Stabilirea bazei de impozitare prin estimare

28 Apr 2024
In cadrul sistemului fiscal din Romania, Codul de Procedura Fiscala reglementeaza diverse aspecte legate de colectarea si administrarea taxelor si impozitelor, inclusiv pentru situatiile care permit organelor fiscale sa stabileasca baza de impozitare a contribuabililor prin metode de estimare. Acest mecanism reglementat de art. 106 din Codul de procedura fiscala, este util in situatiile in care nu se pot determina clar obligatiile fiscale datorate de contribuabili, din cauza lipsei sau inexactitatii informatiilor.
Dreptul la estimare
Organele fiscale au dreptul sa stabileasca baza de impozitare si creanta fiscala asociata printr-o "estimare rezonabila" atunci cand situatia fiscala corecta nu poate fi determinata direct. Estimarea se face folosind diverse probe si mijloace de proba legal acceptate, care asigura flexibilitatea necesara in administrarea justa a impozitelor.
Estimarea se aplica in anumite conditii, cum ar fi:
Nedepunerea declaratiei de impunere da dreptul organului fiscal sa procedeze la stabilirea din oficiu a creantelor fiscale prin decizie de impunere. Stabilirea din oficiu nu se poate face inainte de implinirea unui termen de 15 zile de la instiintarea privind depasirea termenului legal de depunere a declaratiei. Aceste prevederi nu sunt aplicabile dupa inceperea inspectiei fiscale pentru obligatiile fiscale nedeclarate.
In instiintare, organul fiscal informeaza platitorul cu privire la consecintele nedepunerii declaratiei de impunere. Stabilirea din oficiu a creantei fiscale se face prin estimarea bazei de impozitare, ori de cate ori informatiile detinute de organul fiscal nu permit estimarea bazei de impozitare.
b) Situatiile in care organul fiscal identifica erori, omisiuni sau absenta completa a evidentelor contabile si fiscale:
In situatia in care organul fiscal nu poate determina situatia fiscala corecta si constata ca evidentele contabile sau fiscale ori declaratiile fiscale sau documentele si informatiile prezentate in cursul controlului fiscal sunt incorecte, incomplete, precum si in situatia in care acestea nu exista ori nu sunt puse la dispozitia organelor fiscal, se aplica metodele estimarii.
Metodele de estimare
Organul fiscal trebuie sa identifice cele mai relevante elemente care reflecta situatia fiscala reala si sa le documenteze in mod clar in actul de impunere, inclusiv motivele si criteriile de estimare utilizate.
Metodele de estimare sunt stabilite prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 3389/2011 privind stabilirea prin estimare a bazei de impunere, iar sumele estimate sunt supuse verificarii ulterioare, cu exceptia celor stabilite in cadrul inspectiilor fiscale.
Potrivit art. 1 alin. 3 din Ordinul nr. 3389/2011, stabilirea bazei de impunere se va face prin estimarea atat a veniturilor, cat si a cheltuielilor aferente acestora.
1. Metoda sursei si cheltuirii fondurilor
Aceasta metoda presupune o analiza a modului in care contribuabilul a generat si utilizat resursele financiare. Pentru estimarea bazei de impunere atat din surse impozabile, cat si din cele neimpozabile se au in vedere fluxurile de numerar. Prin urmarirea fluxurilor de numerar, veniturilor si cheltuielilor, organul fiscal poate determina discrepante intre veniturile raportate si cheltuielile efectuate, indicand posibile venituri nedeclarate. Orice cheltuiala care excedeaza valorii declarate a veniturilor, poate reprezenta venit impozabil nedeclarat.
2. Metoda fluxurilor de trezorerie
Analiza conturilor bancare si a fluxurilor de numerar ajuta la identificarea surselor de venit si a modului in care acestea sunt utilizate. Acest proces include ajustari pentru veniturile neimpozabile si cheltuielile achitate, oferind o perspectiva asupra activitatii economice reale a contribuabilului fata de cea declarata. Fluxurile de trezorerie pot furniza indicii pentru a descoperi venituri nedeclarate, pornindu-se de la analiza valorii si frecventei depunerilor in conturile bancare si a surselor acestora, indicand fie o diminuare a venitului declarat, fie o majorare a cheltuielilor declarate, fie o combinare a celor doua.
3. Metoda Marjei
Utilizand date specifice domeniului sau activitatii, aceasta metoda aplica procente de marja la vanzarile sau costurile de vanzare raportate pentru a estima venitul real. Este utila in domenii unde exista standarde bine stabilite de rentabilitate, permitand compararea performantei contribuabilului cu media industriei.
4. Metoda produsului/serviciului si a volumului
Se concentreaza pe numarul de produse sau servicii comercializate si volumul activitatii. Prin aplicarea preturilor unitare standard la volumul estimat de activitate, se poate determina venitul brut posibil, ajutand la identificarea veniturilor care nu au fost inregistrate in mod corespunzator in documentele contabile.
5. Metoda patrimoniului net
Evaluand variatiile patrimoniului net ale contribuabilului pe parcursul unei perioade, aceasta metoda poate releva cresteri ale valorii nete care nu sunt justificate de veniturile raportate. Ajustarile pentru cheltuieli nedeductibile si venituri neimpozabile permit determinarea unei baze de impozitare mai apropiate de realitatea economica a contribuabilului.
Concluzii
Fiecare dintre aceste metode are rolul sau distinct in procesul de estimare a bazei de impozitare, iar alegerea metodei adecvate depinde de specificul si complexitatea situatiei fiscale a fiecarui contribuabil. Prin aplicarea judicioasa a acestor metode, autoritatile fiscale pot asigura o mai buna conformitate fiscala si o colectare eficienta a veniturilor statului, protejand totodata integritatea si echitatea sistemului fiscal.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre baza de impozitare
Apr012025
Factura dobanzi interziere
de
Elena Garofil
valabil la 01 Apr 2025
Intrebare:
Am o factura emisa catre un client. Dupa un an, am reusit sa ajungem la un acord cu el sa ne plateasca factura dobanzi de intarziere. In ce baza plateste dobanzile catre firma mea? Sunt obligata sa i fac factura pe valoarea dobanzii? NU sunt platitoare de TVA.
Feb262025
Regim TVA pentru bonus primit ulterior achizitiei intracomunitare in cadrul operatiunii triunghiulare
de
Amelia Dumitras
valabil la 26 Feb 2025
Intrebare:
Societatea A - Romania
Societatea B - Italia
Societatea C - Austria
Soc A cumpara de la soc B si marfa se transporta direct la soc C; tranzactia este triunghiulara din punct de vedrere TVA in anul 2024.
Ce fel de tranzactie este daca:
- soc A primeste un bonus (asa scrie pe factura, in baza contractului) din partea soc B in ianuarie 2025;
- factura primita de soc A este cu minus ...
Feb132025
TVA ambalaje returnabile
de
Gina Popescu
valabil la 13 Feb 2025
Intrebare:
Avand in vedere contradictia unor articole legate de tratamentul fiscal al ambalajelor returnabile cu privire la TVA, rog sa ne comunicati daca aceste ambalaje intra in sfera TVA, aceste tranzactii sunt raportate la nivel decont 300 si 394. Daca da, unde si rog si un temei legal. Multumesc!
Ian142025
Aplicare sistem impunere venituri microintreprindere in 2025
de
Alexandru Palaghia
valabil la 14 Ian 2025
Intrebare:
Avand in vedere noile prevederi ale OUG 156/31.12.2024 va rugam frumos, in ceea ce priveste societatile cu COD CAEN 7022 Activitati de consultanta pentru afaceri si management, sa ne transmiteti daca pot reveni/aplica regimul de impozitare microintreprinderi avand in vedere ca la 31.12.2024 indeplinesc conditiile, dar pe parcursul anului fiscal 2023 au mai fost platitor de impozit pe venit ...
Dec202024
Ajustarea bazei TVA si exigibilitatea taxei
de
Alexandru Palaghia
valabil la 20 Dec 2024
Intrebare:
Societate comerciala, cu domeniu agricultura, face contract TRADE IN pentru un utilaj, in data de 27.11.2024, in 29.11.2024 se face act aditional de anulare a contractului TRADE IN, intru cat nu se mai poate realiza tranzactia. Scopul era sa dea utilajul defect, si sa ia unul nou. In data de 29.11.2024 se intocmise si se transmisese deja in SPV factura privind utilajul, iar in 02.12.2024 s-a ...
Sep202024
Baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare
de
Profeanu Laura
valabil la 20 Sep 2024
Intrebare:
Pe o factura de achizitii intracomunitare ni s-au facturat si serviciile de transport.
In cadrul declaratiei 390 trebuie sa declar contravaloarea transportului la servicii sau includ transportul in valoarea bunurilor asa cum inregistrez in contabilitate?
Vezi toate studiile de caz despre baza de impozitare keyboard_double_arrow_right