Taxa pe stalp: ce s-a schimbat din 2025

Impozitul pe constructiile speciale, cunoscut in mediul fiscal drept „taxa pe stalp”, trece printr-o noua reforma odata cu intrarea in vigoare a OUG nr. 21/2025. Dupa ani de zile in care a fost fie suspendata, fie modificata superficial, aceasta obligatie fiscala revine cu reguli mai clare, cote diferentiate si stimulente pentru conformarea voluntara. Cele mai relevante modificari aplicabile incepand cu anul fiscal 2025 (sau anul fiscal modificat care incepe in 2025), sunt:
1. Doua cote distincte de impozitare
Spre deosebire de abordarea anterioara, care prevedea o cota unica de 1%, noul regim fiscal (art. 498 alin. 1) lit. a) si b) din Codul fiscal) instituie:
- Cota de 0,25% aplicabila constructiilor aflate in administrare, concesiune sau folosinta cu titlu gratuit, inchiriere, etc., daca acestea apartin domeniului public/privat al statului sau UAT-urilor.
Pentru aceste din urma cazuri, daca valoarea constructiei nu este mentionata in contractele existente la data de 4 aprilie 2025, proprietarii au obligatia de a o comunica pana cel tarziu la 15 mai 2025.
2. Bonificatie de 10% pentru plata anticipata
Contribuabilii care aleg sa achite impozitul pana la 25 mai (sau pana la data echivalenta din luna a cincea a anului fiscal modificat) pot beneficia de o reducere de 10%, potrivit art. 499 alin. 4 indice 1 din Codul fiscal:
Contribuabilii care declara si platesc anticipat impozitul anual pe constructii pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul, respectiv pana la data de 25 inclusiv a lunii a cincea a anului fiscal modificat pentru care se datoreaza impozitul beneficiaza de o bonificatie de 10% din valoarea impozitului.
Plata se face in doua transe, cu termene standard la:
-30 iunie (sau ultima zi a lunii a sasea a anului fiscal modificat),
-31 octombrie (sau ultima zi a lunii a zecea).
Atentie! Daca entitatea inceteaza sa mai existe in cursul anului, bonificatia se recalculeaza proportional cu perioada in care contribuabilul a fost activ.
Declaratia 100 a fost adaptata pentru raportarea taxei pe stalp, fiind modificat nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat cu pozitia 112 „Impozit pe constructii”.
3. Doar constructiile de pe teritoriul Romaniei
Textul ordonantei care a modificat Codul fiscal, clarifica explicit ca impozitul vizeaza doar constructiile situate pe teritoriul Romaniei, asa cum este acesta delimitat prin legislatia privind frontiera de stat. Prin urmare, nu intra in sfera de aplicare constructiile aflate in marea teritoriala (art. 498 alin. 1 indice 1 din Codul fiscal).
4. Reguli speciale pentru infiintari si radieri
- Contribuabilii nou-infiintati datoreaza impozitul incepand cu anul inregistrarii, calculandu-se proportional de la data de referinta (ziua 30 de la infiintare) pana la finalul anului fiscal.
- Cei care inceteaza sa existe trebuie sa recalculeze impozitul doar pentru perioada in care au fost activi, aplicand o formula zilnica.
Detaliile se regasesc la art. 498 alin. 2 indice 1) si 2 indice 2) din Codul fiscal:
(2 1) Contribuabilii care inceteaza sa existe in cursul anului recalculeaza, in mod corespunzator, impozitul pe constructii, determinat potrivit prezentului articol, aferent perioadei din anul calendaristic/anul modificat pentru care contribuabilul a existat, prin impartirea impozitului pe constructii anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei din anul calendaristic/anul modificat pentru care contribuabilul a existat.
(2 2) Contribuabilii nou-infiintati datoreaza impozit pe constructii incepand cu anul infiintarii, iar impozitul pe constructii se determina luand in considerare constructiile din patrimoniu si/sau din contractele de administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere, existente in a 30-a zi inclusiv de la data inregistrarii contribuabililor, potrivit legii, in situatia in care aceasta data nu depaseste ultima zi a anului infiintarii. In acest caz, impozitul pe constructii determinat potrivit regulilor prezentului articol se recalculeaza pentru perioada cuprinsa intre data inregistrarii contribuabililor si ultima zi inclusiv a anului calendaristic/anului modificat, in care contribuabilul s-a infiintat, prin impartirea impozitului pe constructii anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei respective.
5. An fiscal modificat? Reguli adaptate
Cei care utilizeaza un an fiscal diferit de cel calendaristic trebuie sa respecte termene noi:
- Declarare si bonificatie pana in luna a cincea a anului fiscal modificat;
- Plata in doua transe: luna a sasea si luna a zecea.
6. Fara norme metodologice, dar cu obligatii clare
Odata cu OUG 21/2025, este abrogata obligatia Ministerului Finantelor de a emite norme metodologice pana la 31 martie 2025. Totusi, Codul fiscal cuprinde deja reguli suficiente pentru aplicarea taxei, chiar daca unele nu au fost inca aliniate la noile prevederi.
Concluzie
Modificarile introduse prin OUG 21/2025 au scopul de a elimina ambiguitatile anterioare si de a responsabiliza atat detinatorii de constructii, cat si pe cei care le administreaza sau le folosesc. Prin introducerea cotelor diferentiate, a mecanismelor clare de calcul si declarare, dar si a unei bonificatii stimulative, autoritatile par sa mizeze pe o conformare voluntara mai buna in anii urmatori.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!