Tratamentul fiscal al cadourilor de 8 martie acordate salariatelor

08 Mar 2020
Anual, la data de 8 Martie este sarbatorita Ziua internationala a femeii.
Codul fiscal permite angajatorilor sa acorde salariatelor, cu aceasta ocazie, cadouri scutite de taxe si deductibile in limita de 5% din fondul de salarii.
In privinta impozitului pe venit, art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal prevede ca nu sunt venituri impozabile cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie astfel cum este prevazut in contractul de munca, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte nu depaseste 150 lei.
Astfel, angajatorul poate acorda salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, neimpozabile, in limita de 150 de lei:
- Tichete cadou;
- Cadouri in bani;
- Cadouri constand in bunuri.
Daca se acorda cadouri si in bani/tichete si in natura, in vederea incadrarii in limita neimpozabila de 150 lei/persoana acestea se vor cumula.
In ceea ce priveste contributiile sociale, art. 142 din Codul fiscal prevede ca nu se cuprind in baza lunara de calcul a contributiilor de asigurari sociale, ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatilor, cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile in bani si in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Asadar, cadourile acordate salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt venituri neimpozabile si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale in limita sumei de 150 de lei daca este indeplinita conditia de a fi prevazute in contractul de munca (colectiv sau individual).
In ceea ce priveste deductibilitatea la determinarea impozitului pe profit, vom retine dispozitiile art. 25 alin. (3) din Codul fiscal, conform caruia, au deductibilitate limitata:
b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
3. cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si a accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor.
In cazul in care se acorda salariatelor cadouri in bunuri, taxa pe valoare adaugata din facturile de achizitie nu este deductibila nefiind efectuata in folosul unor operatiuni care dau drept de deducere conform art. 297 din Codul fiscal. La achizitie aceasta se include in costul cadourilor.
Pentru intreaga valoare se stabileste limita neimpozabila, respectiv limita deductibila de 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "SAF-T 2025"!
Studii de caz si articole despre tratament fiscal
Rovinieta in 2025: noutati privind valabilitatea si plata
de
Profeanu Laura
24 Mar 2025
Anul 2025 a venit cu o serie de modificari importante in ceea ce priveste rovinieta – tariful de utilizare a retelei nationale de drumuri din afara localitatilor. Noul cadru legislativ a adus mai multa flexibilitate pentru soferi, dar si o extindere a canalelor de plata, inclusiv in ceea ce priveste utilizarea SMS-ului pentru mai multe tipuri de roviniete.
Perioade de valabilitate ...
27Feb2025
Asigurare voluntara de sanatate acordata in CCC. Tratament fiscal. Completare in D112
de
Nicolae Liviu
valabil la 27 Feb 2025
Intrebare:
Societatea are incheiate cu o societate de asigurari, asigurari de sanatate pentru angajatii sai.
Ce se intampla cu mamele care sunt in CCC, avand in vedere ca ele au suspendat CIM?
Ele pe aceasta perioada nu mai beneficiaza de asigurare de sanatate. Exista vreo modalitatea in care pot fi asigurate?
26Feb2025
Avantajele, in bani sau in natura
de
Profeanu Laura
valabil la 26 Feb 2025
Intrebare:
Societatea contracteaza o polita globala, nenominala, care acopera riscurile: accident, invaliditate, deces. Polita este incheiata pe un numar estimat al salariatilor in tot cursul anului, nu pe numarul existent la data incheierii politei.
Este o astfel de polita considerata un avantaj in natura pentru angajati?
Situatii particulare pot fi: angajatul pleaca in cursul anului din unitate, ...
26Feb2025
Inregistrare contravaloare tichete expirate
de
Elena Garofil
valabil la 26 Feb 2025
Intrebare:
Societatea noastra acorda salariatilor tichete masa emise de Banca Transilvania. In luna februarie 2025 au intrat in contul bancar colector de tichete de masa electronice sume reprezentand Tichete de masa expirate 2024. Cum ar trebui sa trateze societatea noastra aceste sume?
17Feb2025
Monografie kit de semnatura electronica calificata cu certificat calificat valabil 1 an
de
Profeanu Laura
valabil la 17 Feb 2025
Intrebare:
Cum inregistrez din punct de vedere contabil Kit semnatura electronica calificata cu certificat calificat valabil 1 an?
24Ian2025
Regimul contabil al dividendelor primite de la terti
de
Alexandru Palaghia
valabil la 24 Ian 2025
Intrebare:
Societatea noastra a investit o suma de bani in titluri de participare, la diferite companii, prin Banca Transilvania (BT). In anul 2023, unele companii au platit dividende societatii noastre, dar direct in fondul nostru de la BT, nu in conturile bancare ale societatii. Consider ca ar trebui sa evidentiez, totusi, aceasta suma ca venituri din dividende si va rog sa-mi confirmati. Si de ...
Vezi toate studiile de caz despre tratament fiscal keyboard_double_arrow_right