Suspendarea creantelor fiscale pe perioada rezolvarii contestatiei in instanta
Raspuns oferit deAlexandru Palaghia
Expert contabil
O societate comerciala a fost supusa verificarii fiscale in anul 2022. ANAF a calculat sarcini suplimentare pentru societate, reprezentand diferente de impozite si taxe, legate atat de impozitul pe salarii, contributii de asigurari sociale cat si impozitul pe profit. Societatea a luat decizia de a contesta legal sumele respective, in prezent dosarul aflandu-se in instanta de judecata.
In perioada celor 2 ani de la intocmirea actului de control, societatea a achitat sumele reprezentand debite curente, in contul unic, dar nu a achitat nimic din diferentele stabilite de catre organul fiscal prin decizie de modificare a bazelor impozabile.
Fata de aceasta situatie, in luna curenta, organul fiscal a transmis societatii decizie de calcul accesorii, din care rezulta ca au fost calculate penalitati de nedeclarare pentru sumele din RIF, dar si penalitati de intarziere si dobanzi atat pentru sumele stabilite suplimentar prin RIF, cat si cele declarate in perioada 2022-2024.
Fata de aceasta situatie, intrebarile noastre sunt urmatoarele:
1. Nu era sarcina organului fiscal sa transmita societatii documente din care sa rezulte modul in care a fost realizata stingerea creantelor bugetare din platile realizate de societate in contul unic?
2. Daca organul fiscal a considerat neachitate debitele curente si totodata a calculat penalitati de nedeclarare pentru obligatiile suplimentare nu ar fi trebuit sa respecte prevederile art. 181 alin. (2) Penalitatea de nedeclarare stabilita potrivit alin. (1) se reduce cu 75%, daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie:si sa comunice asta societatii? Nu ar fi trebuit sa ma instiinteze despre asta?
3. Ce argumente as putea aduce in sprijinul societatii pentru a contesta accesoriile calculate?
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro
Login utilizator
De ce sa te inregistrezi?
- 47 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 90.000 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal consultanta personalizata te costa acum doar 4 lei/zi, TVA inclusa.
- Consultanta oferita de specialistii PortalCodulFiscal.ro
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!