TITLUL X - Impozitul pe constructii
TITLUL X
Impozitul pe constructii
ART. 496
Contribuabili
(1) Sunt obligate la plata impozitului pe constructii, stabilit conform prezentului titlu, urmatoarele persoane, denumite in continuare contribuabili:
a) persoanele juridice romane, cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiilor, fundatiilor si a celorlalte persoane juridice fara scop patrimonial, potrivit legilor de organizare si functionare;
b) persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
c) persoanele juridice cu sediul social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene.
(2) In cazul operatiunilor de leasing financiar, calitatea de contribuabil o are utilizatorul, iar in cadrul operatiunilor de leasing operational, calitatea de contribuabil o are locatorul.
ART. 497
Definitia constructiilor
In intelesul prezentului titlu, constructiile sunt cele prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
----------------------
NORMA (A) 06/01/2016 din data 2016-01-06
?
1. (1) In cazul contribuabililor care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara si care stabilesc pentru amortizarea mijloacelor fixe specifice activitatii de explorare si productie a resurselor de petrol, gaze si alte substante minerale politici contabile specifice domeniului de activitate, in concordanta cu cele mai recente norme ale altor organisme de normalizare care utilizeaza un cadru general conceptual similar pentru a elabora standarde de contabilitate, alte documente contabile si practicile acceptate ale domeniului de activitate, constructiile casate nu intra sub incidenta art. 497 din Codul fiscal.
(2) Nu sunt considerate constructii, in sensul art. 497 din Codul fiscal, imobilizarile corporale in curs de executie evidentiate potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
----------------------
ART. 498
Cota de impozitare si baza impozabila
(1) Impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate la art. 497, din care se scade:
a) valoarea cladirilor, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX. Intra sub incidenta acestor prevederi si valoarea cladirilor din parcurile industriale, stiintifice si tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe cladiri;
b) valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere la constructii inchiriate, luate in administrare sau in folosinta;
c) valoarea constructiilor si a lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere a constructiilor, aflate sau care urmeaza sa fie trecute, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale;
d) valoarea constructiilor din subgrupa 1.2 "Constructii agricole" din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe;
e) valoarea constructiilor situate in afara frontierei de stat a Romaniei, astfel cum aceasta este definita potrivit legii, inclusiv cele situate in zona contigua a Romaniei si zona economica exclusiva a Romaniei, astfel cum sunt delimitate prin Legea nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al marii teritoriale, al zonei contigue si al zonei economice exclusive ale Romaniei, republicata, pentru operatiunile legate de activitatile desfasurate in exercitarea drepturilor prevazute de art. 56 si 77 din Conventia Natiunilor Unite asupra dreptului marii, incheiata la Montego Bay (Jamaica) la 10 decembrie 1982, ratificata de Romania prin Legea nr. 110/1996;
f) valoarea constructiilor din domeniul public al statului si care fac parte din baza materiala de reprezentare si protocol, precum si a celor din domeniul public si privat al statului, inchiriate sau date in folosinta institutiilor publice, constructii administrate de Regia Autonoma "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat";
g) valoarea constructiilor detinute de structurile sportive, definite potrivit legii.
----------------------
NORMA (A) 06/01/2016 din data 2016-01-06
?
2. (1) In aplicarea prevederilor art. 498 alin. (1) din Codul fiscal, prin valoarea constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior se intelege valoarea evidentiata contabil in soldul conturilor corespunzatoare constructiilor, fara a lua in considerare constructiile inregistrate in conturi in afara bilantului, conform reglementarilor contabile aplicabile.
(2) Pentru determinarea bazei impozabile stabilite prin prevederile art. 498 alin. (1) din Codul fiscal, corelat cu reglementarile in vigoare pentru determinarea impozitului pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal, in cazul in care valoarea evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor este diferita de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea impozitului pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal, valoarea care se scade este valoarea evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor.
----------------------
(2) In situatia in care, in cursul anului curent, se inregistreaza operatiuni de majorare sau diminuare a valorii soldului debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate la art. 497, impozitul pe constructii calculat potrivit alin. (1) nu se recalculeaza. Aceste modificari sunt luate in considerare pentru determinarea impozitului pe constructii datorat pentru anul urmator.
(3) Cheltuiala cu impozitul calculat potrivit alin. (1) este cheltuiala deductibila la stabilirea rezultatului fiscal reglementat de titlul II.
ART. 499
Plata impozitului si depunerea declaratiei fiscale
(1) Contribuabilii prevazuti la art. 496 sunt obligati sa calculeze si sa declare impozitul pe constructii, pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul.
(2) Impozitul pe constructii, declarat potrivit alin. (1), se plateste in doua rate egale, pana la datele de 25 mai si 25 septembrie inclusiv.
(3) Prin exceptie de la alin. (1) si (2), contribuabilii care inceteaza sa existe in cursul anului au obligatia de a declara si a plati impozitul determinat conform art. 498 alin. (1), pana la data incheierii perioadei din an in care persoana juridica a existat.
(4) Contribuabilii nou-infiintati datoreaza impozitul pe constructii incepand cu anul fiscal urmator.
(5) Modelul si continutul declaratiei privind impozitul pe constructii se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
(6) Impozitul reglementat de prezentul titlu reprezinta venit al bugetului de stat si se administreaza de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
ART. 500
Perioada de aplicare
Prevederile prezentului titlu se aplica pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.
TITLUL X^1
Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare
(la 01-01-2024 Actul a fost completat de Punctul 65., Articolul III, Capitolul II din LEGEA nr. 296 din 26 octombrie 2023, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 977 din 27 octombrie 2023)
ART. 500^1
Contribuabili
(1) Sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare, stabilit conform prezentului titlu, urmatoarele persoane, denumite in continuare contribuabili:
a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale, astfel cum sunt definite la art. 453 lit. f), situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii, calculata potrivit dispozitiilor art. 457, depaseste 2.500.000 lei. Contribuabilii platitori de impozit pe cladiri pentru care organul fiscal local a determinat, potrivit prevederilor art. 457, o valoare impozabila mai mare de 2.500.000 lei sunt instiintati de catre acesta pana la data de 30 mai a anului pentru care se datoreaza impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare.
Instiintarea se comunica persoanei fizice potrivit dispozitiilor art. 47 din Codul de procedura fiscala si trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente:
1. denumirea organului fiscal emitent;
2. datele de identificare ale contribuabilului instiintat;
3. obiectul notificarii;
4. cuantumul valorii impozabile determinate pentru impozitul pe cladiri, in cazul respectivei cladiri;
5. semnatura persoanelor imputernicite ale organului fiscal, potrivit legii, precum si stampila organului fiscal emitent.
(la 30-04-2024 Litera a) , Articolul 500^1 , Titlul X^1 a fost modificata de Punctul 6. , Articolul IV din ORDONANTA DE URGENTA nr. 43 din 30 aprilie 2024, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 409 din 30 aprilie 2024)
b) persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei. Impozitul se datoreaza pe o perioada de 5 ani incepand cu anul fiscal in care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fractiunea de ani ramasa pana la implinirea perioadei de 5 ani de la aceasta data pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
(2) In cazul impozitului datorat pentru cladirile rezidentiale a caror valoare impozabila calculata potrivit art. 457 depaseste 2.500.000 lei, organul fiscal local ce a determinat respectiva valoare impozabila transmite organului fiscal central in a carui raza de competenta se afla domiciliul contribuabilului atat o copie a documentatiei care atesta data comunicarii instiintarii, cat si date si informatii cu privire la valoarea impozabila stabilita cu privire la imobilul ce a facut obiectul instiintarii. In vederea derularii acestei proceduri de transmitere, organul fiscal local solicita A.N.A.F. sa il informeze cu privire la organul fiscal central in a carui raza de competenta se afla domiciliul contribuabilului.
(la 30-04-2024 Articolul 500^1 , Titlul X^1 a fost completat de Punctul 7. , Articolul IV din ORDONANTA DE URGENTA nr. 43 din 30 aprilie 2024, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 409 din 30 aprilie 2024)
(la 01-01-2024 Titlul X^1 a fost completat de Punctul 65., Articolul III, Capitolul II din LEGEA nr. 296 din 26 octombrie 2023, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 977 din 27 octombrie 2023)
ART. 500^2
Cota de impozitare
Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare se calculeaza in functie de incadrarea intr-una dintre situatiile prevazute la art. 500^1, dupa cum urmeaza:
a) in cazul proprietatilor reprezentand cladiri rezidentiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea impozabila a cladirii comunicata de catre organul fiscal local si plafonul de 2.500.000 lei;
(la 30-04-2024 Litera a) , Articolul 500^2 , Titlul X^1 a fost modificata de Punctul 8. , Articolul IV din ORDONANTA DE URGENTA nr. 43 din 30 aprilie 2024, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 409 din 30 aprilie 2024)
b) in cazul proprietatilor reprezentand autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea de achizitie si plafonul de 375.000 lei.
(la 01-01-2024 Titlul X^1 a fost completat de Punctul 65., Articolul III, Capitolul II din LEGEA nr. 296 din 26 octombrie 2023, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 977 din 27 octombrie 2023)
ART. 500^3
Plata impozitului si depunerea declaratiei fiscale
(1) Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare este datorat pentru intregul an fiscal de persoanele prevazute la art. 500^1.
(2) Contribuabilii sunt obligati sa calculeze si sa declare impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare, dupa cum urmeaza:
a) pana la data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central in a carui raza de competenta se afla domiciliul contribuabilului, in cazul contribuabililor prevazuti la art. 500^1 alin. (1) lit. a);
(la 30-04-2024 Litera a) , Alineatul (2) , Articolul 500^3 , Titlul X^1 a fost modificata de Punctul 9., Articolul IV din ORDONANTA DE URGENTA nr. 43 din 30 aprilie 2024, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 409 din 30 aprilie 2024)
b) pana la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent, la organul fiscal central in a carui raza de competenta se afla domiciliul/sediul contribuabilului, in cazul contribuabililor prevazuti la art. 500^1 lit. b).
(3) Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare se plateste la bugetul de stat, pana la data de 30 septembrie inclusiv a anului pentru care se datoreaza, de catre contribuabilii prevazuti la art. 500^1 alin. (1) lit. a) si, respectiv, pana la data de 31 decembrie inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul, de catre contribuabilii prevazuti la art. 500^1 alin. (1) lit. b).
(la 30-04-2024 Alineatul (3) , Articolul 500^3 , Titlul X^1 a fost modificat de Punctul 10. , Articolul IV din ORDONANTA DE URGENTA nr. 43 din 30 aprilie 2024, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 409 din 30 aprilie 2024)
(4) Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare constituie venit al bugetului de stat si se administreaza de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) Modelul si continutul declaratiei privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare, precum si modalitatea in care se realizeaza colaborarea intre organele fiscale prevazuta la art. 500^1 alin. (2) se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
(la 30-04-2024 Alineatul (5) , Articolul 500^3 , Titlul X^1 a fost modificat de Punctul 10. , Articolul IV din ORDONANTA DE URGENTA nr. 43 din 30 aprilie 2024, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 409 din 30 aprilie 2024)
??????????
Conform articolului V din ORDONANTA DE URGENTA nr. 43 din 30 aprilie 2024, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 409 din 30 aprilie 2024, ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala prevazut la art. 500^3 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se emite in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante de urgenta si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
??????????
(la 01-01-2024 Titlul X^1 a fost completat de Punctul 65., Articolul III, Capitolul II din LEGEA nr. 296 din 26 octombrie 2023, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 977 din 27 octombrie 2023)
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!