Suspendarea facilitatilor pentru educatie timpurie si alte masuri propuse printr-un proiect de ordonanta de urgenta
23 Mar 2021
Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost publicat un Proiect Ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal si prorogarea unor termene.
Principalele modificari propuse vizeaza:
I. Codul fiscal:
- introducerea unei reglementari privind deducerea costului de achizitie al caselor de marcat in cazul asocierilor fara personalitate juridica.
- exceptarea de la includerea in decontul de taxa a sumelor reprezentand TVA de plata cu care organul fiscal s-a inscris la masa credala, potrivit Legii nr. 85/2014.
- corelarea reglementarilor legate de declaratia recapitulativa (formular 390) cu iesirea Regatului Unit al Marii Britanii din UE si protocolul privind Irlanda de Nord. Dupa incheierea perioadei de tranzitie, toate normele Uniunii Europene in materie de TVA privind operatiunile cu bunuri (livrari de bunuri, achizitii intracomunitare de bunuri si exporturi/importuri de bunuri) vor continua sa se aplice in Irlanda de Nord ca si cand ar fi stat membru al UE. In acest sens se propune modificarea art. 325 in sensul includerii in declaratie a operatiunilor intracomunitare care implica transporturi de bunuri in/din Irlanda de Nord.
II. Impozitul specific
- proiectul propune scutirea de impozit specific, pentru anul 2021, pentru o perioada de 90 de zile calculata incepand cu data de 1 aprilie 2021.
III. Educatia timpurie
- prin acest proiect se propune suspendarea aplicarii prevederilor privind deducerea sumelor cu educatia timpurie a copiilor angajatilor (prevederile art. 25 alin. (4) lit. i1) si i2) din Codul fiscal) si a celor privind neincluderea in baza de calcul a impozitului pe salarii si contributiilor sociale obligatorii a acestor sume (art. 76 alin. (4) lit. x) si art. 142 lit. z) din Codul fiscal) incepand cu data de 1 aprilie 2021 si pana la data de 31 decembrie 2021, inclusiv. Astfel, daca proiectul va fi publicat in Monitorul Oficial, incepand cu veniturile aferente lunii aprilie 2021, pana la 01 ianuarie 2020, daca sunt acordate sume angajatilor pentru educatia timpurie a copiilor aceste sume vor intra in baza de calcul a impozitului pe salarii si a contributiilor sociale obligatorii si vor fi cheltuilei deductibile conform art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.
In aceasta perioada cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a creselor si gradinitelor aflate in administrarea contribuabililor sunt considerate cheltuieli cu deductibilitate limitata de natura celor prevazute la art. 25 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, si intra sub incidenta limitei stabilite pentru acestea, de 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
- termenul prevazut la art. XIII alin. (1) din O.U.G. nr. 48/2020 privind unele masuri financiar-fiscale cu privire la aplicarea prevederilor dispozitiilor art. XI din acelasi act normativ, cu privire la rambursarea prin deconturile cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare cu efectuarea, ulterior, a inspectiei fiscal- de la 31 martie 2021 la 31 ianuarie 2022.
- termenul pentru depunerea cererii de anulare a accesoriilor conform O.U.G. nr. 69/2020 – de la 31 martie 2021 la 31 ianuarie 2022.
- pentru solicitarea esalonarii la plata conform O.U.G. nr. 181/2020 – de la 31 martie 2021 la 30 septembrie 2021.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre educatie timpurie
Oct152024
Facilitatea privind educatia timpurie
de
Vera Constantin
valabil la 15 Oct 2024
Intrebare:
Un ascociat intr-un SRL, fiind angajat cu contract de munca, are dreptul la facilitatea pentru educatie timpurie conform legislatiei?
Multumesc!
Sep242024
Acordare indemnizatie de educatie timpurie
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 24 Sep 2024
Intrebare:
In situatia in care un salariat are 2 copii, el poate beneficia de indemnizatia de educatie timpurie de 1500 ron pentru fiecare copil in parte? Bineinteles, cu respectarea incadrarii in cei 33% si cu beneficiul acordat doar de un angajator unui singur parinte. Multumesc.
Iun212024
CIM timp partial. Educatie timpurie
de
Florentina Buzea
valabil la 21 Iun 2024
Intrebare: Un salariat cu contract de munca cu timp partial poate beneficia de banii pentru educatia timpurie, respectiv 1500 lei?
Feb192024
Educatie timpurie. Tip de societate. Declaratia 112
de
Rodica Mantescu
valabil la 19 Feb 2024
Intrebare: Orice tip de societate se poate sa acorde facilitatea de 1500 lei/copil pentru educatie? Costurile de educatie primite privat sau numai de la institutiile de stat pot fi decontate in acest caz? Care este monografia contabila pentru aceasta si se inregistreaza in D112?
Ian122024
Cheltuieli educatie timpurie
de
Elena Garofil
valabil la 12 Ian 2024
Intrebare: Care este regimul fiscal al cheltuielilor privind cresele, gradinitele si educatia timpurie?
Ian142024
Angajator microintreprindere. Sume pentru plasarea copiilor salariatilor in unitati de educatie timpurie
de
Rodica Mantescu
valabil la 14 Ian 2024
Intrebare: O SRL, platitoare de impozit pe venit microintreprindere, poate oferi salariatilor facilitatea de 1.500 lei/luna pentru angajatii care au copii inscrisi la cresa/gradinita sau doar cele platitoare de impozit pe profit? Care sunt conditiile prin care o firma poate deconta salariatilor suma de 1.500lei pt. gradinita astfel incat sa fie neimpozabile? Va rog raspuns continand baza legala si ...
Vezi toate studiile de caz despre educatie timpurie keyboard_double_arrow_right