Stabilirea din oficiu a TVA datorata de catre persoanele impozabile care aveau obligatia depunerii D311 si care nu si-au indeplinit aceasta obligatie

11 Mai 2024
ANAF se pregateste sa implementeze noi masuri de monitorizare si impunere din oficiu a TVA pentru contribuabilii care nu isi indeplinesc obligatiile legale privind TVA in perioada in care sunt declarati inactivi sau in perioada in care le este anulat codul de TVA, conform art. 11 alin. 6 si 8 din Codul fiscal.
Conform art. 324 alin. 10) lit. a) si b) din Codul fiscal, persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat, trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata (D 311) care trebuie platita, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA, respectiv:
a) taxa colectata care trebuie platita de catre contribuabilii inactivi sau carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, efectuate in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA;
b) taxa colectata care trebuie platita pentru livrari de bunuri/prestari de servicii, efectuate inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare, dar a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA.
In acest sens, prin sistemele e-Factura si e-Case de marcat, ANAF intentioneaza sa foloseasca digitalizarea pentru a identifica mai eficient contribuabilii care nu depun declaratia 311, necesara pentru inregistrarea colectarilor si platilor de TVA.
Detalii ale procedurii propuse:
Sub noile reglementari, ANAF va putea impune TVA din oficiu pentru fiecare perioada fiscala neinregistrata, proces care va fi insa sub rezerva unei verificari ulterioare. In prezent, astfel de masuri sunt posibile doar dupa efectuarea unui control fiscal. Procedura nu se va aplica perioadelor fiscale care sunt deja subiectul unei inspectii fiscale sau a unei verificari documentare.
Utilizarea informatiilor din sistemele e-Factura si e-Case de Marcat:
Atat RO e-Factura, cat si RO e-Case de marcat electronice, ofera informatii valoroase despre tranzactiile realizate de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA, dar si de cele neinregistrate. Exploatarea acestor date va permite identificarea rapida a celor care emit facturi sau bonuri fiscale in perioadele cand codul de TVA este anulat, fara a indeplini obligatiile de raportare prin formularul 311.
Ca urmare a utilizarii sistemului informatic de interes strategic national (S.I.I.S.N.) si a modulelor de valorificare, compartimentul de specialitate acceseaza Lista persoanelor impozabile care aveau obligatia depunerii declaratiei 311 si care nu si-au indeplinit aceasta obligatie. Lista se genereaza si se acceseaza lunar si cuprinde persoanele impozabile care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata,
- in perioada in care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata, au efectuat livrari de bunuri/prestari de servicii taxabile in Romania si
- nu au depus declaratiile 311 pentru perioadele in care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata.
Pasii prevazuti in procedura de impunere din oficiu:
Procedura include mai multi pasi inainte de a ajunge la impunerea efectiva din oficiu, oferind contribuabililor mai multe oportunitati de a se conforma. In acest sens, prin proiectul de ordin se propune aprobarea modelului si continutul urmatoarelor formulare care vizeaza persoanele impozabile prevazute la art.11 alin. (6) si alin. (8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
a) Notificare privind nedeclararea TVA (termen de conformare de 20 zile de la primirea notificarii);
b) Invitatie privind exercitarea dreptului de a fi ascultat, in cazul neprezentarii la primul termen stabilit de organul fiscal in vederea audierii (termen 7 zile pentru prezentare la sediul unitatii fiscale, in vederea audierii - acesta fiind cel de-al doilea termen consecutiv);
c) Referat privind impunerea din oficiu a TVA (ca urmare a emiterii Deciziei de impunere din oficiu);
d) Decizie de impunere din oficiu a TVA (va cuprinde: perioada de raportare pentru care s-a stabilit din oficiu TVA, Baza impozabila, cuantum TVA de plata stabilita din oficiu);
e) Decizie de anulare a deciziei de impunere din oficiu a taxei pe valoarea adaugata.
TVA stabilita din oficiu de organul fiscal se va plati in functie de data comunicarii deciziei de impunere, astfel:
- daca data comunicarii va fi cuprinsa in intervalul 1 - 15 din luna, termenul de plata va fi pana la data de 5 a lunii urmatoare;
- daca data comunicarii va fi cuprinsa in intervalul 16 - 31 din luna, termenul de plata va fi pana la data de 20 a lunii urmatoare. Pentru neplata la termenele de plata scadente prevazute de lege a obligatiilor fiscal, organul fisal va calcula obligatii fiscale accesorii.
Concluzie:
Proiectul de ordin este un pas important in adaptarea proceselor fiscale la era digitala si reflecta eforturile ANAF de a asigura conformitatea fiscala. Contribuabilii trebuie sa fie vigilenti si sa se asigure ca isi indeplinesc obligatiile fiscale, in special in perioadele de anulare a codului de TVA, pentru a evita penalitatile asociate cu impunerile din oficiu.
Pentru a intra in vigoare, acest proiect de ordin trebuie sa fie aprobat de catre Presedintele ANAF si publicat in Monitorul oficial.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre tva
Apr022025
Reactivare cod de tva anulat. Emitere facturi de corectie
de
Vera Constantin
valabil la 02 Apr 2025
Intrebare:
SC X a avut in perioada 2019-2024 codul de tva anulat.
In luna iunie 2024 a redobandit codul de tva, unul dintre clientii colaboratori doreste stornarea facturilor din acea perioada pentru a deduce tva-ul inscris si platit de societatea X, prin declaratia 311.
Intrebare: existand un nr. de 15 facturi emise catre acest client putem sa facem factura cu plus si factura cu minus gen-factura ...
Apr022025
Distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile
de
Profeanu Laura
valabil la 02 Apr 2025
Intrebare:
O societate se lichideaza voluntar cu distribuire de bunuri prin ONRC. Avem de distribuit: teren 1.170.000 lei, cladire -891.000 lei (107.104 lei).
Ce document intocmesc pentru iesirea bunurilor din societate? Care este valoarea cu care ies bunurile? Ce impozite si taxe trebuie avute in vedere la iesirea acestor bunuri?
Apr022025
Achizitii intracomunitare de bunuri
de
Profeanu Laura
valabil la 02 Apr 2025
Intrebare:
Daca s-a achizitionat o carte din Olanda si nu s-a furnizat codul de inregistrare in scopuri de TVA si frunizorul din Olanda a emis deci o factura cu TVA, va rog sa ne spuneti:
1. Mai inregistram taxare inversa sau trecem tot costul direct pe cheltuiala fara sa mai inreg TVA?
2. Se mai declara ca achizitie intracomunitara prin D390?
Apr022025
Obligatiile fiscale si declarative in cazul inchirierii de personal intr-o tara din UE
de
Vera Constantin
valabil la 02 Apr 2025
Intrebare:
Societatea noastra, platitoare de TVA, cu sediul in Romania, inchiriaza personal intr-o tara din UE. Suntem obligati sa ne deschidem reprezentant fiscal in acea tara. Cine intocmeste factura, noi sau reprezentantul nostru fiscal? Ce obligatii declarative avem in Romania? Multumesc!
Apr022025
Factura achizitie non-UE cu TVA
de
Gina Popescu
valabil la 02 Apr 2025
Intrebare:
Am o factura din Statele Unite cu cod tva oss (EU OSS VAT EU372045196), emisa pentru o societate din Romania, platitoare de TVA, care are la randul ei cod oss. Factura este emisa cu TVA 19%. In mod normal ar trebui sa o tratez ca livrare intracomunitara cu taxare inversa, dar am o problema cu tva existent pe factura. Nu ar fi trebuit sa fie 0?
Apr012025
Regim TVA livrare constructii vechi
de
Profeanu Laura
valabil la 01 Apr 2025
Intrebare:
O firma platitoare de TVA, a achizitionat in regim de taxare inversa un imobil nou in anul 2022. In anul 2025 se decide vanzarea acestui imobil catre o persoana fizica afiliata.
In acest caz care va fi regimul tva, se va vinde cu tva sau fara?
Daca se va vinde fara tva, este necesara ajustarea tva?
Vezi toate studiile de caz despre tva keyboard_double_arrow_right