Stabilirea rezidentei fiscale in Romania pentru o persoana juridica straina

ANAF a publicat recent un Ghid privind stabilirea rezidentei fiscale in Romania pentru persoanele juridice straine, un document util in contextul actual al investitiilor si activitatilor transfrontaliere.
Cine este considerat rezident fiscal in Romania?
Potrivit art. 7 punctul 18) din Codul fiscal, o persoana juridica straina este considerata rezidenta fiscal in Romania daca locul conducerii efective se afla pe teritoriul tarii noastre. Acest criteriu este decisiv si se refera la locul in care se iau deciziile economico-strategice si unde activitatea are o substanta economica reala.
- deciziile importante privind activitatea persoanei juridice straine sunt luate in Romania, de catre membri ai consiliului de administratie sau directori executivi;
- cel putin jumatate dintre acesti membri sunt rezidenti romani.
Daca exista o suprapunere intre doua state care considera aceeasi entitate ca fiind rezidenta, se aplica regulile prevazute de conventiile de evitare a dublei impuneri.
Primul pas: completarea chestionarului
Pentru a stabili in mod oficial rezidenta fiscala, persoana juridica straina trebuie sa completeze un formular special, denumit: „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei juridice straine cu locul conducerii efective in Romania” disponibil pe site-ul ANAF, sectiunea „Toate formularele, cu explicatii”.
Formularul (prevazut la art. 1 lit. a) din Ordinul MF nr. 577/2021 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenta in Romania a persoanelor juridice straine) transmis de solicitant prin mijloace electronice de transmitere la distanta, se depune in format PDF cu XML atasat, la care se anexeaza o arhiva ZIP, care nu poate depasi 5 MB si care contine documentele prevazute la art. 8 indice 1 alin. 2) din Codul fiscal, in formatele "PDF", "JPEG" sau "TIFF".
Formularul poate fi depus si la registratura organului fiscal central competent, sau prin posta, cu confirmare de primire.
Ce documente trebuie anexate?
La chestionar trebuie atasate mai multe documente justificative, in copie legalizata si insotite de traduceri autorizate:
- decizia actionarilor sau administratorilor privind stabilirea conducerii in Romania;
- actul constitutiv actualizat;
- extras de la registrul comertului din statul de inregistrare, care sa evidentieze actionariatul;
- dovada utilizarii unui spatiu in Romania unde se exercita conducerea efectiva;
- contractele cu directorii executivi sau membrii consiliului de administratie care activeaza din Romania.
Ce urmeaza dupa depunerea chestionarului?
ANAF analizeaza situatia concreta si transmite, in termen de 30 de zile, o notificare prin care confirma sau respinge calitatea de rezident fiscal al entitatii straine. Daca intre timp apar modificari in informatiile declarate, se va depune un chestionar rectificativ.
Obligatia de inregistrare fiscala
Daca ANAF confirma statutul de rezident fiscal, persoana juridica straina trebuie sa se inregistreze fiscal in termen de 30 de zile, prin formularul 016 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania. Inregistrarea se poate face direct sau prin imputernicit.
De la data inregistrarii, entitatea este tratata ca rezident fiscal roman.
Alte obligatii care decurg din acest statut
O persoana juridica straina considerata rezidenta fiscal in Romania trebuie:
- sa tina evidenta contabila conform legislatiei romane;
- sa intocmeasca situatii financiare conform legislatiei din Romania;
- sa pastreze documentele interne ale conducerii (procese-verbale, hotarari etc.);
- sa se inregistreze ca platitor de impozit pe profit;
- sa mentina rezidenta in Romania cel putin un an fiscal.
Atentie la aranjamentele artificiale!
ANAF atrage atentia ca nu se accepta folosirea artificiala a conceptului de rezidenta in Romania doar pentru obtinerea unui regim fiscal mai favorabil. Rezidenta trebuie sa reflecte o realitate economica si nu trebuie sa genereze riscuri de neimpozitare.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!