TVA la incasare. Cine si in ce conditii poate aplica sistemul
In ultimii ani, sistemul de TVA la incasare a reprezentat un subiect de interes pentru multe firme din Romania, oferindu-le posibilitatea unei gestionari flexibile a fluxurilor de trezorerie. Acest sistem permite plata TVA la momentul incasarii facturilor, in loc de momentul emiterii acestora.
Ce inseamna TVA la incasare
TVA la incasare este un regim optional care permite intreprinderilor sa amane plata TVA pana in momentul incasarii contravalorii facturilor emise. Sistemul este deschis in special pentru intreprinderile mici si mijlocii, ajutandu-le sa nu finanteze statul in perioada dintre emiterea facturii si incasarea efectiva a sumei de la client.
Cand a fost introdus sistemul TVA la incasare?
Ce avantaje fiscale ofera sistemul TVA la incasare?
Aplicarea sistemului de TVA la incasare ofera avantaje semnificative, inclusiv imbunatatirea fluxului de numerar si reducerea riscului de credit. Firmele nu trebuie sa plateasca TVA statului inainte de a incasa efectiv banii de la clienti, ceea ce ajuta la evitarea situatiilor financiare dificile, in special in cazul intarzierilor de plata. Potrivit prevederilor art. 319 alin. (20) lit. p) din Codul fiscal, pe facturile emise de persoanele care aplica sistemul TVA la incasare, este obligatorie mentiunea "TVA la incasare", cu exceptia operatiunilor pentru care persoanele respective au obligatia sa aplice regulile generale de exigibilitate.
Conform H.G. 1/2016, (SECTIUNEA a 3-a, punctul 26 alin. 9 - 12) in cazul compensarii datoriilor aferente unor facturi emise, se considera ca furnizorul/prestatorul a incasat, respectiv beneficiarul a platit contravaloarea bunurilor/serviciilor, la data la care se sting total sau partial datoriile, respectiv:
a) in cazul compensarilor intre persoane juridice, la data compensarii realizate conform prevederilor OUG 77/1999;
b) in cazul compensarilor in care cel putin una dintre parti nu este persoana juridica, la data semnarii unui proces-verbal de compensare care sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: denumirea partilor, codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala, numarul, data si valoarea facturii, inclusiv TVA, valoarea compensata, semnatura partilor si data semnarii procesului-verbal de compensare.
In cazul incasarilor prin banca de tipul transfer-credit, data incasarii contravalorii totale/partiale a livrarii de bunuri/prestarii de servicii de catre persoana care aplica sistemul TVA la incasare, este data inscrisa in extrasul de cont.
In cazul in care incasarea se efectueaza prin instrumente de plata de tip transfer-debit, respectiv cec, cambie si bilet la ordin, data incasarii de catre persoana care aplica sistemul TVA la incasare este:
a) data inscrisa in extrasul de cont, in situatia in care furnizorul/prestatorul care aplica sistemul TVA la incasare nu gireaza instrumentul de plata, ci il incaseaza/sconteaza. In cazul scontarii instrumentului de plata, se considera ca persoana respectiva a incasat contravaloarea integrala a instrumentului de plata;
b) data girului, in situatia in care furnizorul/prestatorul care aplica sistemul TVA la incasare gireaza instrumentul de plata altei persoane. In acest scop se pastreaza o copie de pe instrumentul de plata care a fost girat, in care se afla mentiunea cu privire la persoana catre care a fost girat instrumentul de plata.
Data incasarii in situatia in care plata s-a efectuat prin carduri de debit sau de credit de catre cumparator, este data inscrisa in extrasul de cont.
Conditii pentru aplicarea sistemului de TVA la incasare
Cine este eligibil pentru sistemul TVA la incasare?
Potrivit Codului fiscal (Art. 282 alin. 3) sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare:
a) persoanele inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, care au sediul activitatii economice in Romania, a caror cifra de afaceri in anul precedent nu a depasit plafonul de 4.500.000 lei. Persoana care in anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la incasare, dar a carei cifra de afaceri pentru anul respectiv este inferioara plafonului de 4.500.000 lei si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, aplica sistemul incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care si-a exercitat optiunea, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs. Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 4.500.000 lei, este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite de TVA, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, realizate in cursul anului calendaristic;
b) persoanele care au sediul activitatii economice in Romania, care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal in cursul anului si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, fie incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA, fie ulterior in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA. Persoana care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu aceasta data. Persoana care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare ulterior, in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care si-a exercitat optiunea, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul de 4.500.000 lei.
Cine NU este eligibil pentru sistemul TVA la incasare?
Nu sunt eligibile firmele care fac parte dintr-un grup fiscal unic, cele care nu sunt stabilite in Romania, sau cele care au depasit plafonul de 4.500.000 lei in anul precedent sau in anul in curs (Art. 282 alin. 4) din Codul fiscal)
Conform Art. 282 alin. 6) din Codul fiscal, sistemul TVA la incasare NU se aplica pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:
a) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. 2) – 6) sau art. 331;
b) livrarile de bunuri/prestarile de servicii care sunt scutite de TVA;
c) operatiunile supuse regimurilor speciale prevazute la art. 311 – 313;
d) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 pct. 26.
Intrarea si iesirea din sistemul TVA la incasare
Cum se realizeaza intrarea in sistemul TVA la incasare
Intrarea in sistem se face prin optiune voluntara, exercitata la inceputul unui an fiscal.
Potrivit art. 282 alin. 5 din Codul fiscal, cei care opteaza pentru TVA la incasare, trebuie sa aplice sistemul cel putin pana la sfarsitul anului in care au optat pentru aplicarea sistemului, cu exceptia situatiei in care in cursul aceluiasi an cifra de afaceri depaseste plafonul de 4.500.000 lei, caz in care sistemul se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit. Daca in primul an de aplicare a sistemului TVA la incasare, persoana nu depaseste plafonul, poate aplica sistemul TVA la incasare pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul, calculat pentru fiecare an calendaristic in parte, a fost depasit pe parcursul unui an calendaristic.
Cum se poate face iesirea din sistemul TVA la incasare
Iesirea din sistem este permisa, fie la atingerea sau depasirea plafonului de cifra de afaceri de 4.500.000 lei, fie prin renuntarea voluntara la sistem.
Orice persoana impozabila care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare si care nu depaseste in cursul unui an plafonul de 4.500.000 lei, poate renunta oricand in cursul anului, prin depunerea unei notificari la organul fiscal, intre datele de 1 si 20 ale lunii, cu exceptia primului an in care a optat pentru aplicarea sistemului. Radierea din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se realizeaza de organele fiscale, incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea, conform art.282 alin. 5 din Codul fiscal.
Notificarea de realizeaza prin completarea si depunerea formulaului D 700 DECLARATIE PENTRU INREGISTRAREA/ MODIFICAREA IN MEDIU ELECTRONIC A MENTIUNILOR ULTERIOARE INREGISTRARII FISCALE, PRECUM SI PENTRU RADIEREA INREGISTRARII FISCALE, care se completeaza la SUBSECTIUNEA B.IV. NOTIFICARE PRIVIND SISTEMUL TVA LA INCASARE:
- 1.21.1. Aplicarea sistemului TVA la incasare, prin optiune;
-1.21.2. Incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare.
Verificare TVA la incasare - cum poti verifica daca partenerii tai de afaceri aplica TVA la incasare
Verificarea daca o firma aplica sistemul de TVA la incasare se poate realiza prin consultarea Registrului persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare, accesibil pe site-ul ANAF la adresa: https://www.anaf.ro/IncasareTva/. Acest registru este actualizat periodic si ofera o transparenta completa privind entitatile economice sub acest regim fiscal.
Conform H.G. 1/2016, (SECTIUNEA a 3-a, punctul 26 alin. 17) persoana care este scoasa din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA la cerere sau din oficiu de catre organele fiscale, este radiata din oficiu de organele fiscale si din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare. Persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare si care intra intr-un grup fiscal unic este radiata din oficiu din Registru, de la data la care intra in vigoare implementarea grupului fiscal unic.
Newsletter PortalCodulFiscal.ro
Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul PortalCodulFiscal.ro si primesti cadou Raportul special "Intreprinderi legate
Impozit micro sau impozit pe profit?"!