Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit. Situatii de reducere a normei
29 Apr 2024
In sistemul fiscal romanesc, veniturile din activitati independente pot fi supuse unei metode de calcul speciala pentru determinarea venitului net anual. Aceasta metoda se bazeaza pe utilizarea normelor de venit, conform art. 69 din Codul Fiscal. Acest sistem simplificat este destinat anumitor categorii de contribuabili si anumitor activitati (productie, comert si prestari servicii cuprinse in nomenclatorul elaborat de Ministerul Finantelor Publice) facilitand astfel administrarea fiscala si reducand sarcina contabila pentru micile afaceri. Normele de venit sunt stabilite de catre Directiile generale regionale ale finantelor publice si sunt publicate anual, in cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza a se aplica.
Ce sunt normele de venit?
Normele de venit reprezinta valori forfetare stabilite de autoritati pentru a calcula venitul net anual al celor care desfasoara activitati independente, cu exceptia profesiilor liberale.
Potrivit art. 67 alin. 2 din Codul fiscal, constituie venituri din profesii liberale veniturile obtinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective.
In categoria venituri din profesii liberale sunt cuprinse veniturile obtinute de catre: medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi, precum si alte persoane fizice cu profesii reglementate in conditiile legii si a indeplinirii a cel putin 4 din criteriile prevazute la art. 7 pct. 3 din Codul fiscal:
1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii;
Criterii si metodologia de stabilire a normei de venit
Norma de venit nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, inmultit cu 12.
In luna aprilie 2024, salariul minim pe economie este de 3.300 lei, prin urmare venitul net anual calculat pe baza normelor de venit, nu poate fi mai mic decat acest salariu inmultit cu 12. Asadar, venitul net anual minim garantat in plata este de 39.600 lei (3.300 lei x 12 luni). Aceasta suma reprezinta pragul minim de venit anual impozabil pe care un contribuabil il poate declara in cazul activitatilor independente care sunt impozitate pe baza normelor de venit.
Obligatiile contribuabililor
Persoanele care realizeaza venituri pe baza normelor de venit sunt scutite de la anumite obligatii contabile, avand insa obligatia de a completa partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala. In plus, daca venitul brut anual depaseste echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, persoana este obligata sa determine venitul net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, incepand cu anul fiscal urmator. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de BNR, la sfarsitul anului fiscal.
Reducerea normei de venit
La inceperea activitatii: Daca un contribuabil incepe o activitate independenta in cursul anului, norma de venit se ajusteaza proportional cu perioada de la inceputul anului fiscal pana la momentul autorizarii activitatii.
La incetarea activitatii: In cazul in care activitatea este incetata in cursul anului fiscal, la cererea contribuabilului, norma de venit se ajusteaza proportional cu perioada ramasa pana la sfarsitul anului fiscal.
Intreruperi temporare de activitate
- Cauze obiective: Pentru intreruperi temporare cauzate de accidente, spitalizare, sau alte cauze obiective (inclusiv forta majora), norma de venit se reduce proportional cu perioada in care activitatea nu a fost desfasurata. Documentele justificative in baza carora se reduc normele anuale de venit, se pastreaza la domiciliul fiscal al contribuabililor.
- Obligatii declarative: Persoana aflata in astfel de situatii trebuie sa depuna Declaratia unica in termen de 30 de zile de la eveniment, pentru recalcularea impozitului pe venit aferenta perioadei efectiv lucrate (se recalculeaza prin raportarea normei anuale de venit la 365 de zile, iar rezultatul se inmulteste cu numarul zilelor de activitate).
Contribuabili cu handicap
Venitul net pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, este redus proportional cu numarul de zile calendaristice pentru care venitul este scutit de la plata impozitului. Impozitul datorat va fi calculat pentru venitul net anual redus proportional cu numarul de zile.
Concluzie
Aceste masuri de ajustare sunt binevenite pentru o fiscalizare corecta si echitabila pentru stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit, permitand contribuabililor sa fie impozitati doar pentru perioadele in care au desfasurat activitate.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre venituri din activitati independente
Nov192024
Obligatii fiscale declarative si de plata privind veniturile din activitati independente
de
Dani Cucu
valabil la 19 Nov 2024
Intrebare:
Va rog sa imi spuneti, conform OUG 128/2024, cotele de contributii PFA pentru anul 2025, cu venituri peste 300.000 lei, sunt:
- CAS - nivelul a 24 salarii minime = 24300 lei (sal minim 4050 lei)
- CASS - nivelul a 60 salarii minime = 24300 lei
- impozit = 300000 - 24300 - 24300 = 25140 lei
Aug312024
PFA. Cumul venituri cu pensie anticipata
de
Rodica Mantescu
valabil la 31 Aug 2024
Intrebare:
Infiintez o PFA.
Sunt la pensie anticipata.
Veniturile din activitatea de PFA este posibil sa depaseasca pragul la care Codul fiscal ma obliga sa platesc CAS.
Intrebare: daca va trebui sa platesc CAS (dupa depunere declaratie unica), plata pensiei anticipate va fi oprita?
Nu depun declaratia 112.
Va rugam sa precizati baza legala, multumesc.
Aug012024
Diurna. Sportiv
de
Nicolae Liviu
valabil la 01 Aug 2024
Intrebare:
Avem cazul unui club sportiv, joaca in campionatul national, are contracte de activitate sportiva semnate atat cu spotivii cat si cu antrenorii pe baza legii sportului 69/2000.
Dorim sa stim daca pe perioada cantonamentelor de pregatire, precum si pe perioada deplasarilor pentru competitii, sportivii si antrenorii pot beneficia de diurna de deplasare si daca au dreptul, care este valoarea ...
Iul052024
Cumul pensie cu venituri din activitati independente
de
Elena Garofil
valabil la 05 Iul 2024
Intrebare:
O persoana cu statut de pensionar, care primeste pensie din sistemul public, are si activitati independente realizate prin PFA. Veniturile anuale sunt sub plafonul de 12 salarii minime.
In conditiile acestea poate sa continue activitatea independenta si sa cumuleze cu pensia de stat?
Iun182024
Obligatii fiscale declarative privind veniturile din activitati independente
de
Dani Cucu
valabil la 18 Iun 2024
Intrebare:
In cursul anului 2022 un avocat cu CAEN - ACTIVITATI JURIDICE 6910 (sistem real, individual) a fost suspendat 2 luni, intre 01.04.2022 - 01.06.2022, efectuand in aceasta perioada concediul pentru crestarea copilului. A fost emisa decizia de suspendare de la Barou, suspendarea, precum si reluarea activitatii au fost declarate la ANAF. In anul 2024 doreste sa efectueze inca odata un concediu ...
Iun112024
CAS si CASS 2024. Venituri din activitati independente si investitii
de
Florentina Buzea
valabil la 11 Iun 2024
Intrebare:
Care e baza de calcul la CAS SI CASS pentru anul 2024 pentru o persoana fizica care realizaeaza venituri: a) din activitati independente sau b) venituri din dividende si dobanzi. Pensionarii ss/sau salariatii au vreun tratament special in acest sens?
Vezi toate studiile de caz despre venituri din activitati independente keyboard_double_arrow_right