Tratamentul fiscal al cadourilor de Paste acordate salariatilor
25 Apr 2016
Se apropie sarbatorile pascale si, cum e obiceiul, ne facem daruri unii altora. Printre cei care daruiesc, ar fi frumos sa se afle si angajatorii, cu atat mai mult cu cat, Codul fiscal le permite acestora sa acorde salariatilor si copiilor minori ai acestora cadouri scutite de taxe si deductibile in limita de 5% din fondul de salarii. Dar sa vedem in ce conditii, cadourile sunt scutite de taxele salariale.
In privinta impozitului pe venit, art. 76 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal prevede ca nu sunt venituri impozabile, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Astfel, angajatorul poate acorda cu ocazia Pastelui, neimpozabile, in limita de 150 de lei:
-
- Cadouri in bani;
- Cadouri constand in bunuri.
Incepand cu data de 01 ianuarie 2016, cadouri acordate in limita sumei de 150 de lei ocazia Pastelui nu sunt venituri impozabile daca sunt acordate atat salariatilor cat si copiilor minori. Pana la aceasta data, numai cadourile acordate copiilor minori ai salariatilor reprezentau venituri neimpozabile.
Spre exemplu, cu ocazia Pastelui angajatorul poate acorda unui salariat cu un copil minor suma de 300 de lei neimpozabili (150 lei salariat + 150 de lei copil minor). Totodata, daca parintii lucreaza la acelasi angajator, copilul va primi suma de 150 de lei neimpozabila de la amandoi parinitii. Astfel, doi soti care lucreaza la acelasi angajator si au un copil minor pot primi cu ocazia Pastelui suma de 600 de lei neimpozabila (150 salariat + 150 salariata + 300 de lei copil).
Aceste concluzii se desprind din prevederile Normelor metodologice de aplicare a art. 76 din Codul fiscal care stabilesc ca, in sensul prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator. Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii.
In ceea ce priveste contributiile sociale, art. 142 din Codul fiscal prevede ca nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale, ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru Cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatilor, cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile in bani si in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Asadar, cadourile acordate cu ocazia sarbatorilor pascale sunt venituri neimpozabile daca sunt acordate atat salariatilor cat si copiilor minori ai acestora in limita sumei de 150 de lei.
In ceea ce priveste deductibilitatea vom retine dispozitiile art. 25 alin. (3) din Codul fiscal conform caruia, au deductibilitate limitata:
b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
3. cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre tratament fiscal cadouri
Iun152023
Tratament contabil si fiscal pentru achizitii bunuri si servicii fara documente fiscale
de
Amelia Dumitras
valabil la 15 Iun 2023
Intrebare: Pentru o plata cu cardul firmei avem bonuri fiscale fara CUI societate, valoare mai mare de 100 lei (1022.28 lei) si nu ne mai pot emite factura, bonurile fiind de luna trecuta. Cum vom inregistra in contabilitate tinand cont de faptul ca plata s-a facut cu cardul firmei? Multumesc frumos.
Feb242016
Tratamentul fiscal aplicat cadourilor acordate salariatilor
de
Dani Cucu
valabil la 24 Feb 2016
Intrebare: Suntem institutie publica si vrem sa stim daca acordarea cadourilor pentru fiecare ocazie Paste, Craciun se acorda si angajatilor care nu au copii; in Codul Fiscal se mentioneaza: "in sensul prevederilor art. 76 alin. 4 lit. a din Codul fiscal, limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusive tichetele de cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare ...
Vezi toate studiile de caz despre tratament fiscal cadouri keyboard_double_arrow_right