Tratamentul fiscal al platilor compensatorii
14 Sep 2015
Dreptul la plati compensatorii nu este un drept consacrat de lege, fapt pentru care, angajatorul are obligatia de a acorda aceste plati daca este stabilit astfel in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca.
Astfel, in privinta platilor compensatorii angajatorul va trebui sa aplice:
- prevederile contractului individual de munca;
- prevederile contractului colectiv de munca incheiat la nivel de unitate, daca un asemenea contract s-a incheiat;
- prevederile privind platile compensatorii de la nivel de grup de unitati - daca un astfel de contract colectiv exista;
- prevederile privind platile compensatorii din contractul colectiv de munca de la nivel de sector de activitate - daca acest contract exista si se aplica angajatorului.
Una dintre problemele care se ridica in practica o constituie contributiile sociale care se datoreaza pentru platile compensatorii acordate de angajator salariatilor concediati.
Platile compensatorii acordate in baza contractelor colective sau individuale de munca nu intra in baza de calcul al:
- contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj (art. 296^16 lit. c^1);
- contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (296^16 lit. e^2);
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator potrivit Legii 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu completarile si modificarile ulterioare (pct. 24 lit. b) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 296^16 din Codul fiscal).
Asadar, pentru compensatiile acordate in conditiile contractelor colective sau individuale de munca, persoanelor concediate pentru motive care nu tin de persoana lor se datoreaza urmatoarele contributii sociale:
- contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat (angajator si salariat);
- contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (angajator si salariat);
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat.
De asemenea, platile compensatorii vor intra in baza de calcul al impozitului pe veniturile salariale.
In practica se intalneste si situatia in care decizia de concediere este anulata de instanta de judecata la solicitarea salariatului. Acordarea platilor compensatorii a fost determinata de concedierea salariatilor fara culpa lor, iar acordarea acestora s-a facut in baza deciziilor de concediere, decizii ce au fost anulate de instanta de judecata. In acest caz, angajatorul are obligatia sa ii reintegreze pe salariati si sa le plateasca despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, iar salariatii au obligatia sa restituie platile compensatorii ce le-au fost acordate in baza deciziilor de concediere anulate de instanta de judecata.
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre plati compensatorii
Mai232021
Compensatie director incetare contract de mandat. Plati compensatorii salariati. Taxe
de
Rodica Mantescu
valabil la 23 Mai 2021
Intrebare: Care sunt contributiile si impozitele care se retin in urma incetarii contractului de mandat al directorului general inainte de expirarea termenului? In contractul de mandat se mentioneaza faptul ca la incetarea contractului de mandat inainte de expirarea termenului se datoreaza daune interese in numar de X salarii brute. In cazul in care se datoreaza, contributiile se retin din salariile brute ...
Dec082019
Plati compensatorii. Taxe
de
Gabriela Dita
valabil la 08 Dec 2019
Intrebare: Sistemul de impozitare 2019 pentru compensatii concediere individuala din motive neimputabile angajatului. Ce taxe si impozite se retin la concedierea salariatului avand in vedere ca in conformitate cu CCM are dreptul la 9 salarii de baza individuale in suma bruta?
Sep272019
Regim fiscal plati compesatorii pentru restructurare activitate
de
Constanta Cina Sopon
valabil la 27 Sep 2019
Intrebare: Platile compensatorii acordate salariatilor disponibilizati in baza unui program de restructurare, urmare inchiderii partiale a unei activitati sunt: 1 cheltuieli deductibile si daca da in ce conditii? 2. incluse in costul total al produselor obtinute din productie proprie? Mentionam ca suntem societate cu capital majoritar de stat si BVC - ul se aproba prin hotarare de guvern Multumesc.
Sep202019
Plati compensatorii acordate unui salariat. Tratament impozit pe profit
de
Olga Crevelescu
valabil la 20 Sep 2019
Intrebare: O salariata, revenita de o luna si jumatate din concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, doreste incetarea contractului individual de munca, cu acordul partilor. Societatea noastra ii va acorda, cu titlu de recompensare pentru activitatea desfasurata, un numar de salarii brute. Aceste venituri vor fi impozitate la nivel de salariat. Mentionam ca aceste compensatorii nu ...
Iul052019
Plati compensatorii. Includere in venit brut. Temei legal
de
Rodica Mantescu
valabil la 05 Iul 2019
Intrebare: As dori sa ma lamuriti daca platile compensatorii la asigurarile sociale pe care le platesc angajatorii pentru salariatii cu timp partial reprezinta venit brut pentru salariat in cadrul declaratiei 112 si in cazul unei adeverinte de venit. Ma intereseaza articolul din codul fiscal care clarifica aceasta situatie.
Nov102018
Plati compensatorii. Impozit pe venit. Contributii sociale
de
Rodica Mantescu
valabil la 10 Nov 2018
Intrebare: Plati compensatorii: Care este modul de impozitare a sumelor acordate persoanelor disponibilizate in cazul in care societatea primeste ajutor de stat pentru plati compensatorii? Avand in vedere faptul ca platile compensatorii nu sunt acordate din fondul de salarii, se incadreaza la exceptii pentru calculul contributiilor?
Vezi toate studiile de caz despre plati compensatorii keyboard_double_arrow_right