data? Valoarea TVA din incasari facturi nu se mai vireaza in contul de TVA, incepand cu data radierii si in cazul facturilor emise inainte de aceasta data? Soldul contului ...
Mai162019
Furnizor in insolventa. Deducerea TVA si a cheltuielii
de
Otilia Roman
valabil la 16 Mai 2019
Intrebare: Cum se trateaza o factura primita de la un furnizor de servicii pe care apare mentiunea "in insolventa"?
Se poate deduce TVA-ul aferent? Se aplica split TVA? Daca i se anuleaza codul de TVA de catre ANAF, cum stiu acest lucru si cum deduc TVA-ul in acest caz? Este deductibila cheltuiala?
Ian192019
Split TVA. Tratament plati efectuate de institutii publice
de
Ionut Jinga
valabil la 19 Ian 2019
Intrebare: O firma platitoare de TVA aplica split TVA si are clienti bugetari pe care ii incaseaza prin Trezorerie. Este necesar un cont bancar separat pentru incasarea TVA-ului?
Split TVA - ANAF a stabilit operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA
de
Portal Codul Fiscal
10 Ian 2019
Prin O.A.N.A.F. nr. 3.040/2018 publicat in M.OF. nr. 1069 din data de 18.12.2018 s-au stabilit operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA.
Ordinul stabileste urmatoarele operatiuni care dau dreptul la debitarea contului de TVA:
- infiintarea popririi asupra disponibilitatilor banesti, de catre organele de ...
Nov232018
Pierderea valabilitatii esalonarii la plata. Procedura split TVA
de
Ionut Jinga
valabil la 23 Nov 2018
Intrebare: Care este data de la care o societate comerciala platitoare de TVA, care a pierdut o esalonare pentru plata debitelor din TVA, aplica TVA split? Ce trebuie sa faca societatea fiscal, declarativ, contabil?
Vezi toate studiile de caz despre Split TVA keyboard_double_arrow_right