Tratamentul fiscal al bunurilor degradate ori constatate lipsa la inventarierie
13 Ian 2017
Conform art. 304 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a TVA pentru bunurile lipsa din gestiune.
Alin. (2) lit. a) al acestui articol stabileste ca, nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila. persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor de natura celor prevazute la alin. (1) distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:
a) calamitatile naturale si cauzele de forta majora, demonstrate sau confirmate in mod corespunzator;
b) furtul bunurilor demonstrat pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare;
c) contractele de leasing financiar avand ca obiect bunuri mobile corporale, altele decat bunurile de capital, care se reziliaza, iar bunurile nu sunt restituite de utilizator in termenul prevazut in contract, caz in care locatorul/finantatorul nu are obligatia sa efectueze ajustari ale taxei deduse daca face dovada ca a initiat si a efectuat demersuri pentru recuperarea bunului, indiferent daca la finalizarea acestor demersuri bunul este sau nu recuperat de catre societatea de leasing;
d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate si pentru care se face dovada distrugerii;
f) perisabilitatile, in limitele stabilite prin lege.
Asadar, in cazul bunurilor lipsa in gestiune se ajusteaza deducerea initiala pentru bunurile lipsa din alte cauze decat cele mai sus redate. Pentru bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate nu se ajusteaza taxa dedusa daca se face dovada distrugerii. Distrugerea se poate efectua fie cu mijloace proprii, fie prin predarea catre unitati specializate.
Ajustarea taxei deductibile se inregistreaza prin formula contabila:
635 = 4426
„Cheltuieli cu alte impozite, taxe „TVA deductibila”
si varsaminte asimilate”
Ajustarea taxei pe valoare adaugata se reflecta in jurnalul pentru cumparari cu semnul minus si in Decontul de TVA, cod 300, la Randul 30 – “Regularizari taxa dedusa”, cu semnul minus.
In cazul bunurilor lipsa din gestiune care sunt imputate, sumele imputate nu sunt considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA, indiferent daca pentru acestea este sau nu obligatorie ajustarea taxei pe valoare adaugata.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre gestiune
Nov202024
Vanzare sub pret
de
Profeanu Laura
valabil la 20 Nov 2024
Intrebare:
Articol in stoc din 2019. Exista posibilitatea de a-l vinde unui client dar suma de vanzare este mai mica decat cea de intrare.
Care este monografie contabila si implicatiile fiscale?
Nov112024
Saf-T Stocuri
de
Profeanu Laura
valabil la 11 Nov 2024
Intrebare:
In ceea ce priveste obligativitatea declaratiei SAF-T din 01.01.25, pentru o societate care face comert, are 3 puncte de lucru, platitoare de tva si de impozit micro, a carui gestiune se tine global-valoric in momentul de fata, exista obligativitatea ca din ianuarie 2025 sa isi tina gestiunea in acelasi program cu contabilitatea pentru a putea raporta SAF-T-ul de stocuri, in cazul in care se ...
Nov102024
Monografie ambalaje
de
Gina Popescu
valabil la 10 Nov 2024
Intrebare:
Care este monografia pentru ambalaje (am inregistrat pe contul 381 daca este corect), boxpaleti utilizati in depozitarea fructelor in camerele frigorifice? Se foloseste acest cont? Va intreb deoarece valoarea de achizitie nu este trecuta pe cheltuiala decat la casarea lor.
Contul 3023 si 6023 il folosim la ambalaje ca: ladite, saci, pungi, etc. folosite ca ambalaj la vanzare.
Oct312024
Monografie contabila lipsa marfa la inventar
de
Anastasia Bogaciuc
valabil la 31 Oct 2024
Intrebare:
In cazul in care se constata la inventariere un minus de marfa, care este procedura de scadere a lipsei repectiva? Nu se impune nimanui suma in bani. Monografie contabila, va rog.
Oct292024
Scoatere din gestiune produse expirate
de
Gina Popescu
valabil la 29 Oct 2024
Intrebare:
O persoana juridica romana, inregistrara in scopuri de TVA, cu obiect de activitate (secundara) vanzarea de suplimente nutritive, constata la finele lunii octombrie, ca mai mute produse sunt expirate. Va rog sa imi spuneti:
1. Ce document se intocmeste in aceasta situatie?
2. Care este monografia contabila de scoatere din gestiune a produselor expirata?
3. Care este tratamentul fiscal ...
Oct172024
Vanzare apa purificata
de
Profeanu Laura
valabil la 17 Oct 2024
Intrebare:
Restaurantul are aparat de purificare apa ce foloseste si la clienti contra cost, servit la sticla. Care sunt inregistrarile contabile pentru intrare in gestiune marfa si vanzare apa in acest caz? Multumesc.
Vezi toate studiile de caz despre gestiune keyboard_double_arrow_right