Stabilirea din oficiu a creantelor fiscale ca urmare a nedepunerii Declaratiei de impunere
09 Sep 2019
Conform Codului de procedura fiscala nedepunerea declaratiei de impunere da dreptul organului fiscal sa procedeze la stabilirea din oficiu a creantelor fiscale prin decizie de impunere. Totusi, stabilirea din oficiu nu se poate face inainte de implinirea unui termen de 15 zile de la instiintarea contribuabilului/platitorului privind depasirea termenului legal de depunere a Declaratiei de impunere.
Stabilirea din oficiu a creantei fiscale se face prin estimarea bazei de impozitare. Organul fiscal stabileste baza de impozitare si creanta fiscala aferenta prin estimarea rezonabila a bazei de impozitare, folosind orice proba si mijloc de proba prevazute de lege, ori de cate ori acesta nu poate determina situatia fiscala corecta.
In situatiile in care, potrivit legii, organul fiscal este indreptatit sa stabileasca prin estimare bazele de impozitare, acesta identifica acele elemente care sunt cele mai apropiate situatiei de fapt fiscale. Organul fiscal are obligatia mentionarii in actul de impunere a motivelor de fapt si a temeiului de drept care au determinat folosirea estimarii, precum si a criteriilor de estimare.
In cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central si in scopul stabilirii prin estimare a bazei de impozitare, organul fiscal poate folosi metode de stabilire prin estimare a bazelor de impozitare, aprobate prin ordin al presedintelui ANAF.
Spre exemplu, pentru impunerea din oficiu a veniturilor realizate de persoanele fizice in anii 2016 si 2017 se aplica Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice:
- Prin O.A.N.A.F. nr.1.869/2018 in cuprinsul careia se regasesc prevederi privind estimarea bazei de impozitare.
- Prin O.A.N.A.F. nr. 962/2016 a fost aprobata Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.
Contribuabilul/Platitorul poate depune Declaratia de impunere pentru creantele fiscale ce au format obiectul deciziei de impunere din oficiu in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei, sub sanctiunea decaderii, chiar daca acest termen se implineste dupa implinirea termenului de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili creante fiscale. Decizia de impunere se anuleaza de organul fiscal la data depunerii Declaratiei de impunere. In cazul in care se depune Declaratia de impunere dupa implinirea termenului de prescriptie, de la data depunerii declaratiei incepe sa curga un nou termen de prescriptie.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre declaratie de impunere
Impunerea din oficiu a veniturilor realizate de persoanele fizice in anii 2016 si 2017
de
Portal Codul Fiscal
13 Aug 2018
Prin OANAF 1869/2018 publicat in M.Of nr. 701 din 10 august 2018 a fost aprobata Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice. Procedura se aplica pentru impunerea din oficiu a veniturilor realizate de persoanele fizice in anii 2016 si 2017.
In conformitate cu prevederile art. 107 din Codul de procedura fiscala nedepunerea declaratiei de impunere ...
Ian112018
Calcul eronat impozit pe profit. Depunere declaratii rectificative
de
Elena Garofil
valabil la 11 Ian 2018
Intrebare: In anul 2015 s-a calculat si declarat impozitul pe profit de plata necorespunzator, motivul fiind aplicarea eronata a facilitatii privind scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit.
Aceasta eroare s-a produs pentru primele 3 trimestre ale anului 2015, si, implicit, in declaratia anuala pentru anul 2015.
Cum se procedeaza pentru rectificarea impozitului pe profit trimestrial si ...
Oct152017
Rectificare declaratie 101. Termenul de calcul al accesoriilor
de
Irina Dumitrescu
valabil la 15 Oct 2017
Intrebare: Codul de procedura fiscala prevede:
Art. 156: Termenele de plata
(4) In cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central, pentru diferentele de obligatii fiscale principale stabilite de contribuabil platitor prin declaratii fiscale rectificative, termenul de plata al diferentelor este data depunerii declaratiei rectificative la organul fiscal.
Societatea a omis inregistrarea ...
Oct062017
Control antifrauda. Obligatii suplimentare de plata. Inregistrari contabile
de
Irina Dumitrescu
valabil la 06 Oct 2017
Intrebare: In mai 2017, am avut un control de la Antifrauda legat de niste operatiuni din 2016. In urma acestui control, s-au stabilit urmatoarele: impozit pe profit in valoare de 40.000 de lei si TVA de 32.000 lei. Tin sa mentionez ca in perioada controlata eram platitori de impozit pe venitul microintreprinderilor. Am devenit platitori de impozit pe profit in octombrie 2016 pana in ianuarie 2017. Perioada ...
Apr292017
Investitii la bun imobil preluat in comodat. Tratament fiscal TVA si impozit pe profit
de
Amelia Dumitras
valabil la 29 Apr 2017
Intrebare: SC A SRL, cu sediul in Rm Valcea, a preluat in folosinta gratuita in baza unui contract de comodat pe o perioada de 20 de ani o constructie la gri (fara tamplarie interioara, fara zugraveli, fara gresie, faianta, fara instalatii sanitare si electrice), proprietate a asociatilor persoane fizice, in vederea amenajarii si functionarii acesteia ca pensiune turistica .
Contractul prevede ca toate ...
Apr102017
Recalculare impozit cladiri in cursul exercitiului
de
Elena Ionescu
valabil la 10 Apr 2017
Intrebare: Suntem persoana juridica si detinem imobile pe care le inchiriem. La 31.03.2016 aveam un apartament cu destinatie rezidentiala pe care l-am inchiriat unei firme, de aceea am bifat pe declaratie ca are destinatie nerezidentiala. Pe 29 .03.2017 am fost anuntati ca firma respectiva doreste sa plece incepand cu 01.04.2017. Noi am platit pe 30 .03.2017 impozitul pe cladiri pentru primul semestru cu ...
Vezi toate studiile de caz despre declaratie de impunere keyboard_double_arrow_right