Tratamentul contabil si fiscal al utilitatilor refacturate aferente spatiilor inchiriate
valabil la 13 Oct 2023
Intrebare: Societate comerciala detine spatii pe care le inchiriaza catre persoane juridice. Pe langa chirie se factureaza si utilitatile. Pentru cei care au contor individual si pot sa identific exact consumul refacturez utilitatile prin contul 461, iar pentru cei care nu au contor individual, exista doar un contor comun, inregistrez utilitatile prin conturi de cheltuieli si venituri. Avand in vedere completarile aduse Ordinul 1802 prin Ordinul 4291/2023 la articolul 432 in care se specifica (1) O entitate care actioneaza in nume propriu isi poate indeplini obligatia de executare pentru a furniza chiar ea un bun sau un serviciu specificat sau poate angaja o alta parte (de exemplu, un subcontractant) pentru a indeplini o obligatie de executare partial sau in intregime in numele sau. (2) O entitate care actioneaza in nume propriu recunoaste venituri la valoarea corespunzatoare bunurilor sau serviciilor transferate (la data 10-Jan-2022 punctul 432 din capitolul 4, sectiunea 4 17, subsectiunea 2 1 completat de Art. I, punctul 5. din Ordinul 1.592/2021)? (1) Exemple de indicatori ai faptului ca o entitate actioneaza in nume propriu, fara ca acestia sa fie limitativi, sunt urmatorii: a) entitatea este responsabilul principal pentru indeplinirea contractului, aspect care include responsabilitatea pentru acceptabilitatea bunului sau serviciului specificat (de exemplu, responsabilitatea principala pentru ca bunul sau serviciul sa indeplineasca specificatiile clientului); b) entitatea are un risc legat de stocuri inainte sau dupa ce bunurile specificate au fost transferate catre un client (de exemplu, daca clientul are un drept de retur). Astfel, daca entitatea obtine sau se angajeaza sa obtina bunul sau serviciul specificat contractual, aceasta poate indica ca entitatea are capacitatea de a directiona utilizarea bunului sau serviciului si de a obtine, in esenta, toate beneficiile ramase din acesta, inainte ca bunul sau serviciul sa fie transferat clientului; c) entitatea are libertatea de a stabili pretul pentru bunul sau serviciul specificat. Stabilirea pretului pe care il plateste clientul pentru bunul sau serviciul specificat poate indica ca entitatea are capacitatea de a directiona utilizarea acelui bun sau serviciu si de a obtine, in esenta, toate beneficiile ramase din acesta. Totusi, in unele cazuri, un intermediar poate avea o anumita flexibilitate in stabilirea preturilor, pentru a genera venituri suplimentare din serviciul sau de a aranja ca bunuri sau servicii sa fie furnizate clientilor de catre alte parti - va rog sa-mi spuneti cum este corect sa inregistrez utilitatile consumate de chiriasi. Ce inseamna in nume propriu sau in numele clientului? Cu ce cota de tva se factureaza apa tinand cont ca are cota de tva 9%? Multumesc.
Nota: Raspunsul la aceasta intrebare este disponibil doar pentru utilizatorii inregistrati. Clic aici pentru a te convinge de utilitatea raspunsurilor oferite de expertii PortalCodulFiscal.ro
Login utilizator
De ce sa te inregistrezi?
- 47 de experti sunt la dispozitia ta 24 / 7 / 365!
- Ai acces la o baza de date cu 90.000 intrebari si raspunsuri din contabilitate, fiscalitate, impozit pe salarii.
- Toate informatiile din portal iti stau la dispozitie oricand si din orice locatie!
- Accesul total in portal consultanta personalizata te costa acum doar 4 lei/zi, TVA inclusa.
- Consultanta oferita de specialistii PortalCodulFiscal.ro
SMS
VIZUALIZATI INSTANT acest raspuns, platind prin SMS!
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Puteti accesa raspunsul la intrebarea de mai sus, platind prin SMS 10 Euro + TVA.
Apasa butonul "Plateste prin SMS" si urmeaza instructiunile privind procedura de plata folosind telefonul mobil. Odata procedura de plata finalizata, vei putea vizualiza raspunsul chiar in pagina accesata.
Sau CLICK AICI pentru a alege varianta de Abonament pentru 3, 6 ori 12 luni.
Veti putea adresa intrebari in mod direct consultantilor si veti putea vedea toate intrebarile si raspunsurile din site.
Peste 700 de contabili folosesc zilnic site-ul nostru.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Intrebari similare din categoria Inchiriere si vanzare bunuri imobile
Dec232024
Imobil in comodat inchiriat PF la PJ
de
Mariana Prejbeanu
valabil la 23 Dec 2024
Intrebare:
Societate comerciala realizeaza o investitie de 250.000 lei fara tva, la un imobil preluat in contract de comodat de la o persoana fizica (valoarea investitiei depaseste 25% din valoarea declarata a imobilului) investie realizata cu acordul proprietarului. In contract este prevazut ca la finalizarea lucrarilor (intocmirea procesului verbal de receptie finala a lucrarilor realizate in baza ...
Nov262024
Persoane impozabile si activitatea economica
de
Profeanu Laura
valabil la 26 Nov 2024
Intrebare:
O persoana fizica inregistreaza venituri din chirii. In anul 2018 achizitioneaza un teren construibil pe care il vinde in anul 2023 cu o suma care depaseste plafonul de TVA. In anul 2023, persoana fizica nu a mai avut nici o alta tranzactie imobiliara. Tot in anul 2023 persoana fizica a mai avut venituri din drepturi de autor cu o valoare sub plafonul de TVA.
Intrebari:
1. Persoana fizica, ...
Nov132024
Regim tva vanzare imobile cu certificate de edificare din 2023
de
Vera Constantin
valabil la 13 Nov 2024
Intrebare:
O societate comerciala intentioneaza sa vanda 4 imobile cu Poces verbal de receptie obtinut in 10.10.2022 si Certificat de edificare din 20.07.2023, valoarea pe imobil fiind mai mare de 500.000 lei. Poate incadra livrarea acestora la art 292 alin 2 litera f, operatiuni scutite, avand in vedere prevederile pct. 55 alin 3 si 4 din Normele metodologice de aplicare?
Unde se depune Anexa 1 ...
Aug252024
Vanzare cladire plus teren. Regim TVA. Impozit pe veniturile microintreprinderii
de
Constanta Popa
valabil la 25 Aug 2024
Intrebare:
Societatea a achizitionat o constructie plus teren, in valoare de 1.100.000 lei, in decembrie 2023, de la o persoana fizica. Societatea vrea sa vanda cladirea si terenul in 2024, cand gaseste cumparator. Ce impozite si taxe trebuie sa plateasca si cum face factura din punct de vedere al TVA-ului? Este microintreprindere. Plateste impozit pe venit micro pe venitul din vanzarea bunurilor? Acest ...
Aug222024
Regim TVA penalitati contractuale
de
Profeanu Laura
valabil la 22 Aug 2024
Intrebare:
La incheierea anticipata a unui contract de inchiriere din initiativa Locatarului, prevederea din contract este: "... sub sanctiunea platii de daune interese reprezentand contravaloarea a 10 chirii si pierderea garantiei constituite...". Aceasta speta a intervenit cu Locatari - societate din Romania inregistrata in scopuri de TVA si cu o societate Intracomunitara.
In baza aceste ...
Aug142024
Regim fiscal TVA vanzare constructie si teren
de
Amelia Dumitras
valabil la 14 Aug 2024
Intrebare:
Cladirea se va receptiona inainte de vanzare, se vor face toti pasii. Va rog sa ajustati raspunsul in functie de contextul in care este cladire noua.
De asemenea, proprietarul terenului (persoana fizica) mai are o parcela lipita de terenul cu constructia si doreste sa il vanda si pe acesta. Devine platitor de tva?