Tratatul de fiscalitate starneste controverse in Romania
Tratatul de fiscalitate de la Bruxelles starneste controverse in Romania, potrivit unui sondaj realizat de Business24.
Documentul impune o disciplina fiscala mult mai stricta in tarile membre si un pas important pentru o uniune monetara mai stransa, dupa cum sustin participantii la summit. Tratatul a fost aprobat la Bruxelles de liderii din 25 de state membre UE, printre care se numara si Romania.
Tratatul va fi semnat la summitul UE din 1-2 martie si va deveni lege dupa ratificarea lui de cel putin 12 state din zona euro.
Demersul nu este insa vazut cu ochi buni de toata lumea. Pe plan international, Marea Britanie, unul dintre statele care nu au acceptat ideea, considera ca nu este decat o alta victorie a Germaniei in impunerea conditiilor pentru salvarea zonei euro. Pe de alta parte, Franta, unul dintre aliatii traditionali ai Germaniei, il considera "un pact al austeritatii".
Si in Romania, parerile sunt impartite, desi este sustinut de autoritati:
"Cele doua documente au o semnificatie impreuna. Tratatul ne impinge pe toti spre a ne corecta obiceiul de a cheltui mai mult decat producem, iar declaratia ne da solutia - crearea de locuri de munca", a spus presedinteleTraian Basescu.
Cu toate acestea, sondajul Business24 arata ca o 39,45% dintre romani sunt impotriva unui astfel de tratat bugetar.
Criticii din Romania sustin ca, desi tratatul ar putea avea efecte pozitive pe termen mediu si lung, impunerea unei astfel de discipline fiscale in acest moment, ar insemna ca politica fiscala nu va ma putea fi folosita pentru stimularea economiei.
Pe de alta parte, un procent apropiat de respondenti (38,75%) sunt de parere ca tratatul fiscal este binevenit. Pana la urma, impunerea unui echilibru bugetar reprezinta un pas inainte si va oferi incredere pietelor internationale.
Exista si o a treia opinie: 16,96% dintre cei care au raspuns sondajului considera ca o decizie atat de importanta, care presupune modificarea Constitutiei, nu poate fi luata de un grup de politicieni, ci de poporul roman, prin referendum.
Iata, care sunt principalele prevederi ale "Tratatului privind stabilitatea, coodonarea si convergenta in Uniunea Europeana si Monetara":
- Stabilirea unui deficit structural maxim de minus 0,5% dinPIB. Deficitul structural pe care si l-a propus Romania pentru anul acesta este de minus 0,7%.
- Statele non-euro participa la intrunirile Zonei euro ori de cate ori se discuta probleme de interes general pentru piata unica, competitivitate sau modificarea strategiei Zonei euro.
- Alte aspecte importante: stimularea pietei muncii, mai ales pentru tineri, semnarea pana la sfarsitul anului a unui acord in ceea ce priveste procesul de achizitii publice si stimularea finantarii companiilor, in special a IMM-urilor.
Sursa: www.business24.ro
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!