TVA aferenta veniturilor din drepturi de autor
18 Sep 2015
Din punct de vedere al legislatiei in domeniul TVA, este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.
In acest sens, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.
Nu actioneaza de o maniera independenta angajatii sau oricare alte persoane legate de angajator printr-un contract individual de munca sau prin orice alte instrumente juridice care creeaza un raport angajator/angajat in ceea ce priveste conditiile de munca, remunerarea sau alte obligatii ale angajatorului.
Persoana impozabila din punct de vedere al TVA poate fi o persoana fizica, grupul de persoane, institutia publica, persoana juridica, precum si orice entitate capabila sa desfasoare o activitate economica.
Cesiunea drepturilor de autor reprezinta o prestare de servicii, care se cuprinde in sfera de aplicare a taxei pe valoare adaugata daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 126 alin.(1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. O conditie esentiala este aceea ca prestarea de servicii sa fie realizata de o persoana impozabila care actioneaza ca atare, respectiv de o maniera independenta.
Asadar, din punct de vedere al TVA persoanele fizice care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice, incluzand si activitati in domeniul drepturilor de autor, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati sunt considerate persoane impozabile. La depasirea plafonului de scutire (65.000 euro/220.000 lei) acestora le revine obligatia de a solicita inregistrarea in scopuri de TVA.
Persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de autor au obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului de scutire. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.
Irina Dumitrescu
Consultant Rentrop&Straton
Continutul, designul, structura, precum si materialele PortalCodulFiscal.ro apartin Editurii RENTROP & STRATON si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala. Pentru detalii consultati sectiunea Termeni si conditii.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!
Studii de caz si articole despre persoana impozabila
Oct042024
Depasire plafon TVA
de
Gina Popescu
valabil la 04 Oct 2024
Intrebare:
Societatea a depasit plafon de 300.000 lei pentru TVA, in luna septembrie.
De la ce data devine platitoare de TVA si care este termenul de depunere a declaratiei 700?
Mai202024
Pro rata societati medicale
de
Profeanu Laura
valabil la 20 Mai 2024
Intrebare: Societate cu cod CAEN 8622 coordoneaza activitatea a 4 clinici medicale servicii RMN si CT acasta emite catre clinicile pe care le coordoneza facturi de servicii medicale fara tva si emite facturi cu tva de management fee si facturi de refacturare cheltuieli (acestea fiind cheltuieli IT, contabilitate, onorariu avocati, deplasari etc.) Societatea s-a inregistrat ca platitoare de tva la depasirea ...
Mar202024
Persoana fizica.Tranzactii imobiliare
de
Vera Constantin
valabil la 20 Mar 2024
Intrebare: In ce conditii devine platitoare de tva, o persoana fizica pe CNP, care achizitioneaza si apoi modernizeaza si vinde imobile cu valoare peste 60.000 euro? Ce implicatii sunt dpdv. al tva, daca vinde intr-un an la 59000 euro si in anul n 1 vinde imobil de 100.000 euro? Dar daca vinde an de an, la ce plafon trebuie sa se limiteze sa nu devina platitoare de tva? Multumesc.
Sep272023
Consignatar persoana juridica romana, consignanti persoane impozabile din UE. Intrastat versus TVA
de
Otilia Roman
valabil la 27 Sep 2023
Intrebare: In data de 30.06.2020 am adresat pe "portalcontabilitate" intrebarea din documentul atasat si am primit raspunsul care se regaseste in documentul atasat. Situatia se refera la bunuri aprovizionate de la furnizori din UE pe baza contractului de consignatie. Problema pleaca de la declararea acestor bunuri in declaratia statisctica Intrastat. In Normele metodologice de aplicare a Codului ...
Aug312023
Inregistrare factura din Austria de la un neplatitor de TVA
de
Anastasia Bogaciuc
valabil la 31 Aug 2023
Intrebare: Ajutati-ma, va rog, cu monografia pentru inregistrarea acestei facturi in contabilitate, partenerul este din Austria, tara membra UE. Sa-mi spuneti, va rog, daca este cu taxare inversa si care sunt obligatiile declarative. Multumesc.
Aug072023
Vanzare imobil si inregistrare in scopuri de tva. Persoana fizica
de
Olga Crevelescu
valabil la 07 Aug 2023
Intrebare: Persoana Fizica neinregistrata in scop TVA vinde un imobil. Care este plafonul de la care persoana fizica trebuie sa se inregistreze in scop de TVA? Si sa plateasca TVA pe tranzactia efectuata prin vanzarea unui imobil? Multumesc.
Vezi toate studiile de caz despre persoana impozabila keyboard_double_arrow_right