Transparenta in preturi: ANPC propune afisarea obligatorie a adaosului comercial la produse

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a publicat un proiect de ordin care impune comerciantilor obligatia de a informa consumatorii cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate, raportat la pretul de baza al producatorului. Masura are ca scop cresterea transparentei preturilor si protejarea drepturilor consumatorilor, oferindu-le posibilitatea de a face alegeri mai informate la achizitionarea produselor.
Ce prevede noul proiect de ordin al ANPC?
Potrivit documentului pus in dezbatere publica, operatorii economici vor trebui sa afiseze, in acelasi camp vizual cu pretul produsului, adaosul comercial practicat. Acest lucru va fi valabil atat pentru comertul fizic, cat si pentru cel online. Specific, informatia trebuie sa fie afisata cu aceleasi caractere de font, culoare si marime ca si pretul produsului, astfel incat sa nu existe discrepante care ar putea induce consumatorul in eroare.
- In magazine fizice: Adaosul comercial va fi inscriptionat direct pe produs sau in imediata sa vecinatate.
- In comertul online: Informatia privind adaosul trebuie sa apara in acelasi camp vizual cu pretul, in aceleasi conditii grafice.
Astfel:
Art. 1. Prezentul ordin stabileste modalitatea de informare a consumatorilor cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate de catre operatorii economici in raport cu pretul de baza al producatorului.
Art. 2. In cazul unei vanzari directe, operatorii economici sunt obligati sa informeze consumatorii, prin inscriptionarea pe produs sau in imediata vecinatate unde produsul este expus a adaosului comercial aplicat produsului in raport cu pretul de baza al producatorului, in acelasi camp vizual in care este afisat pretul si utilizand aceleasi caractere de font, culoare, marime si alte caracteristici ca cele utilizate la evidentierea pretului produsului.
Art. 3. In cazul unei vanzari on-line operatorii economici sunt obligati sa informeze consumatorii, prin afisarea in acelasi camp vizual in care este expus pretul produsului, a adaosului comercial aplicat produsului in raport cu pretul de baza al producatorului, utilizand aceleasi caractere de font, culoare, marime si alte caracteristici ca cele utilizate la evidentierea pretului produsului.
Art. 4. Prezentul ordin intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
De ce este necesara aceasta reglementare?
ANPC argumenteaza ca lipsa de transparenta in formarea preturilor afecteaza capacitatea consumatorilor de a lua decizii corecte. In prezent, preturile afisate nu reflecta clar proportia adaosului comercial, ceea ce face dificila compararea ofertelor si identificarea unor eventuale practici comerciale incorecte.
Potrivit referatului care insoteste proiectul de ordin, „consumatorul are posibilitatea sa-si optimizeze alegerea in functie de propriile criterii economice, eliminand produsele care nu corespund acestora.” Prin aceasta masura, autoritatile urmaresc sa responsabilizeze operatorii economici si sa ofere un mecanism eficient de informare privind formarea pretului final al unui produs.
Impactul asupra comerciantilor si consumatorilor
Daca proiectul va fi adoptat, operatorii economici vor trebui sa isi adapteze sistemele de etichetare si afisare a preturilor. In mediul online, platformele e-commerce vor trebui sa-si modifice interfetele astfel incat adaosul comercial sa fie vizibil alaturi de pret.
Pentru consumatori, masura este una benefica, intrucat va permite o mai buna intelegere a costurilor reale si o comparatie mai clara intre produse similare. De asemenea, aceasta ar putea contribui la descurajarea adaosurilor excesive aplicate fara justificare.
Ce urmeaza?
Proiectul de ordin este in dezbatere publica pana la 28 martie 2025, iar consumatorii, comerciantii si alte parti interesate pot trimite sugestii si observatii catre ANPC. Daca va fi aprobat, ordinul va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Noua obligatie de informare ar putea schimba semnificativ relatia dintre comercianti si consumatori, aducand mai multa claritate in formarea preturilor. Ramane de vazut daca initiativa ANPC va fi primita pozitiv de catre toti actorii din piata si daca aceasta va avea efectul scontat in reducerea practicilor comerciale netransparente.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!