Tratamentul fiscal al cheltuielilor de sponsorizare efectuate in anul 2015
17 Dec 2015
Cheltuielile de sponsorizare acordate potrivit legii nu sunt deductubile la determinarea profitului impozabil aferent anului 2015 insa, contribuabilii care efectueaza sponsorizari potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente in limita minima precizata mai jos:
1. 3 la mie din cifra de afaceri;
2. 20% din impozitul pe profit datorat.
Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
In cazul in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc „cifra de afaceri”, aceasta se determina astfel:
a) pentru contribuabilii care aplica reglementarile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, cu exceptia institutiilor de credit - persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit - persoane juridice straine, «cifra de afaceri» cuprinde veniturile din vanzarea de bunuri si prestarea de servicii din care se scad sumele reprezentand reduceri comerciale acordate si se adauga subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri;
b) pentru institutiile de credit - persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit - persoane juridice straine, "cifra de afaceri" cuprinde:
- venituri din dobanzi;
- venituri din dividende;
- venituri din taxe si comisioane;
- castiguri (pierderi) realizate aferente activelor si datoriilor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justa prin profit ori pierdere - net;
- castiguri sau pierderi privind activele si datoriile financiare detinute in vederea tranzactionarii - net;
- castiguri sau pierderi privind activele si datoriile financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justa prin profit sau pierdere - net;
- castiguri sau pierderi din contabilitatea de acoperire - net;
- diferente de curs de schimb [castig (pierdere)] - net;
- castiguri (pierderi) din derecunoasterea activelor, altele decat cele detinute in vederea vanzarii - net;
- alte venituri din exploatare;
c) pentru institutiile prevazute la art. 2 lit. a) - d) din Ordinul Bancii Nationale a Romaniei nr. 27/2011 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile si completarile ulterioare, „cifra de afaceri” cuprinde:
(i) venituri din dobanzi si venituri asimilate;
(ii) venituri privind titlurile;
- venituri din actiuni si din alte titluri cu venit variabil;
- venituri din participatii;
- venituri din parti in cadrul societatilor comerciale legate;
(iii) venituri din comisioane;
(iv) profit sau pierdere neta din operatiuni financiare;
(v) alte venituri din exploatare.
Deducerea sumelor se poate efectua in baza unor contracte de sponsorizare incheiate in conformitate cu prevederile Legii 32/1994 privind sponsorizarea. Prevederile de natura fiscala din cuprinsul acestei legi nu au aplicabilitate fiind inlocuite implicit de prevederile Codului fiscal. In materie fiscala, dispozitiile Codului fiscal prevaleaza asupra oricaror prevederi din alte acte normative, in caz de conflict intre acestea aplicandu-se dispozitiile Codului fiscal.
Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.
Obiectul sponsorizarii consta fie in bunuri materiale, fie in mijloace financiare. In cazul sponsorizarii constand in bunuri materiale, acestea vor fi evaluate, prin actul juridic incheiat, la valoarea lor reala din momentul predarii catre beneficiar.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre cheltuieli de sponsorizare
Apr162024
Rectificarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor
de
Alexandru Palaghia
valabil la 16 Apr 2024
Intrebare: Cum procedam in cazul in care am uitat, la calculul impozitului pe micro, trim.IV 2023, sa scadem cheltuiala cu sponsorizarea, avand in vedere ca am trimis deja bilantul aferent anului 2023? Se poate sa tinem cont de aceasta cheltuiala, sa o scadem in trim I 2024?
Aug262023
Sponsorizarea in cadrul programelor de internship
de
Profeanu Laura
valabil la 26 Aug 2023
Intrebare: Societatea noastra doreste sa sponsorizeze, prin intermediul unui ONG, renovarea unei incaperi din cadrul unei universitati cu scopul de a deveni mai vizibili pentru studenti (absorbtie de personal calificat in cadrul companiei). Societatea ofera programe de internship pentru acestia. Renovarea se refera la: lucrari de reparatii, mobilier, lipire stickere decorative cu sigla companiei, etc. In ce ...
Nov192019
Sponsorizari acordate gradinitelor de stat. Deductibilitate
de
Olga Crevelescu
valabil la 19 Nov 2019
Intrebare:
Credit fiscal sponsorizare gradinita de stat
Societatile platitoare de impozit pe profit si cele platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pot beneficia de reducerea de impozit pentru sponsorizarile acordate gradinitelor de stat in contextul celor doua articole de lege prezentate mai jos?
i) cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielile privind bursele ...
Oct312015
Reducere impozit profit aferenta cheltuielilor de sponsorizare. Baza aplicare 20% din impozitul pe profit
de
Elena Garofil
valabil la 31 Oct 2015
Intrebare: O societate comerciala efectueaza sponsorizari in conditiile legale. Care este impozitul pe profit datorat asupra caruia se aplica cota de 20% pentru limitarea deducerilor?
- este suma de la randul 44 din declaratia 101 - impozit profit inainte de scaderea sumelor reprezentand sponsorizarea?
- sau suma de la randul 46 din declaratia 101 - impozit profit anual, suma care se regaseste si in ...
Feb192015
Microintreprindere. Cheltuieli de sponsorizare. Regim fiscal
de
Elena Garofil
valabil la 19 Feb 2015
Intrebare: O societate care a fost platitoare de impozit pe profit, dar in momentul de fata este platitoare de impozit venit microintreprindere, incheie un contract de sponsorizare, prin care societatea cedeaza anumite bunuri (scaune, mese etc.) catre o fundatie. Societatea este pe pierdere de mai multi ani si nu are venituri. Aceasta sponsorizare este asimilata ca venit? In cazul in care esti platitor de ...
Feb032011
Depasire plafon sponsorizare. Autofactura
de
Portal Codul Fiscal
valabil la 03 Feb 2011
Intrebare: Daca in anul 2009 societatea a avut cheltuieli de sponsorizare (in produse) in valoare de 100.000 lei si numai 10.000 lei s-au incadrat in limitele impuse de lege (3 la mie din CA si 20% din impozit), pentru diferenta de 90.000 lei facem autofacturare?
Mentionez ca acele produse ce au facut obiectul sponsorizarii (aparatura medicala performanta) sunt achizitionate partial prin import de marfa, ...
Vezi toate studiile de caz despre cheltuieli de sponsorizare keyboard_double_arrow_right