Tranzactii cu persoana afiliate. Pretul de piata. Procedura amiabila pentru evitarea dublei impuneri
Raspuns oferit deIrina Dumitrescu
Consultant fiscal, Expert contabil
valabil la 12 Nov 2019
Intrebare:
Urmare unei inspectii fiscale, s-au stabilit diferente suplimentare de plata la impozitul pe profit, ca estimare a veniturilor rezultate din dosarul preturilor de transfer. Veniturile obtinute din livrarile catre afiliatii indirecti, persoanele juridice, sunt in proportie de 99% din total venituri dintr-un an fiscal.
In dosarul preturilor de transfer s-au prezentat venituri obtinute din prestari servicii pe o perioada de cinci ani ( persoane afiliate direct sunt persoane juridice romane, persoane afiliate indirect sunt persoane juridice straine ( dintr-un stat membru UE)) :
- in primii doi ani (societatea obtine profit contabil din activitatea de exploatare), metoda utilizata pentru a demonstra ca preturile utilizate sunt in intervalul de piata este marja neta, indicatorul financiar este rata rentabilitatii costurilor totale (RRCT);
- in urmatorii trei ani (societatea obtine pierdere contabila din activitatea de exploatare), metoda utilizata pentru a demonstra ca preturile utilizate sunt in intervalul de piata este comparatia interna intre preturi ( prezentare intre: societate si afiliat, pe de o parte; afiliat si o societate independenta pe de alta parte).
Organele de inspectie fiscala au solicitat informatii suplimentare cu privire la faptul ca in analiza nu s-a folosit o singura metoda pentru a determina intervalul de comparabilitate.
Explicatia data de societate a fost ca, societatea nu a mai avut acces la baza de date (programul informatic din primii doi ani de activitate verificati), se necesita antrenarea unui numar mare de persoane in culegerea datelor si acuratetea lor nu era garantata 100%.
Astfel, organele de inspectie fiscala, au stabilit ca societatea a utilizat metoda adecvata in primii doi ani analizati, pentru ceilalti trei ani metoda nu este corecta de a demonstra ca preturile sunt in intervalul de piata si au estimat veniturile (motivele: este o alta metoda, nu este continuitate in analiza, nu sunt preturi de comparare externa...).
Asadar, este corect ca organele de inspectie fiscala sa nu imi ia in considerare analiza efectuata de societate conform prevederilor legale, informatiile prezentate in dosar sunt argumentate de noi?
Daca da, care este baza legala? Va rog!
Daca nu, care este baza legala? Va rog!
Informatiile imi sunt necesare pentru a prezenta obiectiuni la Raportul de inspectie fiscala proiect.
In ce conditii se initiaza o procedura amiabila pentru evitarea/ eliminarea dublei impuneri intre persoanele afiliate, din initiativa societatii si/sau la initiativa ANAF? Cum se procedeaza? Aceste aspecte nu sunt cuprinse in Proiectul raport de inspectie fiscala.
• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: fabrica de incaltaminte
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro
Login utilizator
De ce sa te inregistrezi?
- 47 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 90.000 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal consultanta personalizata te costa acum doar 4 lei/zi, TVA inclusa.
- Consultanta oferita de specialistii PortalCodulFiscal.ro
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Intrebari similare din categoria Impozit pe profit
Oct312024
Lichidare voluntara societate cu cladire
de
Vera Constantin
valabil la 31 Oct 2024
Intrebare:
Societate este platitoare de impozit pe profit si nu are activitate din anul 2021.
Soldurile din balanta la data de 31.10.2024 sunt: in credit: contul 1012- 210lei, 1068-11058 lei; 2812 ? 50000lei; 2814- 1994 lei; 378 ? 810lei;4551-116.311 lei;in debit: 117-123794lei; 212- 50000lei; 214-1994lei; 371-3417 lei; 5311-1178lei.
Soldul lui 117 nu mai poate fi folosit fiscal. Marfa si mijloacele ...
Oct312024
Cheltuieli aferente unui sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei persoane fizice
de
Profeanu Laura
valabil la 31 Oct 2024
Intrebare:
O persoana fizica are incheiate doua contracte de inchiriere cu o persoana juridica platitoare de impozit pe profit (persoana fizica este si asociat la persoana juridica respectiva). Primul contract de inchiriere este pentru un imobil unde persoana juridica isi are sediul social, iar al doilea contract de inchiriere este pentru un imobil unde persoana juridica are punct de lucru deschis ...
Sep022024
Vanzare parti sociale la societate afiliata
de
Vera Constantin
valabil la 02 Sep 2024
Intrebare:
O persoana juridica platitoare de impozit pe profit (A), vinde la data de 01.09.2024 partile sociale detinute la alta entitate afiliata (B), in procent 100%, achizitionate in decembrie 2023 si inregistrate in contul 261, unei alte persoane juridice (C) platitoare de impozit pe profit.
Cheltuiala si Venitul din cedarea partilor sociale se vor lua in calcul la determinarea impozitului pe ...
Iul262024
Tichete cadou acordate salariatilor societatilor partenere
de
Profeanu Laura
valabil la 26 Iul 2024
Intrebare:
Societatea achizitioneaza carduri cadou (de tip voucher) de la un retailer. Valoarea individuala a cardului este de 1.000 lei; factura de achizitie nu este purtatoare de TVA. In conditiile in care ofera aceste carduri unor persoane fizice care nu au calitatea de salariat va retine la sursa impozitul de 10%? Cum va proceda in situatia in care ofera aceste carduri unor companii partenere? Va ...
Iul172024
Tranzactii cu unitati de fond. Evidentiere venituri
de
Vera Constantin
valabil la 17 Iul 2024
Intrebare:
O societate comerciala platitoare de impozit pe profit are fonduri de investitii la o banca comerciala. Lunar primesc de la banca un raport cu valoarea fondului la sfarsit de luna. Mentionez ca nu desfiintez fondul de investitii. Actualizarea acestor valori genereaza venituri (ct 768) sau costuri (ct 668). Intrebare: veniturile respectiv costurile sunt exceptate de la plata ...
Apr282024
Lichidare societate, actionar persoana juridica, transfer active catre actionar
de
Elena Ionescu
valabil la 28 Apr 2024
Intrebare: O societate comerciala, al carei actionar majoritar este o alta societate comerciala, este in proces de lichidare. Bunurile care nu au fost vandute si aflate in patrimoniul societatii care se lichideaza sunt transferate actionarului majoritar. Mentionam faptul ca la data transferului valoarea acestor bunuri, rezultata din raportul de evaluare, este cu mult mai mare decat capitalul social subscris ...