Termen 31 ianuarie 2024 pentru Declaratia 396: Raportarea CESOP pentru plati transfrontaliere
Declaratia informativa privind platile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plata, este reglementata prin Ordinul ANAF nr. 825/2024, care stabileste procedura de aplicare a art. 321^2 alin. (7) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum si modelul si continutul Declaratiei 396. Scopul acestei raportari este implementarea directivei CESOP (Central Electronic System of Payment Information), un instrument destinat prevenirii fraudelor de TVA in comertul online transfrontalier.
Termene de depunere
Raportarea se realizeaza trimestrial, iar pentru trimestrul al patrulea din 2024 (octombrie – decembrie), termenul-limita este 31 ianuarie 2025. Acest termen trebuie respectat, indiferent daca data coincide cu o zi lucratoare sau nelucratoare, asa cu prevede art. 321 indice 2) alin. 7) lit. b) din Codul fiscal:
Obligatiile prestatorilor de servicii de plata
Sunt prevazute la art. 321 indice 1) din Codul fiscal:
1) In cazul in care o persoana impozabila, prin utilizarea unei interfete electronice cum ar fi o piata online, o platforma, un portal sau alte mijloace similare, faciliteaza livrarea de bunuri sau prestarea de servicii catre o persoana neimpozabila din Uniunea Europeana, persoana impozabila care faciliteaza livrarea sau prestarea este obligata sa tina registre in acest sens. Registrele respective contin informatii care sa permita autoritatilor fiscale sa verifice daca TVA a fost evidentiata corect, in situatia in care livrarile sau prestarile respective sunt impozabile in Romania. In aplicarea acestor prevederi, termenul «faciliteaza» are intelesul prevazut la art. 54b din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/011:
Termenul «faciliteaza» inseamna utilizarea unei interfete electronice pentru a permite unui client si unui furnizor care ofera spre vanzare bunuri sau servicii prin intermediul interfetei electronice sa intre in contact, ceea ce conduce la o livrare de bunuri sau o prestare de servicii prin intermediul acelei interfete electronice.
Cu toate acestea, termenul «faciliteaza» nu se refera la o livrare de bunuri sau la o prestare de servicii in cazul careia sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
(a) persoana impozabila nu stabileste, in mod direct sau indirect, niciunul dintre termenele si niciuna dintre conditiile in care se efectueaza livrarea sau prestarea;
(b) persoana impozabila nu este implicata, in mod direct sau indirect, in autorizarea perceperii de la client a platii efectuate;
(c) persoana impozabila nu este implicata, in mod direct sau indirect, in comandarea sau predarea bunurilor sau in prestarea serviciilor.
(2) In aplicarea articolului 242a din Directiva 2006/112/CE, termenul «faciliteaza» nu se refera la cazurile in care o persoana impozabila furnizeaza numai oricare dintre urmatoarele:
(a) prelucrarea platilor in legatura cu livrarea de bunuri sau prestarea de servicii;
(b) listarea sau publicitatea bunurilor sau a serviciilor;
(c) redirectionarea sau transferarea clientilor catre alte interfete electronice in care sunt oferite bunurile sau serviciile, fara nicio alta interventie in livrare sau prestare.
2) Registrele prevazute mai sus, trebuie puse la dispozitia organelor fiscale competente, la cerere, pe cale electronica si trebuie pastrate pentru o perioada de 10 ani de la sfarsitul anului in care s-a efectuat operatiunea.
Cand este obligatorie raportarea?
Declaratia 396 este obligatorie pentru prestatorii de servicii de plata care proceseaza minimum 26 de plati transfrontaliere per trimestru pentru acelasi beneficiar.
Aceasta conditie se aplica in conformitate cu Legea nr. 33/2024, care a adaugat art. 321 indice 2 din Codul fiscal, care prevede la alin. 4) si 5) ca obligatia care le revine prestatorilor de servicii de plata, se aplica in cazul in care, in cursul unui trimestru calendaristic, un prestator de servicii de plata presteaza servicii de plata care corespund unui numar de peste 25 de plati transfrontaliere catre acelasi beneficiar al platilor.
Numarul de plati transfrontaliere, se calculeaza cu referire la serviciile de plata prestate de prestatorul de servicii de plata, pentru fiecare stat membru si pentru fiecare element de identificare. In cazul in care prestatorul de servicii de plata detine informatii conform carora beneficiarul platilor dispune de mai multe elemente de identificare, calculul se efectueaza pe beneficiar al platilor.
Modul de completare a formularului 396
Tipul declaratiei
1. Initiala: se marcheaza cu "X" in situatia in care este depus pentru prima data formularul (396) "Declaratie informativa privind platile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plata" pentru perioada de raportare la care se refera.
2. Rectificativa: se marcheaza cu "X" in situatia in care este depus un nou formular (396) "Declaratie informativa privind platile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plata", pentru aceeasi perioada de raportare.
Rolul CESOP
CESOP este un sistem electronic centralizat la nivel european, destinat colectarii informatiilor despre plati transfrontaliere. Obiectivul principal este de a oferi administratiilor fiscale un instrument eficient pentru detectarea si prevenirea fraudelor de TVA asociate comertului electronic. Prin intermediul CESOP, se asigura transparenta tranzactiilor financiare in UE.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!