Tratamentul fiscal al cadourilor de 8 martie acordate salariatelor
08 Mar 2020
Anual, la data de 8 Martie este sarbatorita Ziua internationala a femeii.
Codul fiscal permite angajatorilor sa acorde salariatelor, cu aceasta ocazie, cadouri scutite de taxe si deductibile in limita de 5% din fondul de salarii.
In privinta impozitului pe venit, art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal prevede ca nu sunt venituri impozabile cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie astfel cum este prevazut in contractul de munca, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte nu depaseste 150 lei.
Astfel, angajatorul poate acorda salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, neimpozabile, in limita de 150 de lei:
- Tichete cadou;
- Cadouri in bani;
- Cadouri constand in bunuri.
Daca se acorda cadouri si in bani/tichete si in natura, in vederea incadrarii in limita neimpozabila de 150 lei/persoana acestea se vor cumula.
In ceea ce priveste contributiile sociale, art. 142 din Codul fiscal prevede ca nu se cuprind in baza lunara de calcul a contributiilor de asigurari sociale, ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatilor, cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile in bani si in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Asadar, cadourile acordate salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt venituri neimpozabile si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale in limita sumei de 150 de lei daca este indeplinita conditia de a fi prevazute in contractul de munca (colectiv sau individual).
In ceea ce priveste deductibilitatea la determinarea impozitului pe profit, vom retine dispozitiile art. 25 alin. (3) din Codul fiscal, conform caruia, au deductibilitate limitata:
b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
3. cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si a accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor.
In cazul in care se acorda salariatelor cadouri in bunuri, taxa pe valoare adaugata din facturile de achizitie nu este deductibila nefiind efectuata in folosul unor operatiuni care dau drept de deducere conform art. 297 din Codul fiscal. La achizitie aceasta se include in costul cadourilor.
Pentru intreaga valoare se stabileste limita neimpozabila, respectiv limita deductibila de 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre tratament fiscal
Nov212024
Conventie civila prestari servicii
de
Vera Constantin
valabil la 21 Nov 2024
Intrebare:
Urmeaza sa incheiem o conventie civila cu o persoana fizica. Care ar fi tratamentul fiscal al acestei conventii? Multumesc frumos!
Nov152024
Cheltuieli cu petrecerea de Craciun a firmei. Tratament fiscal
de
Nicolae Liviu
valabil la 15 Nov 2024
Intrebare:
Cum sunt considerate din punct de vedere fiscal, cheltuielile efectuate de firma cu ocazia sarbatorilor de iarna - "Chrismas Party" (ex. inchirierea unei pensiuni pe 3 zile cu masa asigurata si alte facilitati) exclusiv pentru angajati? Inchirierea este de vineri pana duminica, iar angajatii nu lucreaza in weekend conform contractului de munca.
Se considera avantaj salarial, ...
Nov112024
Amplasare jocuri de noroc in bar. Exploatare in comun. Aspecte fiscale
de
Constanta Popa
valabil la 11 Nov 2024
Intrebare:
SC A SRL cu activitate in domeniul Horeca, neplatitoare de tva, doreste sa aduca in incinta barului aparate de jocuri de noroc prin intermediul unui operator autorizat in domeniul jocurilor de noroc, SC B SRL
Societatea A va factura chirie pt suprafata din bar in care sunt amplasate aparatele de joc.
Totodata, Societatea A convine cu societatea B SRL la incasarea unui procent de 50% din ...
Nov102024
Tratament fiscal chirie persoane juridice
de
Gina Popescu
valabil la 10 Nov 2024
Intrebare:
Cum se va calcula incepand cu anul 2025 impozitul pe cladiri in cazul claririlor date in comodat/inchiriate partial sau total catre persoane juridice?
Nov062024
Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea mijloacelor fixe
de
Profeanu Laura
valabil la 06 Nov 2024
Intrebare:
Care sunt implicatiile fiscale la vanzarea unui imobil sub valoarea justa?
Nov082024
Punct de lucru in Italia. Aspecte contabile si fiscale
de
Irina Dumitrescu
valabil la 08 Nov 2024
Intrebare:
Societate romana cu punct de lucru in Italia vinde marfuri in Italia de pe CIF obtinut in Italia, s-a deschis si punct de lucru aferent cif-ului.
O parte din marfuri sunt achizitionate de catre societatea din Romania. Cum tratam, din punct de vedere al stocurilor aceste vanzari? Care este monografia?
Ce documente se intocmesc pentru transferul stocurilor din Romania la punctul de lucru din ...
Vezi toate studiile de caz despre tratament fiscal keyboard_double_arrow_right