Tratamentul fiscal al bunurilor degradate ori constatate lipsa la inventarierie

13 Ian 2017
Conform art. 304 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a TVA pentru bunurile lipsa din gestiune.
Alin. (2) lit. a) al acestui articol stabileste ca, nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila. persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor de natura celor prevazute la alin. (1) distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:
a) calamitatile naturale si cauzele de forta majora, demonstrate sau confirmate in mod corespunzator;
b) furtul bunurilor demonstrat pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare;
c) contractele de leasing financiar avand ca obiect bunuri mobile corporale, altele decat bunurile de capital, care se reziliaza, iar bunurile nu sunt restituite de utilizator in termenul prevazut in contract, caz in care locatorul/finantatorul nu are obligatia sa efectueze ajustari ale taxei deduse daca face dovada ca a initiat si a efectuat demersuri pentru recuperarea bunului, indiferent daca la finalizarea acestor demersuri bunul este sau nu recuperat de catre societatea de leasing;
d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate si pentru care se face dovada distrugerii;
f) perisabilitatile, in limitele stabilite prin lege.
Asadar, in cazul bunurilor lipsa in gestiune se ajusteaza deducerea initiala pentru bunurile lipsa din alte cauze decat cele mai sus redate. Pentru bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate nu se ajusteaza taxa dedusa daca se face dovada distrugerii. Distrugerea se poate efectua fie cu mijloace proprii, fie prin predarea catre unitati specializate.
Ajustarea taxei deductibile se inregistreaza prin formula contabila:
635 = 4426
„Cheltuieli cu alte impozite, taxe „TVA deductibila”
si varsaminte asimilate”
Ajustarea taxei pe valoare adaugata se reflecta in jurnalul pentru cumparari cu semnul minus si in Decontul de TVA, cod 300, la Randul 30 – “Regularizari taxa dedusa”, cu semnul minus.
In cazul bunurilor lipsa din gestiune care sunt imputate, sumele imputate nu sunt considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA, indiferent daca pentru acestea este sau nu obligatorie ajustarea taxei pe valoare adaugata.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre gestiune
14Apr2025
Calcul impozit pe profit in cazul vanzarii unui teren
de
Gina Popescu
valabil la 14 Apr 2025
Intrebare:
Societate fara activitate si venituri din productie in anul 2024.
Cheltuieli totale in anul 2024 sunt in suma de 74.800 lei.
O singura factura in decembrie 2024 pentru o vanzare de teren cu suma de 7.200.000 lei.
Valoarea din evidenta contabila, din contul 2111 - Terenuri, este de 1.500.000 lei.
Valoarea de achizitie a terenului, care a fost cumparat in anul 2023, cu suma de 500.000 ...
04Apr2025
Editura de carti. Monografie contabila
de
Vera Constantin
valabil la 04 Apr 2025
Intrebare:
Care este modul de organizare in activitatea de editare a cartillor?
27Mar2025
Suspendare activitate, procedura de lichidare, marfa degradata, proceduri fiscale
de
Elena Ionescu
valabil la 27 Mar 2025
Intrebare:
Societatea (SRL) a avut suspendata activitatea (5 ani) si la revenire doreste lichidarea. In evidenta societatii exista stocuri (concret - centuri medicale magnetice) care s-au degradat si nu mai pot fi valorificate. Care este solutia de descarcare a gestiunii, inainte de lichidare? Avand in vedere ca sodul contului 455 este creditor (mai mare decat soldul stocurilor) ar putea sa fie ...
19Mar2025
Inregistrare si evidenta donatii
de
Costin A. Istrate
valabil la 19 Mar 2025
Intrebare:
Situatie de fapt:
Suntem o asociatie non-profit, cod CAEN 9499. Avem un contract incheiat cu Banca pentru alimente - ONG, obiectul prezentului contract il constituie acordarea cu caracter repetitiv, cu titlu gratuit de catre donator beneficiarului, adica asociatiei noastre, a unor produse alimentare si nealimentare, numite ajutoare cu scopul sustinerii si dezvoltarii activitatii ...
13Mar2025
Contabilitatea de gestiune
de
Alexandru Palaghia
valabil la 13 Mar 2025
Intrebare:
O societate comerciala face import din China cu jucarii. Va rog sa ne comunicati care este monografia contabila pentru achizitia marfii si procedura corecta de inregistrare a acesteia.
Mentionam ca societatea are un depozit declarat si un magazin engros de unde vinde marfa cu un procent de adaos de 100%.
11Mar2025
Cesiune parti sociale asociat persoana juridica
de
Gina Popescu
valabil la 11 Mar 2025
Intrebare:
Societatea A din RO are 3 asociati: 2 asociati persoane fizice straine si 1 un asociat persoana juridica societatea B. Detinerea partilor sociale in societatea A este: 24.5, 24.5 persoanele fizice straine si 51% PJ-B. Aceste parti sunt detinute de peste 10 ani in societatea A.
Societatea B doreste sa isi vanda partile sociale catre societatii A la o valoare mult mai mare decat valoare ...
Vezi toate studiile de caz despre gestiune keyboard_double_arrow_right